Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2018

Clean sweep voor Nederlandse mannen op 1500 meter, Wüst wint bij vrouwen

De Nederlandse schaatsers hebben op de tweede dag van de World Cup in Tomakomai zowel bij de dames als bij de heren het goud gepakt op de 1500 meter. Ireen Wüst en Kjeld Nuis waren afgetekend de beste en noteerden beiden een baanrecord. Beide tijden waren eveneens goed voor een wereldrecord op laagland buitenijs.

Foto : Sander Chamid

Nuis, die bij afwezigheid van Denis Yuskov de gedoodverfde favoriet was op het koningsnummer, ging in rit acht de strijd aan met ploeggenoot Patrick Roest. Nuis kon op de eerste kruising profiteren van Roest, die een langzamere start had dan de olympisch kampioen. "Het was een bijzondere rit", aldus de winnaar bij de NOS. "Koud, donker en het ging niet zo hard, maar ik had een toprit. Ik kon vol in het zog van Patrick en kon tot aan de streep blijven doorpompen."

Het nieuwe baanrecord van Nuis staat op 1.47,61. Patrick Roest en Thomas Krol, ploeggenoten van Nuis bij Team Jumbo, maakten het podium compleet. Roest noteerde de tweede tijd (1.48,20), Krol (1.48,39) de derde. Douwe de Vries eindigde met 1.50,81 in de achterhoede. Zijn tijd was goed voor een zestiende plaats in de einduitslag.

Bij de dames troefde Wüst met een eindtijd van 1.58,74 het hele veld met meer dan een halve seconde af. Achter haar eindigden Miho Takagi (1.59,28) en Brittany Bowe (1.59,82) als tweede en derde. Voor Wüst was het haar 22e overwinning in de wereldbeker op de schaatsmijl. De winnares van het goud was uiteraard tevreden met haar overwinning. "Mijn vorm groeit, maar is nog niet daar waar het moet zijn. Voor nu is het in elk geval goed genoeg. Op zondag rijd ik nog lekker de 1000 en 3000 meter. Ik heb het naar mijn zin hier. Ik vind het wel iets hebben, dat schaatsen in de buitenlucht.''

Antoinette de Jong moest het in haar rit afleggen tegen de wereldkampioene allround Miho Takagi. Met 1.59,95 eindigde De Jong op een vierde plaats. De overige Nederlandse dames eindigden eveneens in de top-10. Lotte van Beek (2.00,07), Melissa Wijfje (2.00,84) en Joy Beune (2.01,06) belandden respectievelijk op de plaatsen zes, zeven en acht.

500 meter
Net als op vrijdag ging Tatsuya Shinhama er met de zege op de 500 meter vandoor. De jonge Japanner deed dat opnieuw in een baanrecord (35,20). Achter hem vulden de Rus Viktor Mushtakov (35,45) en de Japanner Yuma Murakami (35,53) de overige plekken op het podium, terwijl gevestigde namen Havard Lorentzen (zevende) en Pavel Kulizhnikov (niet gestart) er niet aan te pas kwamen. Dankzij zijn overwinning gaat Shinhama nu ook aan de leiding in het klassement van de World Cup.

Kai Verbij was met 35,63 de beste Nederlander op de vierde plaats. Jan Smeekens, gisteren nog derde, eindigde met 35,66 daar vlak achter als vijfde. Dai Dai Ntab moest door de late afzegging van Kulizhnikov alleen starten en eindigde als twaalfde (35,93). Michel Mulder (35,99) noteerde de vijftiende eindtijd.

Foto : Soenar Chamid

Bij de dames was het wederom Nao Kodaira die naar de overwinning sprintte. Met 38,25 was ze niet zo snel als gisteren, maar haar eindtijd was ruim voldoende voor de zege. Vanessa Herzog werd in een tijd van 38,56 tweede, Brittany Bowe (38,99) eindigde net als op de 1500 meter als derde. Beste Nederlandse was net als gisteren en vorige week Jutta Leerdam. Haar eindtijd van 39,54 was zaterdag net niet genoeg voor een plekje in de top-10. Vlak achter Leerdam eindigde Letitia de Jong als twaalfde in 39,60. Janine Smit (39,69) werd veertiende.

Mass start
Zonder toppers als Irene Schouten en Nana Takagi was het aan Francesca Lollobrigida en Bo-Reum Kim om de koers tot een massasprint te laten komen. Daar hadden ze weinig moeite voor nodig, want aanvalspogingen waren er nauwelijks. Melissa Wijfje hield het tempo hoog, zodat Esmee Visser haar aanval kon plaatsen. Claudia Pechstein had de Nederlandse truc door en smoorde de aanval in de kiem. Wijfje pakte nog een keer de kop, maar kwam er in de sprint niet aan te pas. Kim pakte de zege, voor Lollobrigida en Ivanie Blondin. 

Het was voor Visser haar internationale debuut op de massastart. "Dat geduw en getrek is niets voor mij", vertelde ze na afloop bij de NOS. "Ik heb ook niet zoveel om in de strijd te gooien, maar het was wel mooi om een keer mee te maken."

Bij de heren was de wedstrijd een stuk minder voorspelbaar. Direct vanuit de start pakten twee Wit-Russische heren een flinke voorsprong. In het kleine peloton bleef iedereen naar elkaar kijken. Met nog enkele rondes te gaan leek Vitaly Mikhailov de ronde voorsprong te pakken, maar het peloton schoot toch nog in gang. Het was echter te laat om nog voor de zege te strijden. Mikhailov wist knap stand te houden. De Koreaan Cheonho Um werd tweede, Bart Swings eindigde als derde. Kars Jansman (10e) en Chris Huizinga (15e) deden niet mee om een topklassering.

"Het was echt een aparte race", vertelde Huizinga tegenover de NOS. "We lieten hem gewoon te lang zwemmen en het was onze fout dat we te veel vasthielden aan ons plan."

B-groep
Eerder op de dag kwamen vier Nederlanders in actie in de B-groep. Op de 500 meter eindigde Hein Otterspeer als vierde met 36,44. Bij de dames werd Femke Beuling, die gisteren nog in de A-groep van start mocht, derde in 40,13. Esmé Stollenga eindigde daar vlak achter als vierde (40,30). Op de 1500 meter was Marcel Bosker de vervanger van de geblesseerde Sven Kramer. Hij moest het afleggen tegen de Amerikaan Joey Mantia, maar verzekerde zich met zijn tijd van 1.51,04 wel van de tweede plaats.

Kijk hier voor meer informatie over de World Cup.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan