Daags voor de start van het nieuwe marathonseizoen heeft AB Vakwerk een primeur te pakken. De ploeg heeft zich versterkt met tweevoudig olympisch kampioen Seung-hoon Lee. Nog nooit maakte een Aziatische schaatser deel uit van het peloton. De Zuid-Koreaan gaat een verbintenis aan van een seizoen.

Tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver won Lee goud op de 10.000 meter en was hij ook goed voor het zilver op de vijf kilometer. De 30-jarige Zuid-Koreaan begon zijn loopbaan in 2005 als shorttracker en stapte later over naar de langebaan. In zijn thuisland kroonde hij zich tijdens de afgelopen Winterspelen tot olympisch kampioen mass start, voor de Belg Bart Swings en Koen Verweij. Twee jaar geleden was Lee ook al onverslaanbaar op de massastart toen hij de wereldtitel won in het Russische Kolomna.

Met het binnenhalen van Lee heeft coach Boeve op papier een grote troef in handen om komend seizoen overwinningen te pakken met zijn ploeg. "Hij is olympisch kampioen op de mass start, een discipline die dicht tegen de marathon aanschurkt." Toch tempert Boeve de verwachtingen: "Wij schaatsen andere wedstrijden. Als hij het marathonrijden eigen maakt, dan is hij zeker gevaarlijk. Ik vind het ongelofelijk mooi en bijzonder om hem erbij te hebben."

Ook teammanager Teun Breedijk is verguld met de komst van de Zuid-Koreaan. "Seung Hoon Lee is zonder twijfel de grootste Zuid-Koreaanse schaatser van dit moment. Ik ben trots dat we hem hebben kunnen overtuigen om bij ons te komen en dat hij zijn vizier nu ook richt op het marathonschaatsen. Lee heeft een indrukwekkende palmares en geeft nooit op. Vooral dat laatste past heel goed bij ons en AB Vakwerk."