Tickets
Shop
Nieuws 08 dec 2017

ISU moet regels aanpassen voor deelname aan 'ongeautoriseerde' wedstrijden

De uitspraak die de Europese Commissie vrijdag deed, gaat grote gevolgen hebben voor de sportwereld. Dat verwacht oud-schaatser Mark Tuitert, die een kleine vier jaar geleden samen met oud-shorttracker Niels Kerstholt een zaak aanspande tegen de ISU omdat ze niet deel mochten nemen aan een evenement dat niet door de internationale schaatsbond was georganiseerd. Dat had de ISU niet mogen doen, oordeelde Brussel vrijdag. De schaatsbond moet nu de regels aanpassen.

Foto : ANP

"Dit is een historische uitspraak. Juristen vergeleken het al met de zaak van oud-voetballer Bosman", vertelt Tuitert. "Het gaat niet om Niels en mij. En ook niet alleen om schaatsers. Het gaat om alle atleten, en de rechten die zij hebben." Het Bosman-arrest in 1995 zorgde ervoor dat voetballers na afloop van hun contract transfervrij konden vertrekken bij hun club. Daarmee nam de vrijheid en macht van de spelers ten opzichte van hun werkgevers enorm toe.

Volgens de Europese Commissie zijn de huidige regels van de ISU in strijd met de 'antitrustwetgeving', een wet tegen monopolievorming. "Internationale sportfederaties spelen een belangrijke rol in de carrière van sporters. Ze beschermen hun gezondheid en veiligheid en houden hun competitie eerlijk. Maar met strenge straffen voor rijders beschermt de internationale schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren", aldus de Europese Commissie. "De ISU moet nu voldoen aan onze eisen, de regels aanpassen en sporters en concurrerende wedstrijdorganisatoren de ruimte geven, in het belang van alle schaatsliefhebbers."

Tuitert en Kerstholt wilden in 2014 meedoen aan de Icederby in Dubai omdat ze er veel geld mee konden verdienen. De ISU, die niet bij de organisatie was betrokken, dreigde met levenslange schorsingen. Tuitert: "De rechten die je als atleet hebt, druisen nogal eens in tegen de regels van bonden. De bonden hadden altijd de macht, dat is nu voorbij. Zij kunnen niet alles bepalen en je alles verbieden. Voor mij is dit een hele grote overwinning."

Reactie ISU
De ISU stelde eerder dat het vrijdag door Brussel genomen besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen. De uitspraak van de Europese Commissie is slecht gevallen bij de internationale schaatsunie. "Deze beslissing schaadt niet alleen de ISU, maar ook de schaatsers en de hele schaatswereld", liet de organisatie in een statement weten. "Deze uitspraak houdt geen rekening met de specifieke aard van sport door commerciële belangen te stellen boven de beginselen van integriteit, gezondheid en veiligheid, die fair play in de sport beschermen."

De schaatsunie gaat de uitspraak nog nader bestuderen. Daarna neemt de ISU een besluit over een eventuele beroepszaak.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan