Als Marcel Bosker ergens aan meedoet, wil hij winnen. Winnen is belangrijker dan meedoen, vindt hij. Met die gedachte in zijn hoofd werd Bosker dit weekend Nederlands kampioen allround. De jongeling van Team Justlease.nl had bij afwezigheid van een aantal toppers geen kind aan de concurrentie.

Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen waren allemaal niet van de partij bij het KPN NK Allround. De eerste twee omdat ze al verzekerd zijn van een ticket voor het WK Allround. De Vries voelde zich nog niet fit genoeg om mee te strijden om de titel en Blokhuijsen meldde zich vlak voor het NK ziek af. En dus was Bosker, nog altijd maar 21 jaar, de gedoodverfde favoriet voor dat laatste WK-ticket.

"Als ze er niet zijn, kun je ze ook niet verslaan", reageerde Bosker op de vele afwezigen. Toch had hij het graag willen zien als ze er allemaal wel waren. "Als sporter wil je kijken of je beter wordt dan anderen die normaal gesproken beter zijn. De jongens die nu meededen heb ik vaker verslagen, dus dat was iets minder uitdagend." Hij bleef Lex Dijkstra (2e) en ploeggenoot Thomas Geerdinck (3e) ruim voor.

Reserverol
Bosker hecht veel waarde aan zijn eerste nationale titel. Er zijn namelijk maar twee allroundtitels groter dan de nationale titel: het EK en het WK. "Het is een titel die voor altijd in de boeken blijft staan. Mensen zullen je naam altijd weer lezen", aldus Bosker, die nu evenveel nationale titels heeft als zijn moeder (Henriët van der Meer). "Hoef ik al die praatjes niet meer aan te horen, ha." In de komende jaren hoopt Bosker meer allroundtitels te veroveren.

Vorig jaar werd Bosker op het KPN NK Allround derde achter Blokhuijsen en Roest. Daardoor mocht hij als reserve naar het WK Allround in Hamar, maar zo'n reserverol wil hij nooit meer meemaken. "Dat kwam vooral omdat ik daar in hele goede doen was. Dan zit je aan de kant en mag je niet rijden. Nou, dat is kut hoor."

Dit seizoen gaat het echter wel gebeuren voor het grote talent. Het was ergens in april toen Bosker zijn doelen voor het komende seizoen met zijn coach Rutger Tijssen besprak. Waar iedereen het over de Olympische Spelen had, noemde Bosker meteen het WK Allround in Amsterdam. "De Spelen ging ik waarschijnlijk niet halen. Dat was nog iets te hoog gegrepen. Ik heb echt getraind om het WK Allround te halen."

Gescout in Erfurt
Schaatsen op De Coolste Baan van Nederland, Bosker vindt het supergaaf. Hoe slechter de omstandigheden, hoe beter, zegt de in Zwitserland geboren allrounder. Hij trainde vanaf zijn vijfde tot zijn veertiende op de (buiten)banen van Zurich en Davos. In 2002 werd hij in Erfurt ontdekt door Erwin ten Hove, die hem naar Nederland haalde.

Zijn ouders namen de kleine Marcel in 2002 mee naar Erfurt, waar zij (Ronald Bosker en Henriët van der Meer) een wereldbeker reden. Het was de eerste keer dat de toen vijfjarige Bosker mee werd genomen naar het buitenland. "Ik heb daar blijkbaar de hele dag rondjes geschaatst op het middenterrein terwijl de wereldbeker werd gereden. Het is een baan waar ik graag kom, ik heb veel historie daar."

Zestien jaar later won hij op de ijsbaan van Erfurt zijn eerste wereldbekermedaille bij de senioren. Bij de World Cup op 19 januari – dat was tevens de dag van zijn verjaardag – won hij brons op de 1500 meter. Bosker kende sowieso al een uitstekend seizoen, want bij de EK Afstanden begin januari veroverde hij brons op de 5000 meter en goud bij de ploegenachtervolging.

De kers op de taart is nu het WK Allround in eigen land. Bosker doet, zoals gezegd, mee om te winnen, maar hij wil wel realistisch blijven. "Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen ga ik niet verslaan, zo goed ben ik gewoon nog niet. Met een plek in de top vijf of top acht ben ik best tevreden. Vijfde van de wereld, dat zegt wel wat", fantaseert Bosker alvast.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 29 jan 2018 om 12:56