Tickets
Shop
Nieuws 02 sep 2019

STV Lekstreek titelverdediger bij tweede editie NK Clubs

Na een geslaagde eerste editie strijden junioren en wereldtoppers ook komende winter weer samen om de titel Beste schaatsclub van Nederland. Het NK Clubs vindt plaats op zaterdag 5 oktober, waar STV Lekstreek, de vereniging van onder meer Hein Otterspeer en Patrick Roest, hun titel verdedigt.

Foto : Stephan Tellier

Het format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De eerste editie van het NK Clubs is goed bevallen", aldus Janmaat. "Vanuit de verschillende verenigingen hebben we veel positieve reacties gekregen. Hopelijk wordt deze editie nog groter en beter. Een vol Thialf zou toch fantastisch zijn?"

De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs. Op basis van deze rangschikking worden de veertien beste clubs geselecteerd voor deelname aan het kampioenschap op 5 oktober in Heerenveen. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter.

Vorig seizoen namen twaalf clubs deel aan het toernooi. Dit keer is er plek voor veertien teams. De organisatie zal gedurende het schaatsseizoen continu een update geven van de ranglijst van de beste schaatsclubs van Nederland. Alle verenigingen die aan de selectiecriteria voldoen staan in de lijst. De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren.

Titelverdediger
De eerste titel ging vorige winter naar STV Lekstreek, de vereniging van onder meer Hein Otterspeer en Patrick Roest. Laatstgenoemde noteerde destijds op de 3000 meter in een onderling duel met Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Sven Kramer een baanrecord (3.38,71), waarmee hij de titel voor zijn club veiligstelde. Verder verschenen onder meer Jan Smeekens, Ireen Wüst en Lotte van Beek op het ijs in Heerenveen.

Van Beek (Deventer IJsclub), Antoinette de Jong (HCH) en Bart Mol (STG Koggenland) hebben voor komende editie hun deelname al toegezegd en staan begin oktober dus aan de start. Janmaat is blij met hun aanwezigheid en hoopt op de deelname van nog meer toppers. "Voor een junior is het een geweldige ervaring om met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel."

Het evenement werd vanaf het begin omarmd door ijsstadion Thialf en de KNSB. Technisch directeur Remy de Wit heeft het toernooi opgenomen in een pakket maatregelen om jonge schaatsers extra te ondersteunen. "Wij willen er graag workshops, lezingen en andere leerzame activiteiten bij ontwikkelen. Die zijn gericht op verenigingen, trainers, rijders én hun ouders. Daarvoor kun je dat NK uitstekend benutten", lichtte De Wit toe.

Meer informatie over het NK Clubs vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan