Jutta Leerdam is een van de grootste talenten van Nederland. De achttienjarige schaatsster won dit seizoen vrijwel alles wat er te winnen viel. Schaatsen.nl ging bij haar op bezoek. Aan de hand van vier thema’s bespreken we haar wereldtitel, karakter, uiterlijk en dromen.

Met een grote grijns op haar gezicht opent Jutta Leerdam de deur van haar ouderlijk huis in het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande. "Welkom. Leuk dat jullie mij komen interviewen." De schaatsster zit duidelijk goed in haar vel. Logisch, want ze won de laatste maanden bij de junioren vrijwel alles wat er te winnen viel. Als Jutta naar de grote krans en de doosjes met medailles in de woonkamer kijkt, wordt de glimlach op haar gezicht alleen nog maar groter. "Ik besef het eigenlijk nog steeds niet. Normaal gesproken word ik kampioen van mijn leeftijdscategorie. Nu ben ik gewoon wereldkampioen. Dat is zo'n raar gevoel."

Wereldtitel
Jutta werd in februari wereldkampioen allround bij de junioren in de Finse hoofdstad Helsinki. Ook pakte ze de wereldtitel op de 1500 meter en de ploegenachtervolging. "Na mijn Nederlandse allroundtitel was mijn seizoen al geslaagd. Dat ik naar het wereldkampioenschap mocht, was voor mij een extraatje. Voordat het WK begon, heb ik ook nooit het gevoel gehad dat ik überhaupt een kans had om wereldkampioen te worden."

Het achttienjarige supertalent begon goed aan het WK. Na een bronzen medaille op de 500 en een gouden medaille op de 1500 meter had ze na de eerste dag een goede uitgangspositie. "Ik weet nog dat ik de tweede dag zo zenuwachtig was. Ik stond volgens mij eerste in het algemeen klassement, dus mensen gingen opeens iets van mij verwachten. Dat was gek, maar ik dacht: gisteren is het goed gegaan, dus vandaag moet het ook lukken."

Op haar afstand, de 1000 meter, ging het echter niet zoals ze wilde. Jutta eindigde op de zevende plek. "Normaal pak ik op de kilometer een paar seconden op mijn concurrenten, maar nu verloor ik zelfs tijd. Ik was erg gestrest na die race, dacht: hoe kan ik het nou zo verpesten? Het kan toch niet zo zijn dat iemand anders de titel pakt?" Na een telefoontje met haar trainer in Nederland en een goed gesprek met haar ouders stond de laatste afstand op het programma: de drie kilometer. Ondanks het feit dat het niet haar favoriete afstand is, herpakte de Westlandse zich. Na een goede drie kilometer hield ze nog ruim twee seconden over en dus mocht de achttienjarige schaatsster zichzelf de nieuwe wereldkampioen bij de junioren noemen. 

Het gevoel toen ze over de finish kwam, vergeet ze nooit meer. "Ik werd helemaal gek. Ik wist wat mijn tijd was en dat ik het had gehaald, maar ik geloofde het gewoon niet. Pas toen de bondscoach bevestigde dat ik hem had, kon ik blij zijn. Zo’n onbeschrijfelijk gevoel."

Karakter
"Mensen denken vaak dat ik erg zelfverzekerd ben, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb regelmatig het gevoel dat ik helemaal niet meer kan schaatsen. Op dat soort momenten ben ik echt te perfectionistisch. Natuurlijk kan ik nog wel schaatsen, maar dan wil ik het gewoon te goed doen. Daarnaast ben ik erg druk, praat ik veel en heb ik ontzettend veel doorzettingsvermogen. Ook kan ik niet stilzitten. Als ik een dag geen training heb of niet naar school hoef, zit ik niet lekker in mijn vel. Sommigen zitten de hele dag Netflix te kijken. Nou, ik kan dat echt niet hoor. Ik moet mijn energie kwijt kunnen."

Foto : Soenar Chamid

Als we het over haar karakter hebben, gaat het al vrij snel over de sport die ze voor het schaatsen deed, namelijk hockey. "Ik heb acht jaar gehockeyd. Ik vond het leuk, maar ik ben nooit een teamspeler geweest. Ik moest regelmatig op de reservebank plaatsnemen, omdat ik niet had overgespeeld. Dan stond er iemand helemaal vrij voor de goal, maar wilde ik hem zelf maken. Het nadeel van een spel als hockey is dat je zelf de sterren van de hemel kan spelen, maar toch een wedstrijd kunt verliezen. Dat is frustrerend. Daarom spreekt het individuele aspect van het schaatsen mij ook zo aan. Daar heb je een tijd en die liegt nooit. Je hebt het eindresultaat helemaal zelf in de hand. Als jij op een dag de sterkste bent, win je. Zo simpel is het."

Als haar moeder de woonkamer binnenwandelt, vraagt Jutta of ze iets is vergeten te vertellen over haarzelf. Dan weet ze het weer. "Oh ja! En ik heb ook een hekel aan kou. Vreselijk. Waarom ik ooit op schaatsen ben gegaan, is echt een raadsel, ha." 

Uiterlijk
Wie Jutta ziet, zou niet meteen zeggen dat ze een topschaatsster is. "Ha, ik ben inderdaad een opvallende verschijning in het schaatswereldje. Met mijn lange blonde haren en mijn lengte (1,81 meter, red.) lijk ik niet bepaald op mijn concurrenten." Jutta wordt in interviews ook regelmatig poppetje genoemd. "Of ik dat erg vind? Nee, hoor. Ze doen maar. Ik vind het gewoon belangrijk om er verzorgd uit te zien."

Foto : Glenn Wassenbergh

Tijdens het interview krijgt Jutta meerdere meldingen op haar telefoon. Haar fans en vrienden vinden haar foto’s leuk die ze op verschillende social media-kanalen heeft geplaatst. "Dat is ook nog wel een dingetje. Ik ben fotoverslaafd, houd ervan om dingen op mijn sociale media te plaatsen. Instagram vind ik echt te gek. Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat ik ook een leven heb naast de ijsbaan en daar erg van kan genieten. Mijn zusje is mijn persoonlijke fotograaf. Vooral op vakantie. Als ik leuke foto’s van mezelf heb, word ik helemaal vrolijk."

Dromen
Over haar doelen en dromen is ze duidelijk. "In 2022 wil ik op de Olympische Spelen van Peking staan. Dat is het ultieme doel. Ik ben nog lang niet uitgeleerd, dus in mijn ogen is het reëel. Of ik daar ook meteen medailles kan winnen? Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik ben dan pas 23. Om eerlijk te zijn, ben ik daar ook nog niet zo mee bezig. Ik ben iemand van de korte termijn. Aankomend seizoen wil ik in Salt Lake City opnieuw wereldkampioen worden en revanche nemen op de 1000 meter. Ook hoop ik mezelf nog verder te ontwikkelen. Mijn techniek kan nog veel beter, als ik die vergelijk met andere schaatssters. Mijn armzwaai wordt door mijn trainers regelmatig vergeleken met een borstcrawl. De laatste jaren moest ik het vooral van mijn kracht hebben."

Jutta vervolgt: "Na het aankomende seizoen zou ik heel graag bij een commercieel team terechtkomen. Het liefst bij Team LottoNL-Jumbo. Dat vind ik een cool team. Wat zij dit jaar hebben gepresteerd bij de WK Afstanden in Zuid-Korea is echt bizar (Lotto-Jumbo won bij de mannen alle individuele afstanden). Ik denk ook dat trainer Jac Orie mij een nog betere schaatsster kan maken. Ik ben benieuwd. Een ding weet ik zeker: als ik blessurevrij blijf, (Jutta, klopt het meteen af op de houten tafel) kunnen er nog heel veel mooie dingen gebeuren."