De bronzen medaille van Natalia Voronina werd in het Russische kamp binnengehaald als een olympische titel. Emotie bij de winnares van het brons, bij de coaches langs de baan en zelfs tranen bij de Russische pers.

De 23-jarige Voronina, die op de Spelen officieel uitkomt als 'Olympic Athlete from Russia', heeft het in aanloop naar haar 5000 meter niet makkelijk gehad. Omdat Pavel Abratkiewicz door het IOC werd geweerd van de Spelen en Olga Graf afzag van deelname, is ze zonder haar coach en trainingsmaatje aanwezig in Gangneung.

Via Skype bleef ze wel dagelijks in contact met haar trainer in Rusland, maar de enige persoon die er écht voor haar was en bij wie ze mee mocht trainen in Zuid-Korea was titelverdedigster Martina Sablikova. Vol blijdschap ontving Voronina dan ook de loting van de vijf kilometer van vrijdag, waaruit bleek dat ze tegen haar Tsjechische vriendin van start mocht. "Dat was een droom die uitkwam, daar was ik heel blij mee", lachte ze.

De rit werd gewonnen door Sablikova, die achter Esmee Visser het zilver pakte. In een dik persoonlijk record op laaglandbaan bleef Voronina nét voor Annouk van der Weijden, die ze van het podium afhield. Op de wissel werd de Russin bijgestaan door oud-schaatser en Russische sprintcoach Sergey Klevchenya; het rondebord werd omhooggehouden door de materiaalman van het team. 

Voronina haalde op de Spelen de eerste medaille op de langebaan binnen voor de groep Russische atleten. "Ik weet niet zo goed wat ik moet voelen. Ik ben blij, want dit voelde als een tweede kans. Maar ik ben nu vooral even moe, leeg en overdonderd."

Klik hier om alles te lezen over de Olympische Spelen.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 17 feb 2018 om 15:22