"Ongelooflijk dit. Heel bijzonder. Supertrots." Marcel Bosker kwam superlatieven tekort na zijn derde plek op zijn eerste WK Allround. Dit had hij niet verwacht. Niet nu al. "Met het meest minimale verschil wat er kan zijn. Echt ongelooflijk dit", aldus Bosker.

Voor de 21-jarige Bosker leek de vierde plek het hoogst haalbare op de Coolste Baan van Nederland. De wereldtitel leek een strijd te gaan worden tussen Patrick Roest, Sverre Lunde Pedersen en Sven Kramer. Voorafgaand aan de 10.000 meter was dat nog steeds het geval, maar de langste afstand gooide het klassement om. Om verschillende redenen.

Pedersen ging in de laatste rit tegen Kramer onderuit, knokte zich nog wel terug, maar was kansloos geworden voor de wereldtitel. "Onbegrijpelijk dat hij valt", aldus Bosker. "Sverre was aan een goede rit bezig, je wilt niet op die manier iemand verslaan. Ik ben heel blij dat hij is blijven knokken voor de tweede plek. Dat gun ik hem wel."

Bosker erkende dat hij fan is van Pedersen, die op de Olympische Spelen in PyeongChang brons won op de 5000 meter. "Hij is technisch zo'n goede schaatser, daar kijk ik graag naar."

Foto : Margarita Bouma

Bijzonder telefoontje
Terug naar de 10.000 meter. Kramer kwam er in zijn rit niet aan te pas. Hij moest 17 seconden goedmaken op de Noor, maar had al gauw door dat het een onmogelijke opgave was. Na de val van Pedersen had Kramer alsnog zijn kans kunnen pakken, maar toen hij de Noor weer dichterbij zag komen, hield hij zich weer in. "Ik wilde niet als haas fungeren", zei Kramer daarover.

Dat was goed nieuws voor Bosker, die in spanning zat te kijken op het middenterrein. "Toen Sven rondjes van 33 hoog ging rijden en het liet lopen, begon ik te geloven dat ik derde kon worden. Dat ik met het meest minimale verschil dat er kan zijn (0,05 seconde, red.) brons win, is ongelooflijk."

"Of ik dit had durven dromen? Nee, niet nu al. Ooit wel natuurlijk", lachte de in Zwitserland geboren alleskunner, die na afloop werd gecomplimenteerd door minister-president Mark Rutte. "Dat was wel bijzonder, dat had ik niet verwacht. Hij feliciteerde me en had genoten van mijn ritten. Hij gunde het me", aldus een trotse Bosker.

Andere voorbereiding
De jongeling kende een hele andere voorbereiding op het WK Allround dan vele anderen. Waar de meeste schaatsers de Olympische Spelen als voorbereiding hadden, vertrok Bosker vlak na het binnenhalen van zijn eerste nationale allroundtitel naar Zwitserland om op natuurijs te trainen. "Dat was bewust gekozen. Zo kon ik me optimaal voorbereiden op het WK op een buitenbaan."

Het pakte goed uit, want hij heeft daar naar eigen zeggen de basis gelegd voor zijn bronzen medaille. "Ik heb lekker kunnen trainen in de wind, regen en sneeuw. Daardoor wist ik wel redelijk hoe ik ermee om moest gaan. Vooral op de vijf kilometer had ik er voordeel aan."

"Op het rechte stuk naar de finish had ik namelijk behoorlijk wind tegen. Daar heb ik goed gebruikt van gemaakt. Met de wind mee haalde ik een beetje gas eraf om een soort van te herstellen zodat ik tegen de wind in weer volle bak kon gaan. Dat heb ik twaalf keer gedaan en dat ging goed. Op de vijf kilometer heb ik de basis gelegd voor een goed klassement. Ik ben supertrots dat ik als 21-jarige derde van de wereld ben."

Lees hier alles over het WK Allround.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 apr om 10:32