Het marathonpeloton had zondag een zware dag in Luleå, tijdens de finale van de KPN Grand Prix. Maar het kon nog erger. De terugreis eindigde voor het gros van de ploegen in een nachtmerrie. Noodweer met hevige sneeuwval in Zweden maakte een chaos van het vliegverkeer. Marathonschaatsers zitten inmiddels verspreid over Zweden en Denemarken, in de hoop nog thuis te komen.

Die hoop is in vrijwel alle gevallen vergeefs. Tenminste, als het er om gaat deze dag nog thuis te komen. Aannemelijk is dat de meeste schaatsers dinsdag huiswaarts keren, maar dan moet het weer in zuid-Zweden wel flink beter worden.

In de hallen van luchthaven Arlanda bij Stockholm wemelde het maandagavond nog van de marathonschaatsers. Daar strandden onder andere de teams van Okay Fashion & Jeans/Interfarms en AB Vakwerk. "We zitten hier nu met z'n allen te wachten tot we zaken hebben kunnen regelen", aldus Marcel van Ham. "Maar dit is natuurlijk een verschrikkelijke dag voor iedereen. Na die zware inspanningen in Luleå zit je niet meer te wachten op zo'n terugreis."

Eindhoven
Voor de mannen van Okay gloort er inmiddels hoop. Zij kunnen waarschijnlijk terug op een andere vlucht, maar dan wel naar Eindhoven in plaats van Schiphol. "Als het goed is, gaat die vlucht morgenochtend", vertelt Van Ham. De mannen van AB Vakwerk, zo laat hij weten, proberen op een andere manier naar huis te komen. "Zij houden volgens mij vast aan de oorspronkelijke vliegmaatschappij."

Op de luchthaven hebben de mannen gezelschap van de dames van team mkbasics.nl, van de formatie van Royal A-ware, en ook van de talenten van Ormer ICT. De eerste zitten zelfs zonder bagage. "Die is doorgeboekt, maar geen idee waar dat nu is", vertelt Iris van der Stelt. Danny Stam vult aan: "Wij blijven nog maar even in de rij voor de servicebalie."

Bagage
In de stad Stockholm bivakkeren de dames van Palet Vastgoedonderhoud. Ook zij strandden in de Zweedse hoofdstad. "We hebben vervolgens zelf maar accommodatie geregeld, want thuis komen ging deze dag niet meer lukken", vertelt ploegleider Eelco Kooistra. Dat kwam door pech op Arlanda. "We hadden de bagage niet doorgeboekt, moesten die dus van de band halen en daardoor misten we de aansluitende vlucht."

Bij Palet vond ook Mariska Huisman onderdak. De Noord-Hollandse raakte daarmee helemaal uit koers. Zij zou aanvankelijk vliegen van Luleå naar Oslo, om van daar door te gaan naar München. Vooraf wist ze al dat die laatste vlucht geschrapt was, maar vervolgens belandde ze dus in Stockholm.

Verder van huis
Wie daar graag ook hadden willen zijn, waren de mannen van team Stehmann. De equipe van ploegleider Mario Donker is echter letterlijk verder van huis. Het team vloog vanaf het noordelijk gelegen Arvidsjaur, maar kwam daar dus niet meer weg. Stehmann had ook al een problematische heenreis, waarbij de bagage kwijtraakte. "We hebben nu in ieder geval onze koffers, da's een verbetering", hield Donker de moed erin. "We gaan nu maar even zwemmen in het hotel waar we verblijven."

De formatie van Speelman-Haak zag wel kans Zweden achter zich te laten, maar die ploeg strandde vervolgens in Kopenhagen. "Het was wel ons plan via Kopenhagen te reizen, maar daar konden we door een vertraging van dik vier uur vandaag dus niet verder", vertelt Daniëlle Bekkering, die in Luleå haar sleutelbeen brak en niet kan wachten om weer thuis te zijn.

Gouden greep
Heeft er dan nog iemand voet op Nederlandse bodem gezet? Jawel. De mannen van Bouw & Techniek bijvoorbeeld. Die werden wat meewarig aangekeken omdat ze maandagochtend al om zes uur moesten vliegen, maar dat bleek een gouden greep. "We hebben iets vertraging gehad op Luleå, maar uiteindelijk waren we voor twaalf uur al op Schiphol. Ben ik erg blij mee, maar ik vind het triest voor al die andere teams", vertelde coach Ron Neymann.

Ook de dames van Cenned en Mastermind haalden Nederland, net als de rijders van Port of Amsterdam. "We hadden een uurtje vertraging, maar zijn veilig thuis", meldt ploegleider Casper Helling.

Hopelijk volgen morgen alle andere ploegen, maar dan doemt er meteen wel een ander probleem op, signaleert Ron Neymann. "Iedereen heeft al een jasje uitgedaan in Luleå, en van twee dagen op een vliegveld en reizen word je ook niet beter. Dan is het maar de vraag of je eventueel woensdagavond mensen fit en gemotiveerd aan de start kunt krijgen voor een natuurijswedstrijdje."

Meer lezen over marathon? Klik hier!

Door Eric Korver - Laatste update op 26 feb 2018 om 22:54