Tickets
Shop
Nieuws 18 aug 2018

Ruurd Dijkstra: 'Publiek riep dat ik derde was, maar ik geloofde het niet'

De spanning was vrijdagavond te snijden op de tribune langs de skeelerpiste in Oostende. Ruurd Dijkstra werd door een grote groep fans, bestaande uit opa en oma, zus, vriendin, ouders en trouwe skeelervrienden, naar de streep geschreeuwd in een bloedstollende finale van de punten/afvalkoers. En met succes, hij pakte het brons!

Foto : Eline Hooghiemstra

In 2011 won Dijkstra op hetzelfde onderdeel nog goud bij de junioren. Nu, zeven jaar later, is daar eindelijk zijn eerste medaille bij de senioren. Met een lach van oor tot oor keerde de man uit Nijeholtwolde na wat rondjes uitrijden terug van de baan. "Echt niet normaal, dit is heel vet. Bij de senioren was ik vaak als knecht mee, maar dat ik nu zelf een medaille pak voelt heel bijzonder."

Toch komt deze prestatie niet helemaal uit de lucht vallen voor Dijkstra, die aan het begin van de zomer al voelde dat hij goed was. Het NK liep daarna echter in de soep en hij miste het WK in eigen land. "Daar baalde ik zo van dat ik vervolgens twee weken rust heb genomen, want ik was er wel een beetje klaar mee. Daarna ben ik weer fris begonnen. De weken die ik alleen heb moeten trainen tijdens het WK hebben voor mij juist goed uitgepakt. Mijn kop zat helemaal bij het EK, ik was gemotiveerd."


Gretig

Tijdens de laatste Europa Cup en trainingen voorafgaand aan het EK steeg het vertrouwen en daarmee geloof in medaillekansen. Samen met Luc ter Haar en Casper de Gier ging hij dan ook fanatiek van start op de eerste dag van het toernooi in België. Misschien zelfs iets té gretig, geeft Dijkstra, die al vroeg in de koers begon met punten sprokkelen, toe. 

"Luc zou in het begin punten pakken en ik zou mijn kans afwachten en halverwege koers met Spanjaard Patxi Peula meegaan, of andersom. Toch had ik al vrij snel wat punten gepakt, waardoor ik er vanaf het begin constant bij moest zitten. Ik voelde me gewoon zo goed. Gelukkig kon ik tussendoor wel wat uitrusten, terwijl Luc het tempo hoog hield en wat punten weghaalde voor de rest, daar heb ik veel aan gehad."

Na de finish was het nog wel even spannend voor Dijkstra, die niet meteen doorhad dat hij het podium mocht beklimmen. De jury nam haar tijd voor het verkondigen van de top drie. "Ik had niet verwacht dat ik erbij zat. Het publiek riep wel dat ik derde was, maar dat geloofde ik niet. Ik dacht dat ik net een puntje tekort kwam en vierde was. Het wachten op de uitslag? Dat duurde lang, té lang eigenlijk", besluit hij lachend.

Klik hier voor alles over het EK Inlineskaten.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan