Tickets
Shop
Nieuws 09 nov 2017

Q&A met Ted-Jan Bloemen: 'Als schaatser word je niet zo snel herkend in Canada'

In de rubriek 'vraag en antwoord' stellen wij de vragen van fans aan de sporters. Wat heb jij altijd al willen weten? Houd onze social media in de gaten en wie weet kiezen wij jouw vraag uit. Deze week de antwoorden van Ted-Jan Bloemen.

Foto : Huub Snoep

Heb je er ooit aan gedacht om toch weer voor Nederland te gaan schaatsen? -xkirstendewaard
“Nee. Dat zou ten eerste sowieso al teveel gedoe zijn, dat zou me anderhalf of twee jaar kosten. En ik heb het naar mijn zin in Canada. Ik ben heel blij met de ploeg die ik daar heb en dankbaar hoe ze me daar hebben opgevangen, de faciliteiten die ze vanaf het begin af aan meteen voor mij geregeld hebben. Ik schaats daarom nu ook met veel trots voor Canada.”

Vind je het jammer dat je het wereldrecord in naam van Canada hebt gereden en niet in naam van Nederland? - sietseschroder
“Nee, helemaal niet. De eerste vraag lijkt hier wel een beetje op, en voor deze vraag geldt eigenlijk hetzelfde antwoord.”

Wat dacht je toen je zag dat je een wereldrecord op de 10 km had gereden? - speedxtube_fan_acc
“Ja, wat dacht ik toen? Ik was natuurlijk heel blij dat ik een vlakke goede race had gereden en wist een hele tijd dat ik op het wereldrecord zat. Ik dacht steeds, ik moet dit nog één rondje volhouden, want ik dacht dat ik het (schema, red) niet kon vasthouden. De laatste vijf rondes had ik wel door dat ik het ging halen en zelfs toen kon ik het nog redelijk vlak houden. Na de finish heb ik geloof ik wel gezegd wat ik dacht”, Ted-Jan spreidt zijn armen wijd: “Rwaaaaar!”

“Wel grappig is dat ik er altijd van gedroomd heb dat ik dan op het scorebord die graphic zou zien met ‘World Record’. Die heb ik dus nooit gezien. Ik heb er gewoon niet naar gekeken! Ik was zo met andere dingen bezig dat ik er helemaal niet aan heb gedacht op dat moment, ik was gewoon zó blij toen.”

Wat mis je het meest aan NL en wat het minst? - @MagIkDanBijJou
“Ik mis mijn vrienden en familie het meest. En het minst? Om ieder jaar een andere ploeg te moeten zoeken.”

Ted-Jan hoe heeft jouw verblijf in Canada ervoor gezorgd dat je zulke fantastische tijden schaatst? Wat is er anders dan trainen in NL? - @Ingekaman
“Omdat ik in Canada een hele vaste situatie om mij heen had. Ik kon gelijk in het Nationale team komen en hoefde niet te vrezen dat ik daar niet mocht blijven. En om een hele leuke groep met mensen te hebben waar ik goed mee overweg kon. Dat heeft ontzettend veel stress bij mij weggenomen. Daardoor is het veel makkelijker geworden om de juiste dingen te doen en beter te worden. Verder ben ik twee jaar geleden getrouwd. Ik heb het gewoon ontzettend naar mijn zin en daardoor wordt het veel makkelijker om de juiste dingen te doen en steady een progressie te maken.”

Foto : Huub Snoep


Zou het een goed idee zijn om een estafette in te voeren in het schaatsen? @AlexdeFeijter

“Ha! De estafette. Ik denk dat we de laatste jaren wel genoeg nieuwe onderdelen hebben ingevoerd. Ik vind het eigenlijk heel erg leuk om worldcups te schaatsen. Wat ik graag zou zien is dat het WK afstanden weggaat. Ik zou liever een paar extra worldcups doen en dat de overall worldcupwinnaar dan wereldkampioen genoemd wordt. In één race kunnen de omstandigheden je net liggen of je hebt een goede dag. Maar doe je acht worldcups, met verschillende omstandigheden en op verschillende banen, op hoogte of buiten, en je hebt dan aan het einde van het seizoen de meeste punten, dan ben je écht de beste."Met een leiderspak? "Dat maakt mij niet zoveel uit.” 

Vroeger reden ze alle afstanden met een mass start... “Laten we dat alsjeblieft niet doen! Time trial is toch verreweg de aller-eerlijkste manier om te bepalen wie de snelste is. Ik wil gewoon vrij baan hebben. De mass start interesseert me ook echt niks. Bij een timetrial gaat het er echt om wie het hardst kan schaatsen. Ik rijd persoonlijk ook liever op een snellere ijsbaan, vind de schaatstechniek gewoon heel erg mooi. En hoe beter de omstandigheden zijn, hoe belangrijker je schaatstechniek wordt. Daar ben ik liefhebber van.” 

Welke van je 'gewoontes' heb je over kunnen dragen aan je teamgenoten? - Linn Bolkenbaas
“Mijn gewoontes… dat is een lastige vraag. Toen ik naar Canada ging nam ik mezelf voor om zo goed mogelijk teamwork te leveren en om echt wat te brengen voor de ploeg. Ik denk dat dat het meest belangrijke is, dat we samen hard aan het trainen gegaan zijn, steeds professioneler zijn geworden en harder zijn gaan schaatsen. Ik denk dat je met elkaar een hele goeie band opbouwt als je samen hard werkt. Dat is eigenlijk een quote van Kristina Groves waar ik mij heel goed in kan vinden."

Hoe is de status van een schaatser in Canada? Hier worden de meesten overal herkend. Heb jij daar ook ‘last’ van?- Petra Lenferink Rozendom
“Nee, je zal als schaatser niet zo snel herkend worden in Canada. Schaatsen is wel één van de meer succesvolle sporten op de Olympische Spelen dus één keer in de vier jaar wordt er wel echt naar ons gekeken.”

Wat is de meest bekende wintersport?  “Canada is wel echt een wintersportland. Op deze vraag weet Bart (Schouten, coach) het antwoord beter dan ik!” Bart: “Shorttrack en langebaan zijn wel het meest succesvol. Maar ijshockey is vooral het verhaal in Canada. En curling. Dat is populairder dan schaatsen, Canadezen zijn er helemaal gek van. De Canadese curling toernooien zijn live op TV, schaatstoernooien niet.”

 Met welke schaatser van Team Canada heb je de beste klik, oftewel met wie kan je het beste opschieten? - Natascha van den Hurk
“Ik ben echt ontzettend blij met de ploeg die ik heb, het zijn allemaal zulke geweldige gasten. Met Jordan (Belchos) train ik veel samen, hij is ook van de lange afstanden. En ik heb een half jaar bij zijn ouders gewoond. Hij is wel echt mijn beste vriend in Canada.”

Wat had je graag over willen doen op schaatsgebied? - Jacqueline Aarts
Bart: “Hij had eerder met Bart Schouten willen werken.”

Ted-Jan: “Ha, dat is iets wat ik zou kunnen zeggen maar ik doe het niet! Ik ben een volwassen jongen nu, en als ik terugkijk op mijn carrière dan heeft alles bijgedragen aan wat ik nu kan en met wat voor mindset ik schaats. Als ik niet al die jaren dingen had gedaan die niet werkten dan was ik nooit zo dankbaar geweest met wat ik nu heb. Ik ben wel gelukkig met hoe het is gegaan.” Tegen Bart: “Je had helemaal niet eerder met mij willen werken joh, ik was hopeloos!”  

Lees hier ook de Q&A met Hein Otterspeer en Dai Dai Ntab


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan