Na de marathonwedstrijdkalender is nu ook de wedstrijdkalender langebaan en kortebaan voor het seizoen 2018/2019 rond. Het seizoen start, zoals de laatste jaren traditiegetrouw, met een mass startwedstrijd eind september in Leeuwarden.

Het eerste grote toernooi, het World Cup kwalificatietoernooi (WCKT, voorheen de KNSB Cup), vindt plaats in het eerste weekend van november. Tijdens dit toernooi worden de startplaatsen verdeeld voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden, waarvan de eerste twee in Azië plaatsvinden. Na het Aziatisch tweeluik volgt een World Cup op de nieuwe ijsbaan in Tomaszow Mazoviecki in Polen. De laatste World Cup voor de jaarwisseling vindt plaats van 14 tot en met 16 december in Heerenveen.

De eerste nationale titels worden komend seizoen tussen Kerst en oud & nieuw verdeeld op het KPN NK Afstanden van 28 tot en met 30 december. Het KPN NK Allround en het KPN NK Sprint worden gehouden in het laatste weekend van januari. Beide toernooien vinden plaats in Heerenveen.

Grote titeltoernooien
Na de jaarwisseling wordt via het Europees kampioenschap Allround & Sprint in Collalbo en de vijfde World Cup in Hamar opgebouwd naar de wereldkampioenschappen. Van 7 tot en met 10 februari is Inzell het toneel van het WK Afstanden. In het eigen Thialf in Heerenveen wordt vervolgens eind februari gestreden om de titel op het WK Sprint, waarna een week later afgesloten wordt met het WK Allround in Calgary. Het seizoen eindigt op 9 en 10 maart met de World Cup finale in Salt Lake City.

De wedstrijden binnen de Holland Cup fungeren dit jaar als selectiewedstrijden voor het WCKT en de nationale kampioenschappen. De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de negende keer plaatsvindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. In veel gevallen maakt de Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee, de Gruno Bokaal/Zilveren Schaats en Utrecht City Bokaal.

Naast deze wedstrijden bevat de wedstrijdkalender tevens een wedstrijdcircuit voor junioren met een tweetal NK's. Ook daar zijn weer plaatsen te verdienen voor de wereldkampioenschappen junioren en de World Cups voor junioren.

Net als de junioren hebben ook de masters, een groeiende groep fanatieke wedstrijdrijders, hun eigen NK. De wedstrijd is een goede voorbereiding op het wereldkampioenschap Masters Sprint (de elfde Masters Sprint Games), dat in het tweede weekend van maart in Nederland plaatsvindt. Leeuwarden zal als gastheer optreden voor zo'n 220 rijders uit naar verwachting 19 deelnemende landen.

Sprint League
Nieuw dit seizoen is een wedstrijdcyclus voor het korte werk, de Sprint League. De wedstrijdenreeks bestaat uit de NK's Kortebaan, Pure Sprint en Supersprint en heeft uiteindelijk als finalewedstrijd De Zilveren Bal in Leeuwarden. Dit sprintspektakel vindt dit seizoen voor de vierde maal in de Elfstedenhal in de Friese hoofdstad plaats.

Het afronden van de nationale wedstrijdkalender was voor de nieuwe technisch directeur Remy de Wit en de nieuwe disciplinemanager Freek van der Wart samen met het sectiebestuur Langebaan & Kortebaan nog een flinke puzzel, maar iedereen is van mening dat er een aantrekkelijk programma ligt voor het nieuwe schaatsseizoen. Bij iedere wedstrijd zijn weer plaatsen te verdienen voor het volgende toernooi, iets waar de sectie zich als vertegenwoordiger van alle gewesten en RTC's het laatste jaar hard voor heeft gemaakt. Zo is het wedstrijdprogramma als ware het een reis door het gehele wedstrijdseizoen, met als ultieme doel zoveel mogelijk Nederlandse medailles tijdens de WK's.

Download hier de complete wedstrijdkalender. Het plaatsingsschema en de bijbehorende selectieprocedures voor elk wedstrijdcircuit zijn te raadplegen op de website van de KNSB.

De ticketverkoop voor de toernooien in Thialf is nog niet van start. Schrijf je in voor de #schaatsfan mailing om als eerste op de hoogte te zijn.