De derde wedstrijd voor de KPN Marathon Cup in Utrecht is ten prooi gevallen aan twee schaatsers uit het buitenland. Bij de mannen zegevierde de Belg Bart Swings. Arjan Stroetinga eindigde als tweede en Sjoerd den Hertog werd derde.

In de slotfase ging de strijd bij de mannen tussen de treinen van Royal A-ware en Bouw & Techniek. Beide ploegen brachten hun troeven in stelling (Arjan Stroetinga en Bart Swings), en vanwege een aantal schermutselingen over en weer werden er na afloop liefst vijf gele kaarten uitgedeeld.

Nog voor de bel van de laatste ronde ging Swings er zelf al vandoor. Met een paar meter voorsprong kwam de Belg als eerste over de meet, voor Arjan Stroetinga en Sjoerd den Hertog. "Ik kon niet meer wachten", lacht Swings. "Het was een pittige koers en ik ben blij dat ik 'm voor het team heb kunnen winnen. Ik ging aan vanaf de tiende positie en dacht 'dit is het moment'." Den Hertog behield zijn oranje leiderspak.

Vrouwen
Bij de vrouwen sprintte de Italiaanse Francesca Lollobrigida naar de zege. Manon Kamminga eindigde als tweede en Bianca Bakker gleed als derde over de finish. Kamminga nam de leiding in het klassement over van Irene Schouten, die in Utrecht ontbrak wegens deelname aan de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen. Jade van der Molen stond wel weer aan de start, in Amsterdam was zij een van de slachtoffers van een massale valpartij en hield daar een fikse handblessure aan over.

Gedurende de race werden meerdere uitlooppogingen gedaan, maar geen een hield stand mede door de krachtsinspanningen van sprintster Lollobridiga. "Het was een taaie wedstrijd", vertelde ze na afloop. De Italiaanse moest de openingswedstrijd in Amsterdam aan zich voorbij laten gaan vanwege selectiewedstrijden in eigen land. "Het is fijn om weer terug te zijn. Ik vind marathons heel leuk om te rijden en ga het zo goed mogelijk proberen te combineren met de langebaan."

Beloften
Bij de beloften pakte Leander van der Geest de overwinning. Een kopgroep van zes bestaande uit Gerwin Smit, Yves Vergeer, Hendrik Poelstra, Thijs Willem van der Vegt, Jaap Smit en Van der Geest lapte het peloton met nog 27 rondes te gaan. Het peloton sprintte vervolgens af op zes ronden van het einde en op dat moment besloot Van der Vegt ervandoor te gaan. Het gat werd dichtgereden door Van der Geest en in de eindsprint was hij het rapst.

Een onverwachte zege, aldus de winnaar. "Zaterdag is de drukste dag op het familiebedrijf (een jachthaven, red.). Alles was gehaast, ik moest snel omkleden en in de auto stappen." Van der Geest was nog bijna te laat om te starten. Na vroege pogingen van verschillende rijders was het zestal uiteindelijk succesvol.

"Het rondje pakken ging niet vanzelf, we hebben er best lang over gedaan. De samenwerking was wel heel goed, maar in het peloton zitten ook goede schaatsers. Ik twijfelde toen Thijs Willem wegreed en dan ben je te laat." Langzaam maar zeker reed Van der Geest dichter naar Van der Vegt toe. "Tot het moment dat ik dacht: nu kan ik hem hebben. Ik ging buitenom en bleef gas geven. Niemand kwam er meer langs."

Regiotop
De regiotopdames openden de marathonavond in Utrecht met hun tweede wedstrijd in de competitie. In de koers over vijftig ronden reed Femke Mossinkoff bijna de helft daarvan solo op kop. Rondenlang wist ze uit de greep te blijven van het peloton, maar in de laatste meters werd de dappere strijdster alsnog ingehaald door het aanstormende sprintgeweld. Het podium was hetzelfde als een week geleden: Anna van den Bos pakte de overwinning voor Evelien Vijn en Lisanne Buurman. Van den Bos verstevigde daarmee haar leiderspositie en nam het witte pak over van Vijn.

Klik hier voor alle uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 12 dec 2018 om 12:05