Drie afstanden, drie World Cup-tickets. Een beter begin van het seizoen had Melissa Wijfje zich niet kunnen wensen. De 23-jarige Ter Aarse, die sinds deze zomer is aangesloten bij het Gewest Fryslân, lijkt onder het bewind van coach Henk Hospes haar draai te hebben gevonden. "Er is niet één geheim, maar het is gewoon heel anders."

Wijfje plaatste zich vrijdag al voor de 1500 meter. Hoewel haar directe tegenstander Antoinette de Jong steeds een paar meter voor haar reed, bleef Wijfje haar eigen rit rijden en stelde zo een top vijf plek veilig (ze werd vierde). Op de 3000 meter verbeterde ze zaterdagmiddag haar beste tijd ooit gereden met zeven tienden van een seconde. "Behalve de laatste ronde was het een toprace", aldus Wijfje, die zich op de 5000 meter opnieuw verbeterde en plaatste voor de World Cups.

Wijfje verkeerde de laatste weken al in goede vorm. Bij de IJsselcup in Deventer scherpte de Ter Aarse het baanrecord op de 1500 meter aan, en ook bij de trainingswedstrijden in Inzell en Heerenveen liet ze zien in goede vorm te verkeren. "Maar ik had niet meteen verwacht dat ik hier twee tickets zou pakken. Toch wist ik ergens dat het erin zat en dat ik potentie had om voor de World Cup-tickets te gaan, gezien die goede trainingswedstrijden." 

Verantwoordelijk
Voor Wijfje lijkt de overstap naar het Gewest vooralsnog goed uit te pakken. Nadat Justlease.nl na de Olympische Spelen de stekker eruit besloot te trekken, moest Wijfje op zoek naar een nieuwe werkgever. Ze kon bij het KNSB Trainingsteam terecht (het uiteindelijke TalentNED), maar Wijfje koos ervoor om haar eigen weg te gaan. "Ik kom beter tot mijn recht als ik ergens anders m'n eigen plan ga trekken", zei ze een paar maanden geleden al.

Bij het Gewest krijgt ze veel persoonlijke hulp van met name Henk Hospes, die zich volledig voor zijn team inzet. Wijfje is bij haar nieuwe ploeg veel op zichzelf aangewezen. Ze heeft in Yvonne Nauta weliswaar een allround trainingspartner, maar zij is nog altijd herstellende van een blessure en kan niet alle trainingen volbrengen. Dat Hospes haar persoonlijke schema's schrijft, vindt Wijfje prettig. "Het is altijd mooi als je een persoonlijk schema krijgt aangeboden. Vorig jaar waren de globale schema's vooral op Ireen (Wüst, red.) gericht, dat legde wel een bepaalde stempel op schema's en op de ploeg."

Het zijn niet de enige verschillen tussen haar vorige en huidige ploeg. Zo krijgt Wijfje bij het Gewest geen salaris meer en moet ze veel meer dingen zelf regelen. "Het is allemaal wat luchtiger in zo'n ploeg. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor alles. Vorig jaar op zo'n dag kreeg ik de avond van tevoren een A4'tje aangeleverd waarop stond hoe laat ik de baan op moest, hoe laat ik terug moest zijn in het hotel en wanneer ik een middagdutje moest doen. Nu krijg ik gewoon een startlijst met tijdschema toegestuurd en moet ik het verder zelf maar uitzoeken. Ik weet niet of het één beter is dan het ander, maar je wordt er op deze manier wel bewuster van wat je doet."

Of de overstap naar het team van Hospes het geheim is van haar succes, durft ze niet te zeggen. "Ik weet niet of er één geheim is, maar het is gewoon heel anders dit jaar. Ik kan lekker m'n ding doen en ik denk dat dat me goed doet. Dat resulteert in mooie tijden. Het is heel gaaf dat ik de World Cups in mag. Dat is toch altijd een mooiere trainingswedstrijd dan een Holland Cup", besluit Wijfje met een knipoog.

Lees hier wat er nog meer gebeurde op de tweede dag van World Cup kwalificatietoernooi.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 06 nov 2018 om 21:21