Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Chris Fredriks schaatst iedereen naar huis

Chris Fredriks (14) won in Enschede het KPN NK Allround voor junioren C. De jonge schaatser, wiens moeder uit Congo komt, was op de 500 en de 1500 meter verreweg de snelste en won het allround kampioenschap met afstand.

Foto : Nol Terwindt

Chris, na de 500 meter was je boos?
"Ja, ik was wel een beetje boos, ja. Ik had gehoopt een snellere tijd (38,78) te rijden, maar ik werd bij de kruising gehinderd door Pim Stuy en daar was ik gefrustreerd over. Ik reed op de buitenbaan en ik had een hogere snelheid dan hij. Hij dook echter naar buiten, waardoor ik moest wachten. In zo'n belangrijke wedstrijd als het NK kon ik niet beslissen om hem dat te gunnen, want ik moest zelf een goede tijd rijden. Uiteindelijk hield hij wel in, maar dat kostte mij wel tijd."

Wat het lastig om je daar over heen te zetten en je daarna te richten op de 1500 meter?
"Uiteindelijk heb ik die frustratie wel van me afgezet, want op het NK gaat niet om de tijd. Je moet gewoon eerste worden. Alleen de prijs telt. Ik heb die omgezet in positieve energie. Ik was nog meer gemotiveerd om goed te presteren op de 1500 meter."

Jouw moeder komt niet uit Nederland.
"Nee, ze komt uit Congo. Mijn vader komt wel gewoon uit Nederland, uit Deventer waar ik ook ben opgegroeid. Het is grappig, want op basis van mijn naam verwachten mensen dat er een Nederlandse jongen aan komt lopen en dan kom ik. Shani Davis is altijd mijn grote voorbeeld geweest. Ik keek altijd naar hem om. Ik probeerde hem altijd na te doen in de bocht."

Hoe oud was je toen je begon met schaatsen?
"Ik werd op mijn vierde lid van een club, maar daarvoor ging al het natuurijs op met mij vader. Samen gingen we schaatsen op de IJssel. Ik vond het schaatsen meteen geweldig. Het buiten zijn, het glijden over het ijs. Die sport greep me."

Je wint hier het NK Allround bij de C-junioren en best wel dik. Hoe komt het dat je zo goed schaatst?
"Dat vind ik moeilijk om te verklaren. Ik heb gewoon plezier in mijn sport en ik doe alles om de beste te zijn. Die drive heb ik altijd al gehad. In technisch opzicht ben ik wel goed, maar nog niet goed als Shani Davis. Zijn bochten zijn nog beter. Er zijn nog wel een paar technische punten die ik kan verbeteren."

Freddy Wennemars, die training geeft bij de ijsclub Stokvisdennen in Dalfsen, is ook onder de indruk van de prestaties van Fredriks: "Chris heeft een goede mentaliteit en hij werkt hard voor het schaatsen. Talent heeft hij ook, maar hij vooral een goede kop. Hij kan zich goed concentreren op het schaatsen. Als hij hard blijft trainen, dan denk ik wel dat hij er kan komen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan