Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2018

Wüst oppermachtig naar titel, Roest pakt eerste nationale titel

Op de openingsdag van de KPN NK Afstanden in Thialf heeft Ireen Wüst haar achtste nationale titel op de 1500 meter bemachtigd. Vrijdagavond snelde ze in de slotrit met overmacht naar een tijd van 1.55,39. Op de 5000 meter was Patrick Roest in een onderling duel uittredend kampioen Sven Kramer de baas. De 500 meter was een prooi voor Ronald Mulder.

Foto : Soenar Chamid

Wüst won haar eerste Nederlandse titel op de 1500 meter in het seizoen 2005/2006, de afstand waarop ze twee weken geleden in Thialf nog zegevierde tijdens de World Cup met een baanrecord (1.53,30). Antoinette de Jong, die in november nog de beste was op het World Cup kwalificatietoernooi, werd tweede (1.56,04) voor Melissa Wijfje (1.56,70). Titelverdedigster Jorien ter Mors ontbrak vrijdagavond in Heerenveen, zij komt dit seizoen niet in actie wegens een knie-operatie.

"Afgezien van 2007 ben ik aan de beste eerste seizoenshelft van mijn loopbaan bezig'', concludeerde Wüst voldaan. "Ik schaats met nieuwe schoenen, ik train anders en met andere mensen, kortom heel verfrissend allemaal. Het voelt momenteel 100 procent goed aan. Maar ik moet wel scherp blijven. Ook ik kan me geen foutjes veroorloven."

Even leek het erop dat Wüst in de laatste ronde van haar rit tegen Joy Beune tijd zou gaan verliezen op de kruising. "Ja, zo'n situatie heb ik nog niet vaak meegemaakt. Ik kwam van buiten en had dus voorrang. Daardoor bleef ik gewoon doorrijden. Joy moest even inhouden, maar zo zijn de regels nu eenmaal. We hebben het samen goed opgelost." De 19-jarige Beune belandde op de vijfde plaats met een tijd van 1.56,99.

De top drie kwalificeerde zich voor de WK Afstanden in februari in Inzell. De uitslag van de 1500 meter telt met de 3000 meter, die zaterdag wordt verreden, tevens mee voor een fictief klassement. De eerste drie van die gecombineerde rangschikking mogen deelnemen aan de EK Allround in januari in Collalbo.

Lotte van Beek liep het podium als nummer vier op één honderdste mis (1.56,71). "Waar hebben we dit eerder gezien?", doelde een balende Van Beek op de Olympische Spelen, waar ze op één honderdste het brons verloor ten opzichte van Marrit Leenstra. Carlijn Achtereekte reed met een persoonlijk record van 1.57,39 de zesde tijd. De olympisch kampioene op de 3000 meter miste het eerste deel van het seizoen door darmklachten, maar lijkt weer op tijd fit te zijn.

500 meter
Ronald Mulder schreef eerder op de avond de 500 meter op zijn naam. De 32-jarige sprinter was de snelste in een tijd van 34,60 en rekende daarmee af met een moeizame periode. Met die tijd hield hij Dai Dai N'tab, de kampioen van de afgelopen twee jaar, en Jan Smeekens achter zich.

Ronald Mulder startte in de voorlaatste rit tegen zijn tweelingbroer Michel en besliste het klassieke duel ruim in zijn voordeel. Michel eindigde met 35,04 als zesde en wist dus geen ticket voor de WK Afstanden veilig te stellen. Voor Ronald was het pas de tweede nationale titel; in 2011 werd hij voor het laatst Nederlands kampioen.

Foto : Soenar Chamid

N'tab startte in zijn race tegen Smeekens aanvankelijk vals, maar was in de tweede poging wel goed weg. Zijn opening was vervolgens het snelste van het veld. Met 34,72 kwam hij echter tekort voor zijn derde titel. Smeekens noteerde een tijd van 34,88. "Ik heb vandaag m'n niveau gehaald en ben blij dat ik me geplaatst heb", begint N'tab opgelucht.

Exact een jaar geleden spatte de olympische droom van N'tab uiteen na twee valse starts op het olympisch kwalificatietoernooi. "Dat blijft me bij tot ik over drie jaar olympisch goud win", grijnst hij. "Ik word niet snel emotioneel, maar dit was wel een momentje. Ik keek omhoog en dacht: goed gedaan, schouderklopje voor mezelf."

Onder meer Kjeld Nuis en Kai Verbij vielen buiten de top-drie, maar zijn nog niet verslagen in de strijd om tickets voor het EK Sprint komende maand. Zondag wordt een klassement opgemaakt over de 500 en 1000 meter en is bekend wie de drie tickets naar Collalbo krijgen. Met 34,91 voor Nuis en 34,97 voor Verbij maken zij nog volop kans.

"Dit was geen optimale race, dan val je er net buiten en word je vijfde", stelt Verbij nuchter vast. "Ik ben natuurlijk niet heel blij, maar had er wel rekening mee gehouden. Het niveau op de 500 meter is zo breed en het lag bij mij aan kleine dingen. Dit hoort erbij. Ik had ook graag de 500 meter op de WK Afstanden gereden, maar dat is niet gelukt. Nu kan ik me richten op de EK Sprint."

5000 meter
Op de slotafstand van de eerste dag was het lang uitkijken naar de onderlinge strijd tussen Patrick Roest en Sven Kramer. De twee mannen van Team Jumbo-Visma ontmoetten elkaar in de laatste rit van de 5000 meter. Beide rijders reden lange tijd gelijk op en hielden daarbij keurig het schema aan van Jorrit Bergsma. De 32-jarige Fries van Team easyJet had enkele ritten daarvoor een tijd van 6.12,68 op het bord gezet en was op dat moment de snelste.

Foto : Soenar Chamid

"Ik wilde een goede rit neerzetten en dat is volgens mij wel gelukt", zegt Bergsma. "De World Cup van twee weken geleden in Heerenveen was ook een goede rit, dus ik ben dik tevreden over het niveau dat ik nu heb. Ik hoop de komende maand nog een stap te zetten. Op het WK hoop ik m'n beste doen te zijn. De baan in Inzell ligt me meestal wel, dat is een snelle baan."

Kramer gooide in zijn rit tegen Roest vier ronden voor het eind de knuppel in het hoenderhok. Met een typische Kramer-versnelling kwam hij in de binnenbocht bij zijn uitdager onderdoor. Die ving de tempoversnelling van zijn tegenstander echter direct op en counterde de ronde erna met een rondje 28,9. Kramer nam daarop zijn verlies en kwam niet meer in de buurt van de overwinning. Met een eindtijd van 6.13,82 moest hij ook Bergsma voor zich dulden.

Roest pakte in 6.09,36 zijn eerste nationale titel. Die tijd was weliswaar niet goed voor verbetering van het twee weken geleden gereden baanrecord van Danila Semerikov, toch scheelde het niet veel. Roest plaatste zich wel voor de derde keer dit seizoen in de top-10 van snelste 5000 meters in Thialf. Daarbij doorbrak hij de hegemonie van Kramer, die de afgelopen zes jaar heer en meester was op deze afstand. Roest, Bergsma en Kramer verzekerden zich tevens van een startplaats op de WK Afstanden.

"Ik blijf het nog steeds speciaal vinden om Sven te verslaan", liet Roest opgetogen weten. "We hebben er opnieuw een mooie strijd van gemaakt voor het publiek. Sven kwam in het tweede deel van de race plotseling hard onderdoor. Daarop moest ik wel reageren, anders was hij weggeweest. Gelukkig had ik de goede benen om zijn aanval te pareren en daarna een gat te slaan."

Kramer was redelijk tevreden met zijn derde keer brons dit seizoen op zijn favoriete afstand. "Natuurlijk baal ik dat ik niet heb gewonnen", gaf de tienvoudige kampioen toe. "Ik had misschien wel voor de eerste keer in acht weken het gevoel dat ik goud kon pakken. Mijn aanval op Patrick kwam achteraf iets te vroeg. Ik zat nog iets te ver weg van hem. Ik kwam wel naast Patrick, maar kon geen afstand nemen. Voor hem was het daardoor makkelijk om te counteren."

Kramer, die dit seizoen op de vijf kilometer al tweemaal voorrang moest verlenen aan Roest, benadrukte vooral de pluspunten bij zichzelf. "Mijn rug houdt zich nu goed. Ik heb het gevoel dat ik niet meer zoveel nodig heb om weer te gaan winnen. Het feit dat ik weer kan en durf aan te vallen, dat ik mezelf weer in de race kan knokken, doet me goed. Als je geen zelfvertrouwen hebt, doe je dat niet.'' Hij rekent erop dat hij zich zaterdag op de 1500 meter weet te plaatsen voor de EK Allround. De Fries weet nog niet of hij zondag op de 10.000 meter van start gaat. "Ik leef van dag tot dag."

Alles over de KPN NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan