Tickets
Shop
Nieuws 28 okt 2017

Leander van der Geest: 'Dit voelt als een overwinning'

Evert Hoolwerf heeft voor de tweede keer op rij de winst gepakt in de KPN Marathon Cupcompetitie. Na een tumultueuze finale moest er juryberaad aan te pas komen om de top drie te bepalen. B-rijder Leander van der Geest werd derde en pakte zijn eerste podiumplaats in de Topdivisie.

Foto : Glenn Wassenbergh

Tijdens de race in de Elfstedenhal werden verschillende pogingen gedaan om weg te komen bij het peloton en uiteindelijk lukte een viertal rijders om weg te blijven. Crispijn Ariëns, Evert Hoolwerf en ploeggenoten Bart van der Vlugt en Leander van der Geest gingen samen op avontuur. Bob de Vries en Ingmar Berga lieten zich van achter afzakken naar de kopgroep en brachten hen bij de staart van het peloton, die zodoende een ronde voorsprong pakte. Van der Vlugt kon niet meer volgen en zakte weg in de grote groep.

Daarna volgde een turbulente slotfase. Nadat het peloton met 10 ronden op het bord was afgesprint, weigerde Robert Post de baan te verlaten. Volgens de jury was ook hij op een ronde achterstand gezet, maar Post zelf bestreed dat en sprintte zelfs mee om de zege. Hij finishte weliswaar als tweede, maar kwam niet op die plek in de uitslag voor. De zege ging zoals gezegd naar Hoolwerf, voor Ariëns, die in de slotfase nog onderuit was gegaan, en Van der Geest.

 "Ik wist niet precies hoe het zat met Robert en durfde niet te gokken. Dus ik moest gewoon zorgen dat ik als eerste over de streep kwam. Dat is gelukt", aldus Hoolwerf. Hij verstevigde zijn koppositie in het klassement om de KPN Marathon Cup.

Evert Hoolwerf wint voor de tweede keer | Foto : Neeke Smit

 "Het was opletten geblazen", vertelt Van der Geest na afloop. "Er werd kneiterhard gekoerst. Telkens als er een aantal man weg was, begon het peloton te twijfelen." Nog even leek het erop dat de rijder van De Haan Westerhoff zelf voor de winst ging tijdens de eindsprint. Voor in het ingaan van de laatste bocht ging hij al volle bak. "Ik denk dat ik 100 meter hard ging en daarna was het voorbij."

Dit is het tweede jaar dat de 25-jarige Warmonder bij de ploeg zit. Hij besloot dit seizoen een stapje terug te doen en uit te komen als B-rijder. Door een blessure van ploeggenoot Erwin Mesu komt hij nu toch in actie in de Topdivisie. "De ploeg wilde dit jaar een stap maken. Maar met mijn eigen bedrijf, een jachthaven, heb ik geen tijd om fulltime te sporten. Telkens op en neer rijden naar het noorden is ook niet te doen. Schaatsen is en blijft een hobby en ik vind het heel leuk. Deze derde plek voelt als een overwinning. Topsport draait om trainen en rusten, wie dat beste doet is ook de beste. Ik rust niet want dan sta ik te sjouwen met bootjes. Maar ik schijn een soort talent te hebben", zegt Van der Geest met een lach.

Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam had de formatie een hoop pech. Kopman Jouke Hoogeveen viel, werd door Van der Geest nog teruggebracht maar stapte toch vroegtijdig uit de wedstrijd. In de finale ging ook Timo Verkaaik onderuit en moest Van der Geest opnieuw aan de bak om hem terug te brengen. "Ik heb vorige week veel werk verricht en werd nog zesde in de pelotonsprint. Nu heeft Jouke mij weer geholpen erbij te blijven. Dit succes hadden we even nodig als ploeg."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan