Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2018

Waar ga en kan ik schaatsen op natuurijs?

Waar ga ik schaatsen als er natuurijs ligt? Ga ik de waaghals uithangen, kijken waar het ijs houdt? Of ga ik voor veilig schaatsen op een combi- of natuurijsbaan in mijn omgeving zodra deze open is? Of ga ik een officiële KNSB-toertocht rijden?

Waar kun je het eerst schaatsen?
De zogenoemde combibanen, de banen met een vaste ondergrond waar zomers ook vaak inlineskaten wordt beoefend, bieden het eerst veilig berijdbaar ijs. Drie centimeter ijs op het asfalt of beton is al voldoende voor veel ijsplezier.
Andere plekken waar relatief snel geschaatst kan worden, zijn:
- uiterwaarden en ondergelopen stukken land;
- ondiepe bosvennen;
- landijsbanen (het ijs wordt hier (goed)gekeurd door de ijsverenigingen);
- smalle (boeren)sloten.

De dikte van het ijs is voor schaatsers en organisaties een indicatie voor de begaanbaarheid. Maar het hangt er uiteraard wel vanaf hoeveel mensen op het ijs gaan. Een enkele schaatser zou op zwart ijs aan een dikte van circa zes centimeter genoeg hebben. Moet er een toertocht of wedstrijd georganiseerd worden, dan is het lang wachten voordat het sein veilig gegeven wordt door de organisatie. Bij een Elfstedentocht is de toeloop van schaatsers – en publiek – op het ijs nog veel groter en moet het ijs nog dikker zijn.

Als er veel mensen op een vierkante meter ijs staan, kan de druk op het ijs soms te groot worden. Bij een ijsdikte van tien centimeter kan 1 m2 ijs een belasting verdragen van 400 kilo. Bij 15 centimeter ijsdikte kan 1 m2 ijs 11 personen dragen (880 kilo). Is het ijs 17 centimeter dik, dan kunnen er minstens 15 personen op 1 m2 staan.

IJsverenigingen hanteren bij KNSB-toertochten een ijsdikte van ten minste 12 centimeter over het hele traject. Voor het doorgaan van een Elfstedentocht is minimaal een ijsdikte van 15 centimeter over de hele route vereist.

Lokale ijsbanen
Op de combibanen kan in de regel al heel snel geschaatst worden. Maar op de lokale ijsbanen, waar een ijsclub actief is, kan ook vrij snel veilig worden gereden. IJsclubbestuurders kunnen vandaag de dag zelf direct op schaatsen.nl melden of hun ijsbaan geopend is. Op deze ijsbanen kun je dan 's avonds verlicht schaatsen. Wil je veilig schaatsen, dan loont het de moeite om in de buurt vast een aantal natuurijsbanen in kaart te brengen. Na een paar nachten vorst is kun je dan doorgaans al veilig schaatsen op een van deze banen.

Georganiseerd of niet
Naarmate als het langer vriest, zal er op steeds meer plaatsen geschaatst kunnen worden, maar er blijven altijd plekken waar je moet oppassen (zie veiligheidsregels). De vraag is dan: ga je schaatsen op betrouwbaar, goedgekeurd ijs of trek je er met een aantal schaatsvrienden zelf op uit?

KNSB-toertochten
Behalve op de vele combi- en natuurijsbanen, waar het ijs wordt gekeurd en bijgehouden door de plaatselijke ijsclubs, garanderen de KNSB-toertochten optimale veiligheid voor de schaatsenrijder. Deze recreatieve schaats- en ijspret op poldersloten, vaarten, plassen en meren is tegenwoordig goed georganiseerd en geen spontane opwelling. Zodra er toertochten geschaatst kunnen worden, wordt dit vermeld op schaatsen.nl.

Alle informatie over natuurijs vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan