Ze komt net terug van een vervelende enkelblessure en toch liet Caya Scheepens zich op de Challenge Cup in Den Haag van haar beste kant zien. Na maanden revalideren kon ze eindelijk weer vrij schaatsen en pakte ze op het NK Kunstrijden de Nederlandse titel bij de junioren.

Als klein meisje had Caya Scheepens (15) er al een goede kop op zitten. Ze deed als jong meisje aan turnen, maar daar werd ze tot haar eigen verbazing dringend verzocht of ze de club wilde verlaten. "Ik was te eigenwijs", vertelt Caya als ze haar vrije kür heeft afgerond. "Ik wilde graag meer uitdaging en daarom luisterde ik niet zo goed. Ik moest van de club af en toen heb ik samen met mijn moeder naar een nieuwe sport gezocht. Dat werd kunstschaatsen."

Caya had vroeger ook haar eigen pony Lucky, maar ook die moest op een gegeven moment aan de kant voor haar grote passie, het kunstrijden. "Paardrijden en kunstschaatsen zijn twee dure sporten. Ik kon die twee sporten niet combineren en daarom moest ik kiezen. Ik vond het moeilijk om mijn pony te verkopen, maar ik kon niet anders. Ik wilde niet verder met paardrijden, maar ik wilde Lucky wel graag houden als dier. Ik wist echter dat ik meer potentie had in het kunstschaatsen en daarom heb ik daar voor gekozen."

Verzwikte enkel
Ze is uiterst gedreven: "Als iets niet lukt, dan probeer ik het nog een keer en nog een keer. Soms wel 3000 keer totdat het lukt. Ik wil meer uren maken op het ijs dan er in een dag zitten. Zo kan ik nog beter worden en ervoor zorgen dat ik de top haal."

Een hardnekkige enkelblessure gooide in oktober echter roet in het eten. Bij het springen van een drievoudige rittberger (je schaatst achterwaarts, springt in de lucht en draait drie keer om je as en dan landt je weer op hetzelfde been) maakte ze echter een foutje en verzwikte ze tot twee keer toe haar enkel. "Ik ben toen echter blijven trainen, omdat ik de volgende week een belangrijke wedstrijd had. Daarna kreeg ik echter zoveel pijn in mijn rechterenkel dat ik er niet meer op kon landen. Mijn enkel kon mij niet meer houden."

Caya schrok behoorlijk en vreesde dat ze haar enkel voorgoed kapot had gemaakt. "Ik dacht dat ik nooit meer kon schaatsen. Ik maakte mezelf gek en ik vond het lastig om positief te blijven. Op 13 december kwam ik er door een MRI-scan achter dat ik een spierscheurtje aan de zijkant van mijn enkel had. Mijn blessure bleek mee te vallen."

Vrijuit schaatsen
Pas sinds anderhalve maand is Scheepens weer fit en kan ze weer vrijuit schaatsen. "Maar als ik mijn enkel te zwaar belast, dan begin ik hem toch weer te voelen. De enkel herstelt echter snel, want na een dagje rust kan ik er weer tegen aan."

Op de Challenge Cup reed Caya een nette korte kür, waarin ze in het internationale veld als tiende eindigde. Ook in de vrije kür kwam ze goed mee (13e), maar ze deed nog wel behoorlijk onder voor de twee Japanse vrouwen Araki en Yokoi, die er met het goud en zilver vandoor gingen. "Voor het seizoen wat ik gehad heb, heb ik goed geschaatst", meent ze. "Maar ik kan nog veel beter schaatsen dan dit. Ik heb nog wel wat foutjes gemaakt. Ik denk nog teveel na over de moeilijke sprongen, waardoor mijn presentatie minder is. Ik wil die sprongen zo vaak oefenen dat ik er niet meer over na hoef te denken en dat het er goed uit ziet."

Met haar score van 117,82 pakte ze wel de Nederlandse titel bij de junioren. Na een tweede plaats in de Advanced Novice en zilver bij de junioren, ging de Brabantse er nu vandoor met het goud. "Na twee keer zilver heb ik eindelijk het goud te pakken. Ik vind het ook gaaf om tegen die buitenlandse meiden te schaatsen. Dat niveau ligt hoog en daar kan ik me mooi aan optrekken."

Lees hier alles over de Challenge Cup/NK kunstrijden.

Door Natasha Smit - Laatste update op 23 feb 2018 om 18:33