Tickets
Shop
Nieuws 20 jul 2018

Gewest Fryslân in trek: 'Een individu zonder collectief is niks'

In een periode waarin de merkenteams schaars zijn, zoeken de meeste 'ploegloze' schaatsers hun heil bij de RTC's. Eén daarvan is RTC Noord (Friesland), ook wel Gewest Fryslân, die de laatste jaren veel aanvragen krijgt van schaatsers. Wat maakt dit Gewest zo populair? Nieuwkomers Sanneke de Neeling en Melissa Wijfje, langstzittende Manouk van Tol en coach Henk Hospes vertellen over de aantrekkingskracht van de ploeg.

Foto : Sander Chamid

Naam: Sanneke de Neeling
Leeftijd: 22 jaar
Kwaliteit: Sprinten
Begint aan haar eerste seizoen bij het Gewest. Moest na drie jaar LottoNL-Jumbo op zoek naar een nieuwe ploeg
"Mijn eerste weken bij het Gewest zijn erg goed bevallen. Het is een heel goede, fanatieke en gezellige groep. Het voelt ook allemaal wat rustiger, ik hoef niet meer om de drie weken op trainingskamp. Op de een of andere manier merkte ik dat ik dan extra gespannen was, ik kon minder m'n eigen ding doen. Thuis ben je veel vrijer om te doen wat je wil.

Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam, maar woon inmiddels al bijna zes jaar in Heerenveen. Nadat mijn contract bij Lotto-Jumbo niet werd verlengd, had ik een hele tijd niks. Ik zag dat het Gewest alweer ging trainen en ik vroeg of ik met ze mee kon doen. Ik heb met Henk Hospes (coach, red.) gesproken en die zei: 'Je kunt bij ons trainen totdat je weet wat je wil'. Maar het beviel me zo goed dat ik besloot te blijven.

Vorig jaar trainde ik door omstandigheden vaak alleen, dat wilde ik niet meer. Ik zat er ook helemaal doorheen na vorig seizoen. Bij het Gewest voelde ik me meteen op mijn gemak, ik heb het ontzettend naar mijn zin op de trainingen. Iedereen is superfanatiek en we weten dat we elkaar nodig hebben om beter te worden. Vorig jaar was ik al onder de indruk van de sprinterstrein. De ploeg ging met sprongen vooruit, dan weet je dat ze het goed voor elkaar hebben. Ik zag ze ook altijd samen trainen en samen de duurritjes doen. Dat sprak mij ook wel aan.

Natuurlijk weet ik wat de consequenties zijn nu ik bij het Gewest zit, maar voor mij is het gewoon het belangrijkst dat ik een omgeving heb waar ik me op mijn gemak voel. Ook al heb je de beste faciliteiten en wordt alles voor je geregeld, dan kan je alsnog niet hard rijden als je niet helemaal op je plek zit. Het kost nu misschien wat meer energie om je zaken goed te regelen, maar daar krijg je wel een stukje vrijheid voor terug. Het liefste wil ik lekker schaatsen en iedere keer met een goed gevoel het ijs afgaan. Stiekem hoop ik komend seizoen op het EK Sprint en de WK Afstanden.

Met Henk heb ik nu een coach die veel geduld heeft en er volledig voor me is. Hij weet hoe je rijders, ook al zijn ze niet meer helemaal op het niveau, terug kan brengen naar de top. Ik heb er in ieder geval veel vertrouwen in en hij gelooft erin dat het gaat lukken."

Foto : Huub Snoep

Naam: Manouk van Tol
Leeftijd: 27 jaar
Kwaliteit: Sprinten
Begint aan haar vijfde seizoen bij het Gewest
"Ik heb al heel wat rijders zien komen en gaan, maar dat houd je altijd in het schaatsen. Het niveau wordt elk jaar hoger, er is geen plek meer voor rijders die onderaan eindigden bij het NK. In het eerste jaar was het doel van de ploeg om zoveel mogelijk mensen op het NK te krijgen. Nu is het doel om voor de World Cups, EK's en WK's te gaan. We kunnen concluderen dat ons niveau bijna net zo goed is als dat van een merkenteam. Wij gaan ook voor de eerste plekken.

Wat het Gewest zo populair maakt? We stralen echt een mooi collectief uit. We horen vaak van buitenstaanders dat we een mooi team hebben staan, dat het er zo gelikt uitziet en dat we altijd zoveel plezier uitstralen. Dat klopt ook. Daarnaast trainen wij kwalitatief goed en valt het mensen op dat we goede prestaties neerzetten. Kijk naar Lotte van Beek, die afgelopen seizoen haar oude niveau weer haalde en zelfs op de Olympische Spelen stond.

Verder hebben we een goede trainersstaf. Henk Hospes traint ons al een paar jaar en heeft al veel successen geboekt. Hij steekt al zijn tijd erin om het hoogst haalbare bij ons eruit te halen. Ik denk dat dat ook een reden is waarom rijders zo graag bij ons willen komen. We waren het afgelopen seizoen zelfs zó in trek dat we tegen een aantal goede schaatsers 'nee' moesten zeggen. We hebben nu een groep van twaalf rijders en dat vind ik precies goed.

Als je in het Gewest zit, heb je het niet breed. Dat is de keerzijde. Je moet alles zelf betalen en je moet zelf sponsoren bij elkaar zoeken. De meesten hebben er nog een studie naast of hebben een bijbaantje. Ik werk zestien uur in de week om m'n huur te kunnen betalen en te kunnen leven in Heerenveen. Ik ben projectmedewerker bij Sport Fryslân, een organisatie die ervoor zorgt dat iedereen in Friesland kan sporten en bewegen. Ik ben blij dat ik daar de kans heb gekregen om naast het schaatsen ook ervaring op te doen in het maatschappelijke werkveld, al zou ik natuurlijk het liefst van het schaatsen mijn werk maken.

De kracht van ons team is dat we allemaal heel graag willen. Ondanks dat we allemaal eigen geld moeten inbrengen, houden we de lol erin. Iedereen wil vanuit zijn of haar intrinsieke motivatie de top halen. We hebben een mooi sprinterscollectief en we trekken elkaar allemaal naar een hoger niveau. Ik merk ook dat ik elk jaar vooruitga. Vooral vorig jaar heb ik een supermooie stap gemaakt. Zo werd ik zevende op het NK Sprint, won ik het klassement van de Holland Cup op de 1000 meter en reed ik in totaal negen persoonlijke records.

Ik durf nu ook te dromen van de World Cups, het wordt steeds realistischer. Vorig jaar reed Sanne van der Schaar zich er ineens tussen. Dat geeft wel een extra drive en dat is ook de reden dat ik doorga. Als je vijf jaar op hetzelfde niveau bungelt, gaat de lol er ook wel vanaf en is het zonde om al je geld erin te investeren. Ik merk dat de rek er niet uit is en dat ik beter kan. Uiteindelijk wil ik ook gewoon de beste worden."

Foto : Sander Chamid

Naam: Melissa Wijfje
Leeftijd: 23 jaar
Kwaliteit: Allrounden/Lange afstanden
Begint aan haar eerste seizoen bij het Gewest. Moest op zoek naar een nieuwe ploeg nadat Team JustLease.nl ophield te bestaan.
"Mijn eerste periode hier is goed bevallen, al is het wel een beetje aanpassen. Ik doe niet alles met de senioren (sprinters) mee, omdat ik meer op het allrounden ben gericht. Over de samenstelling van de ploeg kan ik weinig zeggen, omdat ik geen sprinter ben in de sprinterstrein. Wanneer ik gezamenlijk meetrain, ontstaat er een sterk collectief waarin we elkaar aanvullen en uitdagen. Ik heb alleen Yvonne Nauta als allround trainingspartner, maar zij is nog herstellende van haar blessure en is niet altijd in staat om mee te trainen. Ik ben dus wat meer op mezelf aangewezen, al sluiten de junioren af en toe ook aan. 

Waarom ik voor het Gewest heb gekozen? Ik kon ook bij het KNSB Team terecht, maar ik kom beter tot m'n recht als ik ergens anders m'n eigen plan ga trekken. Als ik naar de afgelopen drie jaar kijk, heb ik goede prestaties geleverd, maar toch denk ik dat er meer in zit dan dat eruit is gekomen. Henk (Hospes, red.) schrijft al m'n schema's en ik heb het idee dat hij dat goed kan. Daarnaast heeft het Gewest een samenwerking met Team Palet Vastgoedonderhoud en Team Bouw & Techniek, waardoor ik regelmatig met hen kan fietsen of op het ijs kan trainen. Bij Team Palet zal ik komend seizoen ook enkele marathons gaan rijden.

Natuurlijk wil je het liefst dat je betaald wordt en zou het mooi zijn om snel weer bij een commercieel team aan te sluiten, maar stel dat het trainen onder Henk goed bevalt, zou het best kunnen zijn dat ik bij het Gewest blijf. Ik wil vooral mezelf verbeteren naar een niveau dat ik het maximale presteer wat ik kan en wil. Het is nooit verkeerd om eens iets anders te proberen, want je leert hoe dan ook nieuwe dingen.

Het voordeel van het Gewest is dat ze van alle RTC's de beste faciliteiten hebben en het niveau erg hoog ligt. Een ander voordeel is dat de stap voor de junioren naar een topploeg minder groot is. Omdat we altijd in Thialf trainen kom je veel mensen tegen en maak je sneller een praatje met coaches. Zij krijgen dan een beeld van je als persoon en als schaatser."

Foto : Sander Chamid

Naam: Henk Hospes
Leeftijd: 62 jaar

Functie: Coach
Werkt al sinds zijn 34e bij het Gewest, sinds dit jaar in een andere rol
"Ik draai al jaren mee bij het Gewest, maar zet dit jaar voor het eerst de lijntjes uit. Samen met Arjen Wolters verzorg ik de training. Hij doet met name de krachttraining en een deel van de ijstraining. Daarnaast hebben we Jan Ykema die ons vooral in de winter helpt. Verder werken we nauw samen met Wouter van der Ploeg, de coach van de RTC junioren. De junioren trainen geregeld mee met de senioren. En tot slot werken we samen met twee marathonteams: Team Palet en Team Bouw & Techniek.

We hebben een hartstikke leuke groep met vijf dames sprinters, vijf heren sprinters en twee allround dames. We hebben heel veel aanvragen gekregen, uiteindelijk hebben we tegen tien mensen nee moeten zeggen. Friezen gaan in eerste instantie voor, we willen alleen mensen van buitenaf die een toegevoegde waarde voor ons zijn. We willen de kwaliteit waarborgen van degenen die nu in de ploeg zitten.

Eén van onze speerpunten is: het individu staat voorop, maar wel samen. Een individu zonder samen is niks. De rijders verdienen niks, maar verdienen alle aandacht om zichzelf te ontwikkelen. Als ze er zoveel voor willen doen en laten zet ik me er als coach volledig voor in. Sommige rijders kunnen echt nog wel de top halen, dat hou ik ze ook voor. Het is niet onze doelstelling om iedereen vast te houden, maar om ze zo goed mogelijk te faciliteren voor de stap naar boven. Met Lotte van Beek en Yvonne Nauta hebben we twee uithangborden."

Selectie 2018/2019: Aron Romeijn, Jesper Hospes, Tom Kant, Gijs Esders, Thijs Govers, Sanneke de Neeling, Isabelle van Elst, Janine Smit, Sanne van der Schaar, Manouk van Tol, Melissa Wijfje, Yvonne Nauta.

Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan