Irene Schouten heeft haar derde marathonoverwinning van het seizoen geboekt. De 26-jarige rijdster van Team Royal A-ware was de snelste in een zeventientallige kopgroep. Bij de mannen mocht Mats Stoltenborg zich de winnaar noemen. Hij hield Jorrit Bergsma en Marcel van Ham achter zich.

Stoltenborg, Bergsma en Van Ham gingen er met nog ruim vijftig ronden te gaan met z'n drieën vandoor. Het trio werkte goed samen en tien rondjes later hadden ze een ronde voorsprong te pakken. Stoltenborg probeerde het vervolgens nog een keer en zette zijn ploeg Bouw & Techniek op kop om een tweede ronde te pakken, maar Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms (met Van Ham) liet dit niet toe. 

In de slotfase van deze loeizware koers probeerden Gary Hekman en Jouke Hoogeveen nog een ronde te pakken, maar hun aanval kwam te laat. Nadat het peloton was afgesprint, bleven Stoltenborg, Bergsma en Van Ham lang in surplace-modus, maar met nog een ronde te gaan schroefde Bergsma het tempo op. In de laatste bocht ging Stoltenborg binnendoor en bleef Bergsma net voor.

"Normaal gesproken hoor ik geen sprint te winnen, dus dat ik hier win, zegt wel genoeg over de koers", aldus Stoltenborg, die na Bart Swings vorige week de overwinning in de ploeg hield. "We hebben vandaag met de hele ploeg volle bak gereden en we hebben ze allemaal gesloopt."

Seung-hoon Lee maakte zijn debuut als marathonschaatser in Heerenveen. De Zuid-Koreaan hield het zo'n zestig rondes vol om vervolgens uit te stappen. Lee, uitkomend voor Team AB Vakwerk, zou eigenlijk in Amsterdam al zijn opwachting maken, maar de olympisch kampioen op de mass start vergat daar zijn schaatsen mee te nemen.

Foto : Eline Hooghiemstra

Schouten wint derde marathon
Bij de vrouwen zegevierde Schouten voor de derde keer dit seizoen. De Andijkse was in de sprint van een kopgroep van zeventien vrouwen net iets sneller dan Imke Vormeer van Team Palet Vastgoedonderhoud en Iris van der Stelt van Team mkbasics.nl. "Het was een zware wedstrijd. Onder meer Palet en mkbasics.nl maakten er een snelle laatste ronde van."

Het regende aanvallen tijdens de vierde KPN Marathon Cup, maar het duurde lang voordat er een groep zich afsplitste van het peloton. Mede door het snelle ijs van Thialf en het harde tempo in het peloton kwam niemand weg. Maar met nog een kleine twintig ronden te gaan, lukte het een groep van zeventien vrouwen om te ontsnappen. Onder meer Irene Schouten, Carien Kleibeuker, Bianca Bakker, Imke Vormeer, Iris van der Stelt, Merel Bosma, Ankie Ytsma, Aggie Walsma en Kelly Schouten zaten erbij.

Met elf ronden op het bord haalden de groep het peloton in, waarna de zeventien moesten uit gaan maken wie de winnares zou worden. Jane Ravestein en Ineke Dedden probeerden het nog solo, maar dat bleek tevergeefs. In de sprint was het Schouten die haar derde seizoensoverwinning pakte. Vorige week sloeg ze de marathon in Utrecht over.

Beloften
Bij de beloften ging de overwinning naar Ronald Haasjes. De jongeling van Team ZiuZ versloeg Leander van der Geest en Remon Vos in een groep van zeven man.

Klik hier voor de volledige uitslagen