Tickets
Shop
Nieuws 09 apr 2019

Eerste icederby komend schaatsseizoen in Thialf

De eerste 'icederby' tussen langebaanschaatsers en shorttrackers komt er nu toch echt aan. Het nieuwe commerciële initiatief staat gepland voor komend seizoen in Thialf. Zeven schaatsers hebben hun deelname al toegezegd aan Ultimate Icederby.

Foto : Sander Chamid

Op de deelnemerslijst prijken de namen van shorttrackers Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting, Arianna Fontana uit Italië en de Britse Elise Christie en de langebaanschaatsers Jorien ter Mors, Michel Mulder en de Belg Bart Swings. Directeur Frank Kolsteeg van Icederby Europe is blij dat hij het schaatsspektakel, dat in opzet lijkt op het sprintonderdeel keirin in het baanwielrennen, kan laten doorgaan. Hij heeft een investeerder die hem steunt en kan de deelnemers prijzengeld bieden.

Twee jaar geleden stond de eerste Nederlandse icederby gepland in de GelreDome in Arnhem, maar die moest worden uitgesteld omdat de financiering niet rondkwam. De KNSB en Icederby Europe hebben een eerste gesprek gevoerd voor komend seizoen en de schaatsbond staat positief tegen het initiatief. Wanneer het evenement gaat plaatsvinden en wat de rol van de KNSB wordt, is nog niet bekend.

De icederby heeft al een roerige geschiedenis opgebouwd voordat de eerste wedstrijden daadwerkelijk zijn geschaatst. De ISU lag aanvankelijk dwars en dreigde zelfs schaatsers te schorsen die wilden meedoen aan de lucratieve wedstrijd. Oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt trokken vervolgens ten strijde tegen de ISU en wisten zelfs de Europese Commissie voor zich te winnen. In december 2017 oordeelde Brussel dat de ISU ruimte moet geven aan andere organisaties om schaatsevenementen op touw te zetten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan