De Noorse schaatser Kristian Vårvik heeft samen met zijn broer, speciaal voor de bekendheid van het Noorse schaatsen, een lied uitgebracht. 'Here’s to Norway' heet het catchy pareltje dat wat ons betreft een grote schaatshit mag worden.

Waar Noorwegen in de vorige eeuw met grote winnaars als Johann Olav Koss en Geir Karlstad nog schaatsland bij uitstek was, valt de populariteit van de sport op dit moment erg tegen, vertelt Kristian Vårvik. "Mensen kennen het bijna niet meer; vooral jongeren denken nu eerder aan ijshockey en kunstrijden. In het langlaufen zit bijvoorbeeld veel meer geld. Ik hoop dat de Noorse schaatsbond door deze aandacht ook weer wat sponsoren krijgt. Ik wil helpen om het langebaanschaatsen in Noorwegen weer groot te maken."

De 24-jarige Noor reed als junior zelf nog de nodige internationale wedstrijden en zijn vader Atle Vårvik deed zelfs mee aan de Olympische Spelen van ’92 en ’94 in Albertville en Lillehammer. Dan weten we dus ook meteen waar dat prachtige vintage trainingspak uit de videoclip vandaan komt. "Ja, die is van mijn vader." Of Kristian dezelfde olympische ambities deelt? "Mijn progressie is een beetje blijven steken, maar mijn motivatie is nog wel heel goed. Ik lijk in deze video misschien een clown, maar ik ben ook een serieuze schaatser hoor."

Na het opnemen van de schaatssong moest er vorige week nog wel even een professionele videoclip gemaakt worden. "Dat vond ik het allerleukste om te doen. Het was mijn eerste keer voor de camera, maar het was meteen al heel grappig." Aan het lied hebben de mannen tussen de drie- en vierhonderd uur besteed. Broer Johann Vårvik, die vernoemd is naar zijn peetoom Johann Olav Koss, is als producer Springbay verantwoordelijk voor de muziek. Kristian zelf schreef de tekst. 

En in die tekst komen wij als schaatsland natuurlijk ook nog even voorbij: ‘Not from Holland, no big star’, luidt het al in het eerste couplet. "Neem een man als Sven Kramer, hij is echt een ster in jullie land. In Nederland is schaatsen zoveel groter dan hier. Noorse schaatsers moeten ook weer helden worden."  

 
De eerste reacties vanuit het Noorse schaatsen stromen inmiddels binnen: hoofdcoach van de nationale ploeg Sondre Skarli en schaatster Camilla Lund hebben zich al positief geuit over het schaatslied. "Iedereen is eigenlijk heel verrast, dat is heel cool."

Nederlandse versie?
En als wij nu ook een Nederlands schaatslied willen van het Noorse duo? "Als de video 50.000 views krijgt op YouTube maken we er ook wel een voor jullie. Misschien zelfs in het Nederlands, want dat spreek ik inmiddels al een beetje."

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 09 sep 2017 om 12:01