Tickets
Shop
Nieuws 11 mrt 2018

Wereldkampioen Roest: 'Mark Rutte had dit ook niet meer verwacht'

Aanvankelijk durfde hij niet echt te juichen, maar op het podium kon hij zijn blijdschap niet verbergen. Patrick Roest werd in het Olympisch Stadion aangekondigd als wereldkampioen allround. Het betekende zijn eerste titel. "Heel vet om hier wereldkampioen te worden."

Foto : Soenar Chamid

Toch zag het er na de 1500 meter niet meer naar uit dat Roest op de hoogste trede van het podium zou staan. Sverre Lunde Pedersen had de 1500 meter gewonnen en had een kleine acht seconden voorsprong op de tien kilometer. Sven Kramer moest zeventien seconden goedmaken op de Noor, die in de laatste rit van de tien kilometer tegen Kramer startte.

Pedersen, die eerder de 5000 meter al had gewonnen, stevende af op zijn eerste wereldtitel, totdat het noodlot toesloeg. De Noor knalde uit het niets tegen de boarding en moest ineens aan een inhaalrace beginnen. Roest zat op dat moment op het middenterrein en hoorde een vreemd geluid van het publiek. "Toen keek ik op het grote scherm en zag ik hem in de boarding liggen."

"Hij moet gauw opstaan, anders word ik wereldkampioen", dacht de jongeling op dat moment. "Je kunt nog niet echt gaan juichen. Pas bij de laatste vijf rondjes zag ik dat het onmogelijk ging worden voor hem. Het is heel jammer voor Sverre, hij had hier zomaar kunnen winnen. Nu zit ik ineens op zijn plek, al weet je nooit hoe het was gelopen als hij wel overeind bleef."

Foto : Margarita Bouma

Mark Rutte
Roest is niet het type om zijn emoties helemaal te laten gaan, maar op het podium merkte hij wel hoe bijzonder deze titel was. "Zeker hier in Amsterdam, met al die mensen. Al dat lawaai dat ze maken tijdens de race, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het is echt heel vet dat ik hier wereldkampioen ben geworden. Ik ga het zeker vieren met familie en vrienden."

Wat Roest ook speciaal vond, was dat hij al vrij snel gebeld werd door de woordvoerder van de koning en vervolgens door minister-president Mark Rutte. "Hij feliciteerde me en zei dat hij met een hoop spanning naar de tien kilometer had zitten kijken. Ha, ook hij had niet meer verwacht dat ik hem nog zou winnen."

De vice-olympisch kampioen op de 1500 meter volgde zijn ploeggenoot Kramer op. Kramer, zelf negenvoudig wereldkampioen allround, gunde het zijn jonge ploeggenoot. "Sven reed dit weekend misschien niet zijn beste toernooi, maar hij blijft ook voor mij een held natuurlijk. Ik denk dat hij er volgend jaar gewoon weer staat."

Lees hier alles over het WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan