Tickets
Shop
Nieuws 18 aug 2018

EK Inlineskaten dag 2: Zilver voor Michel Mulder, brons voor Van Workum

Op de tweede dag van het EK Inlineskaten in Oostende stonden voor de senioren, junioren en jeugd de 500 meter sprint en afvalkoers op het programma. De Nederlandse equipe kon na de medailleregen van vrijdag opnieuw twee medailles bijschrijven.

Foto : Eline Hooghiemstra

500 meter sprint
Op de 500 meter wist Michel Mulder na het zilver op de 500 meter teamsprint ook solo naar de tweede plaats te rijden. In de finale greep Mulder na een razendsnelle start direct de leiding. Tot aan het laatste rechte eind wist hij voorop te blijven, maar op de streep werd hij nog net gepasseerd door de Duitser Simon Albrecht. Brons was er voor thuisrijder Mathias Vosté.

In de halve finale eerder op de dag trof Mulder landgenoot Kay Schipper. Waar Mulder met zijn ook al pijlsnelle start naar de finale spurtte, was de halve finale voor Schipper de eindhalte. Rémon Kwant moest het strijdtoneel in de kwartfinale verlaten.

De Nederlandse dames wisten op de 500 meter geen potten te breken. Junioren Lianne van Loon en Marit van Beijnum vielen in de kwartfinales af. Bij de jeugd en de senioren kwamen de Nederlandse dames niet in actie. 

De junioren heren redden het tot de halve finales. Merijn Scheperkamp leek zich in eerste instantie bij de beste twee te scharen, maar liep tegen een diskwalificatie aan. Ook voor Glenn Nijenhuis was de halve finale het eindstation.

Drukte op de streep bij de afvalkoers | Foto : Eline Hooghiemstra


Afvalkoers
Op de afvalkoers was er weer eremetaal voor Nederland: brons voor Jordy van Workum, al maakte de junior het nog wel even spannend. "Het was super hectisch. Op het laatst zat ik daarom wat meer achterin om te kijken hoe dat ging. Bij één aflossing reden we zelfs met zijn vijven naast elkaar. Het was wel met de hakken over de sloot ja."

Bij de junioren dames gingen Anna van den Bos en Bente Kerkhoff de strijd aan met de sterke Françaises, maar finishten net naast het podium op een respectievelijk vierde en vijfde stek.

Bij de senioren konden de Nederlanders niet meestrijden om de podiumplaatsen. Elsemieke van Maaren wist als hoogste te finishen met een tiende plaats. Maya de Jong werd dertiende, Bianca Roosenboom vijftiende. De mannen begonnen de wedstrijd sterk op kop, waarbij al snel duidelijk werd dat Luc ter Haar de aangewezen kopman was. Na sterk knechtenwerk viel Casper de Gier als eerste van de Nederlanders af. Wat volgde was een opmerkelijke afvalling van Ter Haar, waardoor Ruurd Dijkstra de man was die de kolen uit het vuur moest slepen. Het vele kopwerk ging hem echter niet in de koude kleren zitten, waardoor de finalestrijd niet haalbaar was.  

De jeugdrijders grepen ondanks een uitgekiende strategie net naast de medailles. Ramona Westerhuis moest genoegen nemen met een vierde plaats, terwijl Ivo de la Porte met een zevende plaats de hoogst genoteerde landgenoot was. 

Klik hier voor de volledige uitslagen, startlijsten en livestream.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan