Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2018

Beuling kijkt ogen uit: 'Normaal kijk ik ernaar op televisie'

Haar debuut in de B-groep maakte ze vorig jaar in Heerenveen al, maar komend weekend maakt ze voor het eerst haar opwachting in de A-groep. Femke Beuling is met haar 18 jaar officieel nog juniore, maar de Emmeloordse ontwikkelt zich als een sneltrein. Met twee podiumplekken bij de World Cup in Obihiro kende ze een fraai begin van haar World Cup-cyclus bij de senioren. "Dat ik dit nu al bereik, had ik nooit verwacht."

Foto : Sander Chamid

Goed, de eerste podiumplek was weliswaar in de B-groep, maar dat doet niets af aan de prestatie. Beuling, die zich bij het World Cup kwalificatietoernooi als derde plaatste voor de World Cups op de 500 meter, had in Obihiro twee 500 meters voor de boeg. De eerste ging naar eigen zeggen niet zo goed (een behoorlijke misser), de tweede ging een stuk beter. Met 38,97 werd ze tweede in de B-groep en dat leverde haar een plekje op in de A-groep voor de World Cup in Tomakomai komend weekend.

"Zo heel vaak heb ik nog geen 38'er gereden", klinkt het trots. "Ik had zeker op een plek bij de top drie gehoopt, maar of ik het verwacht had, is moeilijk te zeggen. Ik heb mezelf nog nooit kunnen meten met de internationale top. Ik had dus geen idee waar ik stond ten opzichte van de rest. Het is mooi dat het gelukt is", stelt Beuling vanuit haar hotel, zo'n drie kwartier rijden van de ijsbaan in Tomakomai.

Dit bericht bekijken op Instagram

❄️❄️❄️

Een bericht gedeeld door Femke Beuling (@femkebeuling) op


Nu ze in de A-groep mag starten, is het voor haar omgeving ook beter te volgen. "Mensen om me heen weten niet dat er een B-groep is. Ze krijgen er niets van mee. Nu zien ze me waarschijnlijk wel op tv", lacht Beuling, die het 'speciaal' vindt om tegelijk met de internationale toppers op het ijs te staan. "Normaal kijk je ernaar op televisie, nu sta ik er zelf tussen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt." Naar wie ze vooral graag kijkt? "Naar Nao Kodaira! Zij is supergoed, ze heeft niet voor niets de laatste zeventien 500 meters gewonnen."

Het niveau op de 500 meter is – zeker internationaal gezien – heel hoog. Beuling heeft dan ook geen bepaalde verwachtingen voor haar debuut in de A-groep. "Bij de junioren doe ik mee om de overwinning, dat is bij de senioren niet het geval. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ik nog niet mee kan komen. Misschien degradeer ik meteen weer naar de B-groep, maar dan heb ik in ieder geval al een keer in de A-groep mogen starten", aldus Beuling, die vooralsnog geen last heeft van extra spanning. "Misschien komt het nog, maar het is niet anders dan anders. Ik wil me altijd laten zien, maakt niet uit welke wedstrijd het is."

Teamsprint
De tweede podiumplek van het weekend behaalde Beuling bij het slotnummer van de World Cup in Obihiro. Beuling stond als reserve opgesteld voor de teamsprint, maar na de afmelding van Letitia de Jong mocht de jongeling voor haar kans gaan. Het Nederlandse trio, met Janine Smit, Beuling en Jutta Leerdam, ging als een komeet van start. Beuling had moeite om het tempo bij te houden, waarna zij het tweede rondje niet lekker in haar slag kon komen. "Ik maakte het mezelf moeilijk."

Leerdam zorgde er vervolgens voor dat Nederland de derde tijd noteerde. En dus pakte Beuling ook nog maar mooi een bronzen medaille mee. Haar eerste medaille bij de senioren. Dat was echt vet", vervolgt de tiener enthousiast. "Het is iets waar ik altijd al van gedroomd heb. Dat ik dit soort prestaties nu al bereik, had ik nooit verwacht."

Beuling geniet van haar periode in Japan, de dagen gaan snel voorbij, stelt ze. Ze zit in hetzelfde hotel als de rest van de Nederlandse rijders en kijkt haar ogen uit. Nog niet eerder is ze in het land van de rijzende zon geweest en ze merkt op dat alle Japanners heel netjes zijn en dat alles goed geregeld is. Het eten is echter wel anders, constateert ze. "Bij het ontbijt hoef ik bijvoorbeeld nog geen rijst", zegt ze lachend. "Gelukkig heb ik mijn eigen muesli meegenomen, daar was nog ruimte voor in m'n koffer. Of ik dat altijd doe? Als ik niet zeker weet wat er te eten is wel."


Luxeprobleem

Beuling schaatst bij de talenten van RTC Noord/Fryslân onder leiding van Wouter van der Ploeg. Ook traint ze af en toe mee met de senioren, die gecoacht worden door Henk Hospes. Bij de junioren traint ze vooral met de meiden, bij de senioren rijden de mannen en vrouwen geregeld samen. De afwisseling tussen die twee bevalt haar goed. Ze leert bovendien veel van de ervaren rijders van het Gewest. Beuling zit in haar laatste jaar als juniore, waardoor ze dit seizoen ook nog mee mag doen aan de juniorenwedstrijden.

Tegelijk met de World Cup in Tomakomai wordt er in Polen de eerste World Cup voor junioren gereden. Natuurlijk had ze daar ook graag bij willen zijn, maar ze beseft dat ze niet alles kan rijden. Het programma voor de komende periode is voor Beuling nog niet helemaal bekend, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat ze de derde World Cup in Polen (bij de senioren dus) ook gaat rijden. De World Cup in Heerenveen op 15 en 16 december valt echter weer tegelijk met het NK voor junioren.

"Bij de junioren doe ik mee voor de winst, bij een World Cup natuurlijk niet", beweert Beuling, die vorig jaar al in mocht vallen bij de World Cup in Heerenveen. "Een World Cup in een vol Thialf en in een oranje pak is ook heel mooi. Dat zeg je niet zomaar af, zeker niet als je in de A-groep mag rijden. Het is een hele moeilijke keuze, een luxeprobleem. Gelukkig kan ik met Henk en Wouter overleggen en zijn er nog veel meer mensen aan wie ik advies kan vragen."

Voor Beuling staat er één toernooi met hoofdletters in haar agenda: het WK voor junioren in februari. Op dat toernooi wil ze op haar best zijn. "Ik wil heel graag wereldkampioen worden op de 500 meter." Vorig jaar was ze ook één van de favorieten op die afstand, maar werd ze gediskwalificeerd doordat ze te lang op de andere baanhelft bleef. Op revanche is ze echter niet uit. "Nee, dat is niet anders. Ook als ik niet gediskwalificeerd zou zijn geweest, had ik dit gewild."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan