Caya Scheepens is haar seizoen sterk begonnen. Op de Junior Grand Prix in Ostrava verbeterde de 16-jarige kunstrijdster haar persoonlijk record met negen punten. Ze knokte zich afgelopen seizoen terug na een enkelblessure en pakte in februari de Nederlandse titel. Dit jaar heeft ze haar pijlen gericht op het WK junioren.

Voor Scheepens is dit alweer het derde seizoen op rij dat ze start in de Junior Grand Prix. In Tsjechië reed ze donderdag een nieuwe korte kür op The Home of the Dark Butterflies van Panu Aaltio. De elegante kür met een triple Salchow in combinatie met een dubbele toeloop, een tweevoudige flip en dubbel Axel leverde haar een totaal op van 44,20 punten, slechts negenhonderdste verwijderd van haar persoonlijk record.

Op zaterdag deed de Brabantse er nog een schepje bovenop in de lange kür, die eveneens nieuw is. Met onder andere twee drievoudige Salchows waarvan één in combinatie met een dubbel toeloop, twee dubbele Axels en een triple toeloop liet Scheepens zien goed voorbereid te zijn op deze belangrijke internationale wedstrijd. Ze verbeterde zowel haar technische als totaalscore op de vrije kür en ook de overall score van beide küren (126,52 punten).

Finland
"Het ging eigenlijk wel zoals verwacht", vertelt Scheepens nuchter. "Als ik in de kiss and cry zit, probeer ik me altijd rustig te houden, want ik wil eerst de scores zien voordat ik hard begin te juichen. Het is nog vroeg in het seizoen dus ik verwachtte sowieso niet om helemaal clean te rijden. Maar ik wilde geen grote fouten maken en heb al mijn sprongen geland dus ik ben blij met hoe het is gegaan. Er zijn nog wel verbeteringen mogelijk gedurende het seizoen."

"Ik heb nu nog niet de moeilijkste elementen in m'n küren gedaan, die wil ik steeds verder gaan opbouwen. Vorig jaar op het NK had ik twee triples, dit jaar zijn het er drie. Ik probeer eerst alle drievoudige sprongen los in m'n kür te doen voordat ik aan een triple-triple-combinatie begin."

Naast de gebruikelijke trainingskampen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, verbleef Scheepens eind mei een week in Finland om deel uit te maken van het ISU Olympic Development Project (ODP). "Het was een programma voor coaches en zij mochten schaatsers meenemen om te trainen. Ik ben samen met Nelum (Boom, trainer bij BKV, red.) gegaan. Onder leiding van twee coaches en een choreograaf waren we elke dag drie, vier uur aan het oefenen. Het was fijn om te zien hoe zij trainen en daar informatie uit te halen. In m'n küren pas ik die nog niet echt toe, maar wel in de warming-up voor de wedstrijd en in trainingen."

Klik hier voor de volledige uitslag.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 22 okt 2018 om 13:35