Het was een succesvolle eerste dag voor de Nederlandse ploeg op het EK Inlineskaten in Oostende. Tijdens de finaleraces van vrijdagavond regende het medailles voor oranje.

500 meter teamsprint
Ronald en Michel Mulder reden naar het zilver op de 500 meter teamsprint. Het onderdeel, waarbij twee sprinters elkaar op relaywijze aflossen, is nieuw en werd tijdens het EK in Oostende voor het eerst gereden. De broers moesten alleen de Spanjaarden voor zich laten. Het Belgische team ging met brons aan de haal. Bij de dames won het Italiaanse duo, voor België en Spanje. Bij de junioren veroverden Merijn Scheperkamp en Jordy van Workum ook de zilveren medaille en pakten Marit van Beijnum en Anna van den Bos het brons. Jeugdrijders Ramona Westerhuis en Sascha Schenk eindigden in hun finale als vierde.

Punten- en afvalkoersen
Op de koersen regende het medailles voor Nederland. Ruurd Dijkstra reed in een bloedstollende finale naar het brons op de punten/afvalkoers. Jordy van Workum pakte zilver bij de junioren, net als Bente Kerkhoff. Anna van den Bos greep net naast de bronzen medaille. Ramona Westerhuis pakte bij de jeugd knap het brons op de puntenkoers.  

Sandrine Tas


300 meter
Sandrine Tas en Simon Albrecht pakten vrijdagavond de eerste medailles van het EK Inlineskaten in Oostende. De Belgische en Duitser reden naar het goud op de 300 meter tijdrit.

Achter Tas (26,402) maakten landgenote Stien Vanhoutte (26,816) en de Italiaanse Giorgia Bormida (27,037) het podium compleet bij de dames. Naast Albrecht (24.054) mochten Spanjaard Ioseba Fernandez (24,337) en de Belg Mathias Vosté (24,745) het podium beklimmen. Ronald Mulder was met een sterke finalesprint ruim sneller dan tijdens de series en belandde met een tijd van 24,768 op plaats vijf. 

Bij de junioren wisten Glenn Neijenhuis en Bas Meijer de finale te bereiken, zij werden respectievelijk achtste en negende.  

Klik hier voor de volledige uitslagen, startlijsten en livestream.