Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2017

Zilveren medaille voor Otterspeer: 'Dit heb ik gemist'

Het scheelde slechts twee honderdste van een seconde of Hein Otterspeer had zijn eerste wereldbekerzege op de 500 meter te pakken. In Stavanger werd hij nipt verslagen door de Noor Håvard Lorentzen. Toch overheerst het gevoel van blijdschap bij de 29-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo. "Ik sta weer aan de top."

Foto : Soenar Chamid

Otterspeer nam het in rit 7 op tegen Daichi Yamanaka uit Japan. Na een opening van 9,83 seconden zette hij het snelste rondje van het veld neer (24,8) en kwam over de streep in 34,66. Zijn beste tijd op zeeniveau. In de tiende en laatste race dook Håvard Lorentzen net onder die tijd (34,64) en stond het thuispubliek op de banken in de knusse Sørmarka Arena.

Op het middenterrein vertrok het gezicht van Otterspeer even, maar het gevoel van blijdschap overheerst. "Ik sta weer aan de top en dat is het allerbelangrijkste", zegt de sprinter een paar uur na de huldigingsceremonie. De zilveren medaille is zijn tweede in wereldbekerverband op deze afstand. "De bijna winst is jammer maar ik heb mijn beste tijd op een laaglandbaan gereden. Ik ben blij dat ik er tussen sta."

Een week eerder in Heerenveen werd Otterspeer negende en vijfde op de 500 meter. "Ik had moeite met de binnenbocht. Vanmiddag startte ik ook in de binnenbaan, maar nu kon ik van het begin tot het einde goed door versnellen. De opening kan nog beter maar het rondje is dik in orde. Dit laat zien wat er in het vat zit. In Thialf reed ik al mijn eerste 34'er in twee jaar en had ik ook de snelste ronde van iedereen. Ik groei in de wedstrijden."

De Nederlands kampioen sprint van 2015 vervolgt: "Dit heb ik gemist. Bijna een World Cup-wedstrijd winnen, is even geleden", zegt hij lachend. "Ik doe mijn best en hier kan ik wat mee. De verbeterpunten van vandaag neem ik mee naar morgen."

Het sterke optreden van Lorentzen, die ook de 1000 meter op zijn naam schreef, verbaast Otterspeer niet. "We weten dat hij hard kan rijden dus dat is geen verrassing meer. Hij is sterk en maakt weinig foutjes. Het is mooi voor de sport, en nu jammer voor ons." Is Otterspeer er nu op gebrand om de Noor in eigen huis te verslaan? "Dat zou het allermooiste zijn. Ik ga mijn eigen race rijden en hij mag het in de rit na mij laten zien."

In die een-na-laatste rit rijdt Otterspeer zaterdag tegen Ronald Mulder. "Het wordt een mooie race, ik heb er zin in. Nu eerst de beentjes omhoog en hopen dat ze morgen net zo goed zijn als vandaag. Of liever gezegd, nog iets beter."

Lees hier wat er nog meer gebeurde op dag 1 van de World Cup in Stavanger.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan