Tickets
Shop
Nieuws 30 okt 2017

De marathon van Team Artecef: 'Hoop dat ze ons gaan zien als verrassend ploegje'

In de nieuwe rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. We trappen af met het dames Topdivisieteam Artecef en spraken met de ervaren Britt Tjalma (29) uit Groningen.

Foto : Neeke Smit

Team: Artecef
Rijders: Britt Tjalma, Danielle Ootes, Dieuwertje van Kalken, Marlous Hoogeveen
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 2 - KPMS Bouwadvies marathon
Uitslag: 14e (Tjalma) 24e (Hoogeveen) 35e (Ootes) 9e in ploeguitslag
Facebook: ACE.ARTECEF

Ongeldige gegevens (Error)

Triangle

Vertel, hoe ging jullie wedstrijd?
"Nou, eigenlijk ging het heel goed! We zijn dit jaar helemaal nieuw bij elkaar, niemand zat eerder bij elkaar in de ploeg. Dus je moet ontzettend wennen aan hoe iedereen rijdt en daar heb je tijd voor nodig. Zaterdag konden we elkaar al beter vinden dan vorige week. Dus dat is een stap vooruit."

Wat vond je het meest opvallende tijdens wedstrijd?
"Ik had eigenlijk wel gedacht dat er kopgroepje zou komen, er werd ook wel veel geprobeerd. Maar elke keer als er een gaatje was werd er niet doorgereden. Of dat nou was omdat 'Lollo' (Francesca Lollobrigida, red.) erbij zat of dat het te grote groepen waren. Het was net alsof iedereen een beetje op elkaar reed. Het was nog niet het ploegenspel als dat het vorig jaar was."

"En voor onszelf vond ik het heel leuk dat we elkaar in de finale best goed konden vinden en dat er steeds iemand voorin zat. Het meest opvallende? Bij het eerste kopgroepje zaten drie meiden van Artecef en één van ACE, ha. Dat groepje kwam een paar meter los, maar ik vond het heel grappig toen ik de livestream terugkeek."

Hoe lang bestaat het team?
"Het team bestaat nu vijf jaar. Kees (van Veldhuizen, de directeur van farmaceutische bedrijven ACE en Artecef, red.) is zó begaan met de rijders en heel benaderbaar. Dat is heel erg leuk. Als hij alleen al de pakken ziet rijden dan zegt hij al 'goed gedaan meiden'."

Jullie zijn dus allemaal nieuw bij elkaar, hoe gaat het eraan toe binnen de ploeg?
"Nou echt, ik vind het fantastisch. Het is heel erg leuk. Danielle en Dieuwertje zijn wat jonger en meer van het kunstijs, Marlous en ik wat ouder en meer van natuurijs. Ondanks dat we niet heel veel bij elkaar zijn geweest in de zomer klikt het supergoed. De neuzen staan dezelfde kant op. We hebben de intentie om sowieso twee jaar met elkaar zo door te gaan en door te bouwen."

"Iedereen wil eigenlijk het nieuwe Mastermind worden van vorig jaar. Dat je niet per se de allergrootste ploeg met de allergrootste namen hoeft te zijn om supergoed mee te draaien. Dat werkt motiverend, om ook zo je wedstrijden in te gaan en elkaar wat te gunnen."

Mooi Teamwork en een 24e plek in Leeuwarden vanavond💪 #teamartecef #fanclubaanwezig

Een bericht gedeeld door Marlous (@marloushgvn) op

 Wie is de jongste van de ploeg?
"Dat is Dieuwertje, zij is 18 jaar. Dieuwertje is iemand van het aanpakken. Eerst doen en dan denken en dat is heel grappig. Dieuwertje vliegt er zo in. Ik ben juist iemand van heel veel denken en dan pas doen. Dan ben je soms te laat. Vorig jaar heeft ze al super meegedraaid. Nu loopt het nog niet helemaal zoals ze wil, dan is ze teleurgesteld. Maar ze heeft een superzomer gedraaid en is kneitersterk. Nu moet ze nog leren om met teleurstellingen om te gaan. Die andere denkwijze van die jonge meiden vind ik heel verfrissend."

Wie is de meest ervaren van de ploeg?
"Dat zou ik dan zijn, aangezien ik voor het zesde jaar landelijk rijd. Mijn rol in de ploeg? Koerskapitein vind ik een beetje een zwaar woord. We zijn allemaal gelijkwaardig, maar omdat ik redelijk rustig ben bij een wedstrijd en iets beter uit mijn ervaring kan inschatten wat er gaat gebeuren kan ik de meiden een beetje coachen. Dan let ik op waar ze zitten. En ik breng ook een stukje levenservaring. Vooral bij de jonge meiden, als ze ergens mee zitten kunnen ze bij mij aankloppen."

"Ik heb drie jaar landelijk gereden onder de vlag van Landjuweel, met Erna Last-Kijk in de Vegte, Mireille Reitsma, Sandra 't Hart en Chris Witty. Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerste jaar gebeld werd door Alida (Pasveer). Ze zei, 'Chris Witty komt ook bij de ploeg'. Ik schrok me wild! Ik kon alleen maar zeggen, 'maar Alida, die is echt heel erg goed'. Moest ik in één van mijn eerste wedstrijden een sprint aantrekken voor haar, als negentienjarige. Dan doe je dat maar. Maar dat is een andere manier van sport beleven dan dat ik nu doe."

"Daarna ben ik drie jaar gestopt, heb ik absoluut niks meer met schaatsen gedaan. Gesurft en gestudeerd. Ik had eigenlijk gezegd 'ik ga nooit van mijn leven meer schaatsen'. Maar toen was ik op de Weissensee en besefte ik dat ik het natuurijs miste. Na een jaartje regio's kon ik gelijk weer landelijk rijden bij CENNED omdat Maria (Sterk) zwanger was. Ik ben heel blij dat ik ertussenuit ben gegaan, juist om een ander leven te zien. In mijn eerste schaatsleven was ik als een gek aan het trainen. Ik had een stressfractuur opgelopen in mijn kuitbeen waar ik veel te lang mee rond heb gelopen. Ik was veel te veel bezig met één plan en had geen oog voor andere dingen. Terwijl ik nu juist ook kan genieten van een rustdag. Ik vind het schaatsen weer superleuk met die meiden, haal daar mijn energie weer uit."

Henny Borst-Bok is jullie ploegleidster en zelf ook oud marathonschaatsster. Wat kunnen jullie van haar leren?
"Henny is eigenlijk een rustfactor, dat is wel grappig. Ik had niet verwacht dat zij als oud-marathonrijdster juist zou coachen op het proces en minder op de uitkomst. Afgelopen zaterdag voor de wedstrijd zei ze: 'meiden, het klinkt raar, maar ik vind uitslagen niet het meest belangrijke. Als jullie goed gereden hebben met elkaar dan komt die uitslag wel'. Dat is zo'n rustige benadering! Ze heeft natuurlijk ook wel een mening over trainen voor natuurijs en dat zal ze je ook wel vertellen, zoals het blijven rijden van duurritten. En ze kan zelf ook aardig goed meerijden trouwens."

Wat zijn jullie ambities voor dit seizoen?
"Voor onszelf hoop ik dat ze Artecef gaan zien als een verrassend ploegje. Maar welke ploeg wil dat nou niet? Als ik naar mezelf kijk wil ik heel graag een podiumplek op natuurijs. Vorig jaar richtte je je wedstrijd in op het succes van Carla (Ketellapper-Zielman, red.). Dit jaar is dat anders en mag ik voor mezelf rijden. Twee jaar geleden werd ik vierde op de Aart Koopmans Memorial. Dan ben je zó dichtbij. Ik baalde ook als een stekker dat die wedstrijd vorig seizoen niet doorging, daar wilde ik mijn gram halen. Ik heb dit jaar het ONK in Hallum geskeelerd, werd daar zesde. Ik denk dat die wedstrijd wel vergelijkbaar is met natuurijs. Die kunstijswedstrijden zijn een leuke opvulling van het weekend maar als ze er niet zouden zijn, zou ik het absoluut niet erg vinden. Natuurijs, daar kan ik me echt op verheugen!"

Over natuurijs gesproken, hebben jullie al geoefend op de landstart voor de Alternatieve Elfstedentocht?
"Eeeh, nee! Ha. Henny is er razend enthousiast over, die houdt wel van nieuwe dingetjes proberen. Ik ben als Groninger eerst sceptisch. Hoe gaat dat met die schoenen van de mannen die daar neergekwakt zijn als wij aankomen? Maar gelukkig hou ik van hardlopen, dat doe ik in de zomer ook veel. Dus wat dat betreft vind ik het niet zo erg. Maar je wilt ook niet als enige op het ijs aankomen en in je eentje beginnen. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Wie weet kunnen we het een beetje oefenen op Biddinghuizen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan