Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2018

Wijfje en Van Beek: een honderdste tussen teleurstelling en blijdschap

Een honderdste van een seconde was vrijdagavond het verschil tussen het brons op de 1500 meter en de vierde plaats. Het was ook het verschil tussen een startplek op de WK Afstanden in Inzell en helemaal niets. Waar Melissa Wijfje (1.56,70) zichzelf verbaasde met een podiumplaats, was het Lotte van Beek (1.56,71) die net als in PyeongChang op de olympische 1500 meter net naast de prijzen greep.

Foto : Sander Chamid

"Ik had dit vanochtend echt niet kunnen denken", vertelt Wijfje enthousiast. "Je zit er de hele dag een beetje op te wachten. Dan stijgt de spanning zo lang tot het ontploft en daarna stijgt het weer net zo hard. Het is dan mooi om nu op het podium te staan. Dat is toch weer een mooi moment om mee te maken."

De derde plaats op de 1500 meter was de eerste medaille voor Wijfje op een NK Afstanden. Vorig jaar veroverde ze enkel een bronzen plak op het NK Allround. Met haar prestatie van vrijdag verbaasde de van oorsprong Zuid-Hollandse schaatsster zichzelf dan ook behoorlijk. "Bij het World Cup kwalificatietoernooi werd ik vierde, maar internationaal kan je dan alsnog helemaal naar huis worden gereden. Het is toch elke keer een uitdaging."

"Lotte is echt een 1500 meter-rijdster en ook Joy Beune kan een hele harde 1500 meter rijden. We zitten al het hele seizoen dicht bij elkaar, maar gelukkig rijd ik vandaag een hele goede rit", zegt de rijdster van het Gewest Fryslân tevreden. Haar volgende doel is plaatsing voor het EK Allround en dat moet zaterdag al gebeuren op de 3000 meter. "Het is niet onmogelijk, ik sta er goed voor. Hopelijk heb ik niet te veel last van mijn rug", doelt Wijfje op haar val direct nadat ze over de streep kwam. 

Drie jaar lang miste de nog altijd maar 23-jarige allroundster de internationale titeltoernooien.  Sinds ze dit seizoen bij het Gewest Fryslân is aangesloten, lijkt ze dit seizoen de aansluiting naar de internationale top te vinden. Bij het Gewest krijgt ze veel persoonlijke hulp van met name Henk Hospes, die zich volledig voor zijn team inzet. "Het is allemaal wat luchtiger in zo'n ploeg", zei ze daar destijds al over. "Ik weet niet of er één geheim is, maar het is gewoon heel anders dit jaar. Ik kan lekker m'n ding doen en ik denk dat dat me goed doet."

Ondanks haar succesvolle start van het NK wil ze niet te ver op de zaken vooruit lopen. "Ik kijk eerst naar dit weekend en daarna kijken we weer verder, maar het is mooi dat deze al binnen is. Plaatsing voor een EK of WK was ook echt wel mijn doel aan het begin van dit jaar."

Van Beek baalt flink: 'Niet WK-waardig'
Waar het voor Wijfje net de goede kant op viel, was het voor Van Beek net als op de olympische 1500 meter weer niet raak. "Waar hebben we dat eerder gezien?", refereert Van Beek aan haar vierde plaats in PyeongChang. "Ik denk op dit moment aan een heleboel woorden die je liever niet zou zeggen. Het was een waardeloze rit, niet WK-waardig. Ik zat wat hoog en liep achter de feiten aan. Toen ik over de finish kwam, wist ik al hoe laat het was."

Foto : Soenar Chamid

Voor Van Beek is niet zozeer de vierde plaats frustrerend, het is vooral het mislopen van de WK Afstanden dat pijn doet. "Je moet top drie rijden en ik was vierde. Wat uiteindelijk het verschil is, maakt niet uit. Ik had een betere rit moeten rijden, punt." Ook al was de rit van vrijdag de belangrijkste dit weekend, op de 500, 1000 en 3000 meter liggen ook nog kansjes voor de regerend Europees kampioene op de 1500 meter.

"Ik heb nog drie andere afstanden dit weekend. Op dit moment rijd ik afstand voor afstand en wil ik laten zien dat ik gewoon beter ben dan dit. De sprint is normaal gesproken te kort voor mij en de allround is te lang, maar voor nu sta ik er voor de allround beter voor. Ik weet wat ik op de 1000 en de 1500 meter kan, op de 3000 meter weet ik het niet. We zullen zien."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan