Tickets
Shop
Nieuws 01 jul 2018

Marathonkalender 2018/2019 bekend: Vierdaagse terug, NK naar Groningen

De mussen vallen van het dak op deze mooie zomerdag; het perfecte moment voor de KNSB om de marathonkalender voor komende winter bekend te maken. Het marathonpeloton kan zich opmaken voor een goed gevulde kalender en rijdt dit seizoen, net als twee seizoenen geleden, wederom een marathonvierdaagse.

Veel verrassingen kent de marathonkalender 2018-2019 niet. Het seizoen opent zoals altijd eind oktober in Amsterdam en eindigt in de eerste week van maart. Voor de meer oplettende marathonvolger zijn er echter wel een aantal veranderingen ten opzichte van vorig seizoen. Zo is de finale niet in Amsterdam maar in Leeuwarden en is de vierdaagse terug na een jaar van afwezigheid.

Vooral dat laatste zorgt voor grote tevredenheid bij marathoncoördinator Willem Hut. "Het marathonschaatsen heeft natuurlijk een traditie van meerdaagse wedstrijden, maar de realisatie hiervan is in de voorbije seizoenen niet altijd gelukt. Twee seizoenen geleden hebben we met een vierdaagse getracht de meerdaagse wedstrijden een nieuw leven in te blazen, maar helaas konden we daar vorig jaar geen vervolg aan geven. Nu gaan we dat wel doen en pakken dat groots aan."

Voor de meerdaagse staan de locaties nagenoeg vast, maar over de opzet zal binnenkort meer bekend worden. Dit geldt ook voor de data waarop er op de Weissensee geschaatst zal worden. Zoals eerder gemeld bij de marathonploegen zijn de KNSB en organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee nog in overleg over een vernieuwde opzet van het wedstrijdprogramma.

NK naar Groningen
Voor het NK Marathonschaatsen trekken de rijders op 1 januari naar Groningen. In 2015 werd Groningen ook aangedaan voor de nationale kampioenschappen op kunstijs. Toen mochten Jorrit Bergsma en Mariska Huisman zich kronen tot nationaal kampioen. Remco Schouten won bij de beloften en Arjan Elfrink bleek de beste master.

Het NK jeugdmarathon vindt op 16 februari plaats in Dronten en wordt gecombineerd met een KPN Marathon Cup. "Dronten staat weer op de kalender en daar ben ik erg blij mee", vertelt Hut. "In 2016 reden we hier nog het nationaal kampioenschap kunstijs en het is mooi om dit seizoen hier weer terug te komen voor het jeugdkampioenschap en een competitiewedstrijd."

Natuurijs
Natuurlijk hopen we met z'n allen op heel veel natuurijs deze winter, maar garanties daarvoor zijn er helaas niet. Het peloton wijkt daarom net als vorig jaar uit naar de Weissensee en het Zweedse Luleå. De wedstrijden in Oostenrijk staan voor eind januari en begin februari op de kalender. De exacte data voor deze wedstrijden wordt in een later stadium bekend. De natuurijsgrandprix wordt van 21 tot en met 24 februari afgesloten op het zeeijs van Luleå en gaat in zijn totaliteit over vijf wedstrijden.

Download de kalender hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan