Tickets
Shop
Nieuws 16 okt 2017

Dweilpauze: zomerse Holland Cup met baanrecordregen

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend
Wat een weertje was het, hè? De temperaturen kwamen dit weekend boven de twintig graden uit, maar in Deventer werd er gewoon geschaatst. De IJsselcup - Holland Cup 1 stond op het programma. Naast de strijd om de Cup, die werd gewonnen door Jutta Leerdam en Pim Schipper, konden er ook startplekken voor de KPN NK Afstanden worden verdiend.

Een regenbuitje aan baanrecords zorgde voor extra verkoeling in De Scheg. Leerdam zette een nieuwe record voor junioren A neer op de 500 meter, zij finishte in 40,03. Linda de Vries reed op de 1500 meter de snelste tijd ooit in Deventer (2.00,80). Esther Kiel noteerde op diezelfde afstand een nieuw baanrecord voor neo-senioren met 2.03,02. Bij de heren scherpte Kai Verbij twee records aan: hij klokte 35,33 op de 500 meter en snelde naar 1.09,77 op de kilometer.

Buitenlander(s) in het nieuws
In Salt Lake City werden de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de ISU World Cups verreden. Heather Bergsma liet tijdens haar eerste races van het seizoen zien prima in vorm te zijn. De rijdster van Clafis schreef beide 500 meters op haar naam, net als de 1000, 1500 meter en de massastart. Vorig jaar liet Brittany Bowe deze selectiewedstrijden noodgedwongen aan zich voorbij gaan als gevolg van een hersenschudding die haar het hele seizoen nog parten speelde. Nu moest ze op de eerste 500 meter Sugar Todd nog voor zich dulden, maar eindigde op de andere sprintafstanden als tweede.

Bij de mannen pakte Mitchell Whitmore tweemaal de winst op de 500 meter. Joey Mantia schreef de 1000 meter op zijn naam in de snelste tijd tot nu toe (1.08,00) en won ook de 1500 meter en de mass start. Shani Davis bleef drie keer steken op de vierde plaats. De 47-jarige veteraan KC Boutiette werd tweede op de 5 kilometer met ruim vijf seconden achter Emery Lehman.

Top
Wie houdt er nou niet stiekem van om het wel en wee van van een topsporter (of een ander bekend persoon) te volgen? In Zuid-Korea heb je daar het realityprogramma 'The Return of Superman' voor, en dat heeft helemaal niks te maken met de man in rood-blauw die kan vliegen. Nee, de show geeft 'een intiem inkijkje in het persoonlijk familieleven van Koreaanse beroemdheden'. In de aflevering van zondag was het de beurt aan Viktor An. De geboren Koreaan heeft al zes jaar ook een Russische paspoort en in de uitzending vertelt hij over zijn leven met vrouw en kind in het 'nieuwe' thuisland. De shorttracker laat onder andere zijn huis zien waar de vele medailles aan de muur hangen en cadeaus die hij van fans kreeg.

Flop
Innsbruck trekt zich terug als kandidaat voor de Olympische Spelen van 2026. De 'droomstad' in de provincie Tirol hield zondag een referendum en 53 procent van de bewoners stemden tegen de komst van de Spelen. Het relatief bescheiden budget van 1,175 miljard euro en het feit dat de sporters en staf over bestaande locaties werden verdeeld, konden hen niet overtuigen. Het bouwen van een olympisch dorp was met dit plan niet nodig. De schaatsers zouden bijvoorbeeld in actie komen op de ijsbaan van Inzell en daar overnachten. 

Tijd
34,68 - Zaterdag werden in Calgary voor de vierde keer Time Trials gereden en Gilmore Junio zette de snelste tijd van het seizoen tot nu toe neer op de 500 meter. De Canadees verhuisde deze zomer naar Oslo om mee te kunnen trainen met de sprintploeg van coach Jeremy Wotherspoon. Na wat testwedstrijden in Noorwegen en in Heerenveen stond hij nu weer voor het eerst op het snelle Canadese ijs.

Quote
"Het aller-, allereerste wat door me heenging was: shit mijn Nederlandse titel-pak!". Was getekend Berber Vonk. De vrouw uit Appelscha reed dit weekend nog een laatste inlinewedstrijd, de marathon van Parijs, en kwam daarbij hard ten val. De klap ving ze op met haar handen maar dat betekende niet het einde van de koers. Terwijl ze haar pols vasthield, reed ze door naar de finish. Een aanwezige arts concludeerde al gauw dat deze gebroken was. Maandag kreeg ze gips tot halverwege haar bovenarm. De start van Vonks winterseizoen is daarmee een paar weken uitgesteld.

Beeld
Team Plantina beleefde een goed weekeinde in Deventer. Reden genoeg voor glimlachen van oor tot oor voor de heren (en dame) in het blauw.

Een clean sweep voor Plantina op de 1000 meter | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan