Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2018

Nederlands kampioene Van der Weijden leefde laatste weken 'in rollercoaster'

Na een paar hectische weken maakte Annouk van der Weijden dit weekend indruk door voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioene allround te worden. De 31-jarige schaatsster van Team Plantina deed het in stijl. Ze won liefst drie van de vier afstanden.

Foto : ANP

"Dat ik drie van de vier afstanden winnend heb afgesloten, geeft deze titel natuurlijk wel wat extra glans", glunderde Van der Weijden na afloop van haar laatste race in Thialf. "Ik had hier vooraf stiekem op gehoopt, maar als het er dan ook daadwerkelijk uitkomt, is dat geweldig." 

Van der Weijden won op de eerste dag van het KPN NK Allround en Sprint zowel de 500 als de 3000 meter. Een dag later was ze ook de beste op de vijf kilometer, de afstand waarop ze zich eind december op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Pyeongchang. 

"Ik wist dat het heel lastig zou worden om alle vier de afstanden op mijn naam te schrijven", gaf ze eerlijk toe. "Dat de 1500 meter een prooi zou worden voor Linda (de Vries, red.) had ik wel verwacht. Ik weet dat ik op die afstand tekort kom, maar dat geeft niet. Ik ben ontzettend blij met deze nationale titel." 

Primeur
Het betekende de eerste Nederlandse titel voor Van der Weijden uit haar loopbaan. In 2016 was ze er al eens dichtbij. Destijds werd ze tweede achter winnares Antoinette de Jong. Vorig seizoen moest ze genoegen nemen met een vierde plek.

"Dit is een heel bijzondere dag. Ik doe al jaren mee, maar nog nooit heb ik een échte hoofdprijs gewonnen. Vandaag is het eindelijk zover. Heel het Thialf-stadion ging uit zijn dak voor mij. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Heel cool!"

Door haar titel verzekerde Van der Weijden zich van deelname aan het WK Allround. Dat toernooi vindt van 9 tot en met 11 maart plaats op de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

"Dat ik aan dat toernooi mee mag doen, is natuurlijk super", erkende Van der Weijden na afloop. "Het houdt maar niet op voor mij dit seizoen. Eerst plaats ik mij op het OKT voor de Olympische Spelen, vervolgens win ik dit weekend voor het eerst in mijn loopbaan de Nederlandse titel allround en dan mag ik ook nog eens naar het WK. Wat wil je nog meer? Dit is een geweldig seizoen."

NEDERLANDS KAMPIOEN ALLROUND! 🥇

Een bericht gedeeld door Annouk de Rijk (@annoukderijk) op

Olympiër
Waar andere landgenoten in aanloop naar de Spelen kozen voor een trainingskamp besloot Van der Weijden als enige olympiër wel mee te doen aan het NK Allround in Thialf. Ireen Wüst, De Jong en de volledige top drie van vorig seizoen (Marije Joling, Yvonne Nauta en Carlijn Achtereekte) waren er om verschillende redenen niet bij.  

"Ik heb expres dit toernooi meegenomen in mijn voorbereiding richting de Spelen. We zitten nu een kleine drie weken voor mijn olympische race. Ik vond het fijn om nog een vijf kilometer in wedstrijdverband te rijden. Natuurlijk staat er met het oog op de Spelen dan wel een vergrootglas op die afstand, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Dit is een bevestiging dat ik goed in vorm ben." 

Rollercoaster
Van der Weijden gaf na afloop toe dat ze de laatste weken weleens twijfelde over het feit of ze de juiste vorm wel had. Bij de EK Afstanden in het Russische Kolomna eindigde ze op een naar eigen zeggen 'teleurstellende' achtste plaats op de 3000 meter.

"De weken na het OKT waren hectisch, er is veel op mij afgekomen", keek Van der Weijden terug. "Zowel qua emoties als resultaten leefde ik de laatste weken echt in een rollercoaster. De teamoverdracht van TeamNL en het reizen kostten de nodige energie. Het lukte niet om mij goed voor te bereiden op de EK, dus het ging daar voor geen meter. Daar baalde ik van."

"Vervolgens ben ik lekker op trainingskamp naar Inzell gegaan. Even helemaal terug naar de basis: eten, trainen en slapen. Dat kamp heeft mij goed gedaan. Ik ben blij dat ik dit toernooi heb kunnen laten zien dat de goede vorm weer terug is. Laat die Spelen maar komen."

De olympische vijf kilometer van Van der Weijden is op vrijdag 16 februari. Ruim een week later, op zaterdag 24 februari, neemt ze samen met Irene Schouten deel aan de mass start.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan