Het Nederlands kampioenschap bij de junioren ging tussen Sophie Bijkerk, Lenne van Gorp en Caya Scheepens. Na een spannende korte en vrije kür ging Scheepens er met de Nederlandse titel vandoor. "Mijn korte kür ging erg goed", vertelt ze na het ontvangen van haar gouden medaille. "Die was bijna foutloos. In de vrije kür had ik wat meer foutjes."

Op de tribunes van De Uithof kijken Sophie Bijkerk, Lenne van Gorp en Caya Scheepens bij de Challenge Cup met argusogen naar elkaar en naar hun buitenlandse concurrentes uit Japan en Amerika. Tijdens hun eigen kür concentreren ze zich op zichzelf, maar daarnaast proberen ze echt van elkaar te leren. Van Gorp: "Die Japanse rijdsters zijn zo volledig. Ze kunnen alles goed: schaatsen, springen en de pirouetten. Zij krijgen op alle onderdelen extra punten."

Zo won de Japanse Nana Araki met 174,91 het goud in de Challenge Cup en ging Yuhana Yokoi er vandoor met het zilver. "Die Japanse meiden inspireren wel", stelt Scheepens. "Ik wil net zo schaatsen als zij." Haar concurrente en maatje Sophie Bijkerk knikt: "Kijk dan hoe ze springen. Het lijkt wel alsof ze geen angst kennen. Ze gaan met zoveel snelheid een sprong in en kruizen hun voeten dan erg strak. Prachtig om te zien."

Strijd tussen Bijkerk, Van Gorp en Scheepens
Het Nederlandse drietal werd op de Challenge Cup geïnspireerd door hun buitenlandse tegenstanders, maar tegelijk vochten ze onderling ook een Nederlands kampioenschap uit. Bijkerk ging er door een knappe korte en vrije kür vandoor met het brons. "Het is lang geleden dat ik zo goed heb gereden", meldt ze. "Aan het begin van het seizoen had ik teveel last van zenuwen en wilde ik mijn punten te graag halen. Die zenuwen heb ik met de hulp van een sportpsycholoog onder controle gekregen." Zo landde ze in haar vrije kür een dubbele axel.

Van Gorp pakte de zilveren plak. "Ik vind Lenne haar uitstraling goed", zegt Scheepens. "En haar sprongen zijn goed." Ook Van Gorp zelf was blij met haar korte en de lange kür: "Ik heb mijn sprongen goed geland en heb de rotaties volledig gedaan. Daar was ik erg blij mee."

Op het NK kunstrijden kon er bij de junioren echter maar één de beste zijn en dat was Scheepens. Na haar sterke korte kür liet ze vandaag ook een prachtige vrije kür zien. "In mijn lange kür maakte ik wel wat fouten", stelt ze kritisch. "Ik viel bij mijn eerste sprongen en van mijn dubbele axel maakte ik een enkele axel. Daarna heb ik echter niet mijn koppie laten hangen en ben ik knap doorgegaan. Zo heb ik er als nog een goede score uitgesleept."

"Caya kan zo mooi schaatsen", zegt Van Gorp. "Ze maakt al haar bewegingen af en haar schaatsvaardigheid is erg goed. Ze heeft het afgelopen jaar veel bijgeleerd."

Zie meer van de Challenge Cup/NK Kunstrijden op onze speciale pagina.

Door Natasha Smit - Laatste update op 23 feb 2018 om 21:52