Tickets
Shop
Nieuws 05 nov 2017

'Dapper en volwassen besluit van Joy'

Joy Beune werd bij de NK Afstanden de grote verrassing op de 1500 meter. De 18-jarige Bornse eindigde overtuigend als zesde bij de senioren en mocht als vervangster van Jorien ter Mors als eerste reserve naar de World Cups in Salt Lake City en Calgary. Het grote talent besloot zich hiervoor echter af te melden. Schaatsen.nl sprak over haar besluit met haar RTC-coach Johan Freriksen en bondscoach van de junioren Jetske Wiersma.

Foto : Huub Snoep

"Ik vind het een dapper en volwassen besluit", zegt Wiersma over de beslissing van Beune. "Het is natuurlijk superaantrekkelijk om wel naar de World Cups te gaan, maar ik denk dat het voor haar ontwikkeling verstandiger is om dit seizoen nog op het juniorencircuit te focussen. Het is knap dat Joy dat op deze leeftijd zelf ook inziet."

Beune werd afgelopen weekend zesde op de schaatsmijl in Thialf. Ze finishte achter Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra, Ireen Wüst en winnares Ter Mors. Door haar knappe prestatie was ze eerste reserve voor de eerste vier World Cups op die afstand, maar de 27-jarige Ter Mors liet al snel weten waarschijnlijk niet af te reizen naar de laatste twee wereldbekers in Noord-Amerika, waardoor er een plekje vrijkwam voor Beune. 

Freriksen, coach van Joy bij RTC Oost, besefte na afloop van het toernooi dat zijn pupil weleens voor een heel lastig besluit stond. "Ik heb zondag na alle wedstrijden meteen tegen Joy gezegd: 'Laat het even op je inwerken. Ik kom maandagavond bij je en dan gaan we alle voor- en nadelen met elkaar bespreken. Vervolgens neem jij een beslissing of je wel of niet gaat'", kijkt de 61-jarige coach terug op het proces.

Hij vervolgt. "Ik heb haar maandagmiddag gebeld en gevraagd of ze op papier wilde zetten welke wedstrijden zij belangrijk vond tot en met haar hoofddoel, de WK Allround voor junioren, en waar we eventueel wat dingen konden wijzigen in haar programma. Dat heeft ze vervolgens netjes gedaan."

Foto : Sander Chamid

Gesprek
Maandagavond sprak Freriksen met Beune en haar ouders. "Ik heb met haar de voor- en nadelen besproken. Natuurlijk is het geweldig om in het buitenland ervaring op te doen tegen de internationale top, maar er zitten ook een hoop nadelen aan zo'n trip, zo ben je tien tot veertien dagen aan de andere kant van de wereld, heb je begeleiders en coaches om je heen die je niet kent en kan je de eerste dagen na zo'n lange reis niet volledig trainen, omdat je op hoogte hebt gezeten."

Joy hoefde na het gesprek met haar coach niet lang na te denken. "Nog diezelfde avond appte ze me. 'Ik heb een beslissing genomen: ik ga niet', was ze vastbesloten. Ik heb haar toen gezegd dat ik het een verstandig besluit vond, maar dat ze er nog wel even goed over moest nadenken en het niet meteen de wereld in moest gooien."

Freriksen prijst zijn pupil. "Ik vind het een heel stoer besluit van Joy. Natuurlijk heb ik haar op allerlei manieren proberen te helpen, maar uiteindelijk heeft ze helemaal zelf de beslissing genomen. Zij vond zelf dat het niet slim was om naar de World Cups te gaan, omdat het allemaal wel erg zwaar zou worden. Daarnaast heeft ze dit seizoen maar één doel en dat is wereldkampioen worden bij de junioren."

Wiersma vult aan. "We streven er altijd naar om alle junioren tot zelfstandige en –bewuste schaatsers op te leiden. In dat proces is het leren maken van keuzes natuurlijk een heel belangrijke. Deze situatie rondom Joy is een prachtig praktijkvoorbeeld voor wat voor besluiten een talentvolle schaatsster komt te staan. Ik vind het een verstandig besluit van Joy."

Potentie
Op de vraag of ze verbaasd is dat Joy nu al zo goed presteert bij de senioren, antwoordt Wiersma: "Ik weet niet of verbazen het juiste woord is. Ze valt in ieder geval wel op. Ik begeleid haar nu twee seizoenen en de potentie die zij heeft, straalt er aan alle kanten van af. Ze traint er hard voor en heeft er daarnaast alles voor over. In die zin ben ik dus niet verbaasd, maar dat neemt niet weg dat ik het ontzettend gaaf vind om te zien wat zij nu al laat zien. We moeten niet vergeten dat ze pas achttien jaar is." 

Freriksen: "Het feit dat Joy dit nu al laat zien, verbaast me niet. Ze is de laatste jaren een aantal keer figuurlijk op haar bek gegaan, maar daar heeft ze enorm veel van geleerd, is ze alleen maar sterker door geworden. Joy is bloedfanatiek en wil altijd alles winnen. Ik ben ervan overtuigd dat ze nog veel meer kan." 

Topteams
Haar prestaties van afgelopen weekend zijn natuurlijk niet alleen Wiersma, Freriksen en de fans opgevallen. Joy heeft zich met haar sterke optreden ook weer laten zien aan de verschillende commerciële topteams. "Zondagmiddag meteen na afloop van het toernooi kreeg ik al vragen over de toekomst van Joy. Om heel eerlijk te zijn, vind ik dat een slechte zaak", is Freriksen duidelijk.

"Ik vind dat ze dat pas na het seizoen moeten doen, als alle belangrijke toernooien zijn geweest. De focus van Joy moet nu op haar wedstrijden liggen en ze moet niet bezig zijn met de gedachte: oh, hoe moet ik het volgend jaar aanpakken? Dat zien we na de WK wel."


Beune staat te boek als één van de grootste schaatstalenten van Nederland. Zo eindigde ze afgelopen seizoen in de Finse hoofdstad Helsinki als tweede bij de WK Allround voor junioren. Ze hoefde destijds alleen de 18-jarige Jutta Leerdam voor zich te dulden. Sanne in 't Hof (19) maakte daar het Nederlandse feestje compleet door derde te worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan