Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2018

Michel Mulder en Dione Voskamp kronen zich tot Nederlands kampioen Kortebaan

Bij gebrek aan natuurijs werd afgelopen weekend het KPN NK Kortebaan op Flevonice verreden. In Biddinghuizen streden junioren C, B, A en (neo-)senioren om de titels over 160 meter (heren) of 140 meter (dames).

Foto : Sander Chamid

Het KPN NK Kortebaan werkt volgens een knock-out systeem. Alle deelnemers rijden twee ritten. De snelste 16 deelnemers van beide races (tijden van beide ritten opgeteld) gaan door naar de volgende ronde. Zij rijden vervolgens weer twee ritten, waarna de helft afvalt enzovoorts. Indien het aantal deelnemers minder dan twintig is, kan besloten worden naar de beste 12 in plaats van 16 te gaan, of om direct naar de 8 te gaan.

De finale bestaat uit vier schaatsers die elk drie ritten rijden, iedereen rijdt een keer tegen elkaar. Degene die alle drie ritten gewonnen heeft, is Nederlands kampioen. Indien dat niet het geval is, worden de drie tijden bij elkaar opgeteld en is diegene met het laagste totaal kampioen. De nummers twee tot met vier zijn altijd op basis van opgetelde tijden.

Junioren C
Bij de C-junioren stonden zaterdag vijftien dames en veertien heren aan de start. In de finale wist Pien Hersman alle races te winnen en kroonde zich tot Nederlands kampioene. Zij liet Chloé Hoogendoorn, Manon Iskes en Renee Baas achter zich. Bij de heren ging de strijd tussen Chris Fredriks, Mats Siemons, Sjors Tettero en Peye de Ruiter. In de eerste rit zette Siemons de snelste tijd neer, maar Fredriks grijpt in de andere twee ritten de macht. De 14-jarige Fredriks werd vorig weekend allroundkampioen en mag zich nu ook nationaal kampioen op de kortebaan noemen. Siemons werd tweede, voor Tettero en De Ruiter.

Junioren B
Op zondag was er bij de dames B-junioren een relatief groot deelnemersveld van 22 rijdsters tegenover zestien rijders. Bij de heren ging de winst naar Stefan Westenbroek, met drie gewonnen races. Hij versloeg Daan Kool, Flo van der Vlist en Armand Broos. De nieuwe Nederlands kampioene is Isabel Grevert, zij won eveneens al haar ritten in de finale. Zij liet Sacha van der Weide, Marrit Fledderus en Robin Groot achter zich. 

Junioren A, neo-senioren en senioren
Een paar uur na de olympische race van tweelingbroer Ronald in Gangneung stond Michel Mulder op het ijs in Biddinghuizen. De sprinter van Team Plantina nam het op tegen dertien andere rijders. In de finale trof hij Jelte Boersma, Aron Romeijn en Jorne Jonkman. Met overmacht schreef Mulder de titel op zijn naam, gevolgd door Romeijn, Boersma en Jonkman. Bij de achttien dames ging de strijd tussen Dione Voskamp, Lina Miedema, Michelle de Jong en Rachelle van de Griek. Met afstand sleepte Voskamp het kampioenschap binnen. De Jong eindigde als tweede, voor Miedema en Van de Griek.

Klik hier voor alle uitslagen.

Michel Mulder, Dione Voskamp, Dai Dai Ntab, Floor van den Brandt, Gerben Jorritsma en andere sprintkanonnen gaan op woensdag 21 maart de strijd aan over 100 meter tijdens de Zilveren Bal.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan