Tickets
Shop
Nieuws 28 okt 2017

Aggie Walsma: 'Podiumplek ook een beetje voor onze mooie sponsor'

Het gejuich van Aggie Walsma na de finish van de tweede KPN Marathon Cup in de Elfstedenhal deed niet onder voor dat van winnares Francesca Lollobrigida. Op haar thuisbaan in Leeuwarden reed de 30-jarige Team Cenned-rijdster in de eindsprint naar plaats drie, en "dat is toch mooi meegenomen", luidt het met een brede glimlach.

Foto : Neeke Smit

"Ik ben trots dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen, en dat terwijl het nog niet eens precies zo ging als we in gedachten hadden", begint Walsma na haar bezoekje aan het podium. De Cenned-trein die naast Walsma bestaat uit Ankie Ytsma, Nienke Smit en Laura van Ramshorst besloot namelijk voor het jongerenklassement van Van Ramshorst te rijden, maar zij kwam in de slotfase van de wedstrijd voor een tweede keer ten val.

"We zaten goed van voren, vóór al het geduw en getrek, en we reden op positie vier, vijf en zes achter de trein van Team Palet. Dan zit je natuurlijk perfect als ploeg. Je weet dat er ervaren sprintsters tussenzitten en dan is het kijken hoever je kan komen in de eindstrijd."

Ontspoorde trein
"Ik had op een gegeven moment wel door dat ons treintje ontspoord was, maar ik had helemaal niet in de gaten dat Laura gevallen was. Zelf had ik een goede positie en zocht daarom contact aan de zijkant: ik wees naar achteren: moet ik nu gaan rijden, of gaan we voor Laura?"

Rijden! Was het bericht. En Walsma ging de eindsprint aan. "De Palet-trein hield het tempo hoog en ik kwam achter Janneke Ensing te zitten. Eerst baalde ik dat ze ertussen kwam, maar ik dacht: ze is een snelle sprintster en als zij denkt dat het te langzaan gaat zal ze harder willen en dan kan ik mooi mee." Sprintkanon Francesca Lollobrigida kwam in de laatste 200 meter buitenom en pakte de overwinning. Ensing zat haar op de hielen en sprintte naar plaats twee. Walsma completeerde het podium.

Foto : Neeke Smit


En dat het nu juist de Elfstedenhal is waar Walsma het podium bereikt, maakt de avond alleen maar mooier. Vlak voor de start van het winterseizoen gingen de ijsbaan en het schaatsteam namelijk een samenwerking aan waarbij de Elfstedenhal voor trainingsfaciliteiten zorgt in ruil voor bekendheid onder de marathonteams en hun logo op de sportkleding. "Deze podiumplek is natuurlijk ook een beetje voor onze mooie sponsor", lacht ze. 

"Dat wij hier als team mogen komen trainen is heel fijn. We zijn nu twee jaar bij elkaar en trainden vorig jaar alleen in de zomer samen, en zagen elkaar in de winter alleen bij wedstrijden. Het is natuurlijk niet altijd haalbaar om samen te trainen als je bij elkaar uit de buurt woont, maar dat dit ons wordt aangeboden is geweldig."

Na een mindere start in Amsterdam, waar de Cenned-vrouwen 'nog even moesten inkomen' zijn ze nu dus goed op dreef. "Dat is hartstikke fijn. Ik weet nog steeds niet wat we precies kunnen verwachten dit seizoen, maar we hebben nog veertien wedstrijden te gaan en dit is een mooi begin."

Klik hier voor de volledige uitslag


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan