Tickets
Shop
Nieuws 06 okt 2018

STV Lekstreek wint eerste NK Clubs

STV Lekstreek heeft zaterdag in Thialf het allereerste NK Clubs gewonnen. Tijdens dit officieuze NK strijden professionals en amateurs zij aan zij om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'. De vereniging uit de Krimpenerwaard, waar onder meer Patrick Roest en Hein Otterspeer lid van zijn, bleef Hardrijders Club Heerenveen (HCH) en de Alkmaarsche IJsclub (AIJC) voor.

Foto : Soenar Chamid

Alkmaarsche IJsclub ging na afloop van de juniorenwedstrijden in de ochtend nog fier aan kop.  "We hebben alles goed uitgereden, zonder diskwalificaties en valpartijen", vertelde Jacco Fenijn, coach van de junioren van AIJC. "We hebben een grote regio, waaruit veel mensen naar Alkmaar komen. De club is vrij groot. Daardoor hebben we veel talent en een goed opleidingsprogramma."

Senioren bieden spektakel
De junioren mochten na hun optreden 's middags toekijken hoe de senioren zich inzetten voor hun vereniging. Onder hen enkele grote namen zoals Ireen Wüst (IJsclub Tilburg), Sven Kramer (HCH) en Jan Smeekens (Deventer IJsclub). Iedere club mocht per afstand één rijder afvaardigen, waardoor de invloed van de toppers enigszins beperkt werd. Uiteindelijk bepaalde de optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) de eindrangschikking.

Het was tot het allerlaatst spannend in Thialf. Kramer en Roest mochten het in de laatste rit op de 3000 meter uitvechten om de overwinning. Roest maakte in de laatste twee ronden het verschil en zette een indrukwekkende 3.38,71 op de klok, een verbetering van Kramers baanrecord. Kramer eindigde in 3.41,59. Daarmee was de overwinning voor STV Lekstreek een feit.

Jac Orie, normaal gesproken coach van Kramer en Roest, moest vandaag toekijken hoe zijn rijders het zonder zijn begeleiding deden. Orie stond namelijk op het ijs als coach van de Hardrijvereniging Den Haag - Westland. De concurrentie dus. Hij is dus niet op de kruising te vinden tijdens de ritten van 'zijn' LottoNL-Jumbo. "Nee dat mag niet, al ga ik wel kijken natuurlijk. Ik zal ze wel aanmoedigen, maar ik ga me niet bemoeien met de coaching." 

Geslaagd toernooi
Initiatiefnemer Sicco Janmaat kon aan het einde van de dag tevreden terugkijken.  Met twaalf deelnemende clubs, enthousiaste deelnemers en de nodige topschaatsers aan de start was er genoeg reden tot optimisme. "Wat we in zulke korte tijd hebben neergezet met slechts een groep van 15 à 20 vrijwilligers, is best bijzonder. De doorstroom naar de top begint bij de schaatsclubs, maar steeds minder kids worden lid van een vereniging. Als we daar nu wat aan doen kunnen we Nederland op niveau houden als schaatsland."

Na een succesvolle eerste editie spreekt Janmaat de hoop uit dat het NK Clubs een officiële status en een vaste plek op de kalender krijgt. "Wat ons betreft was dit zeker niet de laatste keer. We gaan proberen elke maandag na het wedstrijdweekend een update te geven van de ranglijst. En zet zaterdag 5 oktober 2019 maar in de agenda!"

Meer weten over het NK Clubs? Kijk voor meer informatie op nkclubs.nl. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan