Tickets
Shop
Nieuws 21 sep 2018

Lotte van Beek omarmt NK Clubs: 'De basis ligt bij de club'

Over iets meer dan twee weken gaat het eerste NK Clubs uit de historie van start. Veertien clubs over heel Nederland strijden om de eerste nationale titel. Eén van de kanshebbers is de Deventer IJsclub (DIJC), die met onder meer Lotte van Beek en Jan Smeekens hoge ogen hoopt te gooien. "We gaan zeker voor de titel!"

Foto : Sander Chamid

Lotte van Beek zal haar steentje daarin proberen bij te dragen. De 26-jarige schaatsster vindt het mooi dat ze op deze manier iets voor de club terug kan doen. Ze omarmt het initiatief van oud-schaatser Sicco Janmaat daarom ook volledig. "Nu ik in Heerenveen woon en schaats, kom ik bijna nooit meer in Deventer. Het is daarom mooi dat dit initiatief in het leven is geroepen, zodat we de clubs weer een beetje kunnen promoten", aldus Van Beek.

Clubs zijn in haar ogen ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van een schaatser. Alle topschaatsers zijn hun carrière immers bij een club begonnen. Zo ook Van Beek, die door vrienden van haar ouders op de ijsclub in Deventer is gezet. "Mijn ouders waren vroeger geregeld op natuurijs aan het schaatsen en ik ging dan met ze mee. Op een gegeven moment zei een vriendin van m'n ouders: 'Als jullie Lotte een jaar op les doen, kan ze de volgende keer gewoon met jullie mee op natuurijs'."

Een vriend van haar ouders – die destijds bij DIJC werkte – raadde hen vervolgens aan om lid te worden van de Deventer IJsclub. "Dat jaartje les is een beetje uit de hand gelopen", lacht de in Zwolle geboren rijdster, die van mening is dat plezier altijd voorop staat. "Je krijgt nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en de club organiseert leuke dingen, zoals kampen en wedstrijden. Bij een club met een goede sfeer kun je natuurlijk ook sneller doorgroeien. Uiteindelijk ligt de basis bij de club. Als je de basis vergeet, kom je er niet."

De Europees kampioen op de 1500 meter herinnert zich nog dat ze als klein meisje de steigerungen op de baan in Deventer tussen het beton en het ijs moest doen. "Op de rand van de inrijdbaan reed dan een treintje een heel uur lang. Als wij dan een steigerung moesten doen, moesten we telkens binnendoor. Dat was dus echt op het randje. Zoiets kun je nu niet meer bedenken!"

Talenten
Tijdens het NK Clubs rijden de professionele schaatsers met én tegen jonge talenten. De junioren rijden drie afstanden, de senioren vier. Eén van de talenten die haar club zeer waarschijnlijk zal vertegenwoordigen is Femke Assink. Zij is 17 jaar en schaatst al 9 jaar bij DIJC. "Ik vind het een eer om voor m'n club uit te mogen komen", vertelt ze trots. "Het zal een hele ervaring worden. Sowieso is het gaaf als je met en tegen grote namen mag rijden waar je normaal op televisie naar kijkt."

Foto : Martin de Jong

Assink vindt het bijzonder om samen met Van Beek in één team te zitten. Vroeger moedigde ze haar samen met haar trainingsgroep aan in Thialf. "We hadden dan van die spandoeken gemaakt voor Lotte, maar ook voor Stefan Groothuis. Toen was het echt van: wow, ik wil ook zo goed worden als haar! Wat ik zo goed vind aan Lotte? Gewoon hoe ze schaatst."

Het talent hoopt dat Van Beek haar qua techniek nog iets bij kan brengen. "In de bocht kan ik m'n kracht niet zo goed gebruiken. Het zou fijn zijn als zij mij daarbij kan helpen." Dat komt wel goed, stelt Van Beek. "Ik denk alleen al dat de junioren met kijken een heleboel leren. Normaal gesproken rijden zij nooit in dezelfde soort wedstrijden. Dan is dit überhaupt heel leerzaam."

Volgens beide rijdsters is DIJC altijd al een goede club geweest en is het logisch dat ze mee gaan doen om de titel. Van Beek is duidelijk en wil maar één ding: de titel winnen. "Absoluut! En daar wil ik mijn steentje graag aan bijdragen." Assink hoopt vooral te leren en te genieten. En later? Dan hoopt ze op de Olympische Spelen te staan, maar dat is nog heel ver weg, weet ze. "Eerst maar eens het NK Junioren halen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan