In de rubriek 'vraag en antwoord' stellen wij de vragen van fans aan de sporters. Wat heb jij altijd al willen weten van jouw held? Houd onze social media-kanalen in de gaten en wie weet kiezen we jouw vraag uit. Deze week de antwoorden van Dai Dai Ntab, de 23-jarige sprinter van Team Plantina.

Ha Dai Dai, hoe oud was je toen je begon met schaatsen? – joelle_koene
"Ik was elf en ik schaatste bij het baantje in mijn dorp Oisterwijk. Daar was ik drie tot vier weken te vinden rond Kerstmis. Vervolgens ben ik bij een schaatsclub gegaan en is mijn schaatscarrière begonnen."

Bij welke clubs heb je allemaal geschaatst? – i.renex
"Ik ben begonnen bij schaatsclub De Vennen in Moergestel. Daar heb ik drie jaar geschaatst. Op mijn veertiende ging ik naar het Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland. Daar heb ik tot mijn achttiende geschaatst. Toen verhuisde ik naar Groningen om me bij iSkate aan te sluiten. Daar kwam ik terecht bij het ontwikkelingsteam APPM. De volgende stap was Beslist.nl en nu zit ik bij Team Plantina. De laatste paar jaar vallen allemaal onder de iSkate-tak."

Hoe bevalt het bij je huidige team? - redactie
"Goed. We hebben een leuk team, iedereen is fit. Het wordt de komende maanden niet makkelijk om me te plaatsen voor de grote toernooien, want alleen in ons eigen team is het niveau al ontzettend hoog. Aan de andere kant is dat ook een voordeel. Hoe beter je ploeggenoten zijn, hoe beter je zelf wordt."

Foto : Neeke Wassenbergh

Wat vind je nou het allerleukste aan schaatsen? – ireenw_svenk_kjeldn_
"Dat het zo dynamisch is. Je doet verschillende dingen om optimaal voorbereid te zijn op de wedstrijden: fietsen, skeeleren, krachttraining, atletiek, sprinten, noem maar op. Daarnaast vind ik het fijn om met mijn lichaam bezig te zijn en te merken dat ik progressie boek. Tot slot vind ik het leuk dat je niet weet waar je plafond ligt en je iedere keer weer stappen zet."

Was je vroeger al goed en plaatste je voor grote wedstrijden? – i.renex
"Ik plaatste me in het begin nog niet voor grote wedstrijden, maar wel voor bijvoorbeeld de NK junioren. Ik ben me zelfs een keer vergeten in te schrijven. Om eerlijk te zijn was ik redelijk goed, maar niet van het niveau Kai Verbij. Ik zat bijvoorbeeld niet bij Jong Oranje. Ik reed destijds alleen een goede 500 meter, mijn 1000 meter was slecht. Vanaf mijn negentiende begon ik pas heel grote stappen te maken." 

Vergeten in te schrijven? Daar zit vast een verhaal achter. - redactie
"Ik was junior en mijn moeder zei dat ik het zelf moest regelen. Toen ben ik het gewoon vergeten. Ik kwam aan bij de wedstrijd in Hoorn en wilde me aanmelden, maar toen bleek mijn naam niet op de lijst te staan, dus mocht ik niet rijden. Best lullig, ha. Ik vond het wel klote natuurlijk, maar ik kon er niks meer aan veranderen. Er zat niks anders op dan weer terug naar huis te gaan."

2 Worldcup wins on the 500M and the overall classification . Thank you Stavanger for this amazing weekend!! 🏆

Een bericht gedeeld door Alexandre Dai Dai Ntab (@daidaintab) op

Wat is je favoriete afstand? – bakker_dorien
"De 500 meter. Ik vind het een flitsende afstand, het gaat snel en de trainingen zijn leuk. Ik ben niet zo’n fan van lange fietstochten van zo'n tweehonderd kilometer. Gelukkig hoef ik dat niet te doen. Over het algemeen fietsen wij twee tot drie uurtjes. Daarnaast is het geweldig om met zo’n hoge snelheid door de bochten te gaan. Dat geeft een kick."

Wat is jouw belangrijkste doel dit seizoen? – 13_denise_xoxo
"Simpel: olympisch goud op de 500 meter. Daarnaast hoop ik fit en gezond te blijven en dat het goed gaat met familie en vrienden."

Wat reed je op de 500, 1000 en 1500 meter toen je junior was? – bas.0226
"Op de 500 meter: 36,1, de 1000: 1,13 en de 1500: 1,59."

Foto : Neeke Smit

Heb jij een bepaald ritueel/een lucky charm voor de wedstrijd? – Annemarie Post
"Wat ik altijd heb als ik naar de start ga, is een soort kriebel. Ineens verdwijnt al mijn spanning en dan krijg ik drie emoties tegelijk, namelijk: blij, boos en verdrietig. Dat is heel gek, maar dat heb ik iedere wedstrijd. Vervolgens denk ik aan de dingen die ik moet doen tijdens de wedstrijd en hoe ik hem ga winnen."

Wat is het moeilijkste wat je moet laten in aanloop naar de Olympische Spelen? – Annemarie Post  
"Dat ik niet met mijn familie en vrienden kan zijn. Ik vind het lastig om lange periodes alleen te zijn. Met alleen bedoel ik niet in de buurt van vrienden en familie. Vooral mijn broertje mis ik altijd erg. Hij is inmiddels groter dan ik, maar ik noem hem nog altijd mijn broertje. Dat is het eigenlijk. Het feit dat ik niet kan uitgaan, mis ik niet."

Is er iets wat je mist qua eten en/of drinken? – Annemarie Post
"Waar moet ik beginnen? Ha! Zonder gekheid, ik moet zeggen dat ik vrij makkelijk afval. Ik eet graag veel. Het liefst schep ik drie keer een bord pasta op, maar dat is niet altijd handig om te doen. Ik ben niet echt een snoepkont. Enige wat ik weleens wat vaker zou willen, is McDonalds of KFC."

Door Robert Prins - Laatste update op 13 okt 2017 om 16:30