Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2018

Haaksbergen heeft primeur eerste marathon op natuurijs

De eerste natuurijsmarathon van 2018 wordt woensdagavond verreden in Haaksbergen. Dat maakte Willem Hut, competitieleider van de KNSB, dinsdag bekend. Donderdagavond volgt de tweede natuurijswedstrijd in Arnhem.

Foto : Vincent Riemersma

Zowel Arnhem als Haaksbergen hadden de vereiste drie centimeter ijsdikte, maar het was Haaksbergen die aan het langste eind trok voor de eerste wedstrijd. Op beide avonden starten de vrouwen om 19.00 uur, de mannen doen dat om 20.00 uur. De vrouwen rijden 80 rondes, de mannen 125. De wedstrijd in Haaksbergen is live te volgen via de NOS op Facebook en NOS.nl. Ook regionale omroepen RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslan zenden de wedstrijd live uit.

"Chapeau voor alle vier verenigingen", zegt Hut. "Vrijwilligers hebben weer keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen, Arnhem was er echt heel dichtbij, maar kwam net iets tekort. Daarom houden we de eerste wedstrijd in Haaksbergen. De weersverwachtingen zijn wel dusdanig dat we de tweede wedstrijd ook meteen uitschrijven."

Het hing er nog even om of alle marathonschaatsers op tijd on Nederland zouden zijn, aangezien een groot deel van het peloton begin deze week op terugreis uit het Zweedse Luleå door hevige sneeuwval gestrand was op het vliegveld

De verwachting is dat olympiërs Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Irene Schouten ook aan de start staan van de eerste natuurijsmarathon. 

De eerste (en enige) Nederlandse natuurijsmarathon werd vorig jaar verreden in Noordlaren. Lisa van der Geest en Simon Schouten waren daar de winnaars.  De laatste keer dat een complete marathonvierdaagse plaatsvond was in 2010. Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland wonnen het klassement na wedstrijden in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Foto: Winst voor Lisa van der Geest en Simon Schouten in Noordlaren vorig jaar


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan