Tickets
Shop
Nieuws 23 nov 2018

Brons voor Smeekens op 500 meter: 'Ik kreeg er hoofdpijn van'

Op de eerste dag van de World Cup in Tomakomai heeft Jan Smeekens een bronzen medaille veroverd op de 500 meter. De sprinter van Team Jumbo hoefde op de buitenbaan van Tomakomai alleen de Japanners Tatsuya Shinhama en Yuma Murakami voor zich te dulden.

Foto : Sander Chamid

Smeekens noteerde een tijd van 35,58 en dat was goed voor zijn 38e wereldbekermedaille op deze afstand. Shinhama (35,45) en Murakami (35,53) verrasten met de snelste twee tijden, terwijl mannen als Havard Lorentzen (elfde) en Pavel Kulizhnikov (zesde) niet in de buurt kwamen. Dai Dai Ntab werd met 35,82 zevende, Kai Verbij stelde met 36,08 (de vijftiende tijd) teleur. Smeekens vond de omstandigheden 'superzwaar', maar kon er ook wel van genieten.

"Het is lang geleden dat ik op een 500 meter zó verrot ben gegaan", aldus Smeekens in gesprek met de NOS. "Je voelt de kou overal, in je longen, in je keel en op je ogen. Ik kreeg er hoofdpijn van. Toch vind ik schaatsen in de buitenlucht wel grappig. Ik ben opgegroeid op een buitenbaantje in Deventer. Ik zie het als een uitdaging om jezelf zodanig voor te bereiden dat je toch goed kunt zijn. Het is mooi dat ik nu weer het podium heb gehaald."

Nao Kodaira - wie anders - won met overmacht de eerste 500 meter bij de vrouwen. De Japanse sprintster was met 38,03 ruim sneller dan Vanessa Herzog en Daria Kachanova. Het betekende alweer de achttiende zege op rij voor de olympisch kampioene op de kortste afstand. Jutta Leerdam eindigde keurig in de top tien. Het 19-jarige talent, dat na het passeren van de finish nog onderuit ging, werd negende met een tijd van 39,40. Janine Smit (zeventiende in 39.83) en Femke Beuling (twintigste in 39,86) vertolkten geen hoofdrol.

Ploegenachtervolging
De eerste gouden medaille van dit weekend werd behaald door de Nederlandse ploegenachtervolgingsmannen. Patrick Roest, Marcel Bosker en Douwe de Vries troefden op de buitenbaan van Tomakomai Noorwegen en Japan af.  Het Nederlandse drietal reed naar een tijd van 3.45,88 en was daarmee ruim een seconde sneller dan de Noorse mannen. Nederland won vorige week zilver op dit onderdeel, toen reed Chris Huizinga in plaats van zijn teamgenoot Roest.

De Nederlandse vrouwen (met Joy Beune, Antoinette de Jong en Lotte van Beek) kwamen niet verder dan een vierde plek. Japan, de olympisch kampioen op dit onderdeel, was net als vorige week verreweg de beste. Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato waren met 3.02,37 ruim drie seconden sneller dan de nummer twee Canada (3.05,95) en ruim vier seconden sneller dan de nummer drie Rusland (3.06,69). Nederland kwam met 3.07,93 niet in de buurt.

"Vierde, verschrikkelijk om te zeggen", zei De Jong tegenover de NOS. "Het was het allemaal net niet. De wissels liepen niet goed. We kwamen niet echt uit met de bochten en we zijn alle drie rijders die dan op de macht gaan rijden en lange slagen maken. Dat wil niet echt op dit ijs." De Jong miste een coach die de rijders op de juiste plek zet. "We reden nu als losse schaatsers rond. Dat was elk jaar wel zo, maar nu zie je het heel erg terug aan het resultaat. Dat is heel erg jammer."

B-groep
Eerder vandaag snelde Kjeld Nuis naar de overwinning op de eerste 500 meter in de B-groep. De olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter was met 35,90 (een baanrecord) Michel Mulder iets te snel af (36,09). Beiden verzekerden zich hierdoor voor een plekje in de A-groep. Bij de vrouwen eindigde Letitia de Jong als derde op de 500 meter. Zij noteerde een tijd van 39,89. Esmé Stollenga werd vierde in 39,97.

In de halve finales van de mass start plaatsten Kars Jansman (vierde) en Chris Huizinga (zesde) zich voor de finale die zaterdag op het programma staat. Melissa Wijfje en Esmee Visser zijn bij de vrouwen automatisch geplaatst voor de finale.

Kijk hier voor meer informatie over de World Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan