Tickets
Shop
Nieuws 24 sep 2017

In 't Hof: 'Nooit gedacht dat zo'n topteam bij mij zou aankloppen'

Wat goed is komt snel en schaatsster Sanne in 't Hof gaat als een speer. Het negentienjarige talent van RTC Oost traint al een aantal maanden mee bij Team LottoNL-Jumbo. Schaatsen.nl ging bij haar langs. "Ik wil hier niet meer weg."

Dolenthousiast loopt In 't Hof door het Van der Valk Hotel in Wolvega. "Het gaat heel goed met me, zit lekker in mijn vel", zegt ze met een big smile op haar gezicht als we plaatsnemen aan een van de tafels in de lobby. "Ik heb de laatste maanden enorm veel stappen gezet. De testen laten zien dat ik conditioneel erg vooruit ben gegaan, dus ik kan niet wachten tot het schaatsseizoen begint." 

Het talent van regionaal talentencentrum Oost traint sinds enkele maanden regelmatig met de succesformatie van coach Jac Orie. Na eerder al mee te zijn geweest naar Collalbo en Hamar ging ze begin deze maand mee op trainingskamp naar het Italiaanse Cecina. Daar werkte ze zich iedere dag in het zweet tussen wereldtoppers als tweevoudig wereldkampioen Kjeld Nuis en meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer.

"Ik kijk met veel plezier terug op dat kamp", aldus In 't Hof. "We deden daar een aantal andere trainingen dan normaal, dat vond ik leuk. Daarnaast was het heerlijk om af en toe na een zware inspanning in de zon even de zee in te duiken voor wat verkoeling, ha."

De ogen van In 't Hof gaan stralen als we haar vragen hoe ze het vindt dat ze mee mag trainen met het meest succesvolle schaatsteam ter wereld. "Geweldig. De sfeer in het team is goed. Er wordt een hoop gelachen en gedold met elkaar, maar op momenten dat er hard moet worden getraind, gebeurt dat. Ik ben van mening dat de goede sfeer een belangrijk onderdeel is van het succes."

Follow the leaders ➡️ demarrage 🏃🏼‍♀️ #lottojumbo_ice #cecina

Een bericht gedeeld door Sanne in 't Hof (@sanne_inthof) op

Slipstream
Dat In 't Hof geen moeite heeft om zich aan te passen aan het hoge niveau van de ploeg bewijst ze tijdens een van de zware trainingen. Bij een loop door de Italiaanse bossen is het de nummer drie van het afgelopen WK voor junioren die in de slipstream van Kramer en Gerben Jorritsma als derde een heuvel op holt.

"Ik vind het leuk om achter de mannen aan te gaan tijdens de training. Het geeft me altijd een kick als ik ze bij kan houden. We begonnen toevallig tegelijk en ik dacht: dit tempo is goed te doen. Misschien gaan ze zo versnellen, maar dat zie ik dan wel. Na een tijdje keek ik om me heen en liep ik tot mijn verbazing nog steeds bij ze in de buurt, ha." 

Ze vervolgt: "Jac kreeg het in de gaten en zei: 'Sanne, kom jij maar even hier.' Hij wilde mijn lactaat controleren, maar die was maar een tiende hoger dan het rondje ervoor, dus hij zei: 'Blijf jij maar lekker met die mannen lopen, dat gaat prima zo.' Na afloop van de training had ik zo'n voldaan gevoel. Het was voor mij de zoveelste bevestiging dat ik op de goede weg ben."

De schaatsster geeft toe dat ze af en toe misschien iets te enthousiast meedoet. "Ik ben zo gedreven. Jac moet mij eerder afremmen dan aansporen. Dat kan een valkuil zijn. Het komt namelijk weleens voor dat ik doorga met trainen terwijl ik me eigenlijk niet honderd procent voel. Daar moet ik mee oppassen. Het is niet de bedoeling dat ik overtraind raak. Gelukkig houdt Jac me goed in de gaten. Als uit testen blijkt dat ik te veel hooi op mijn vork neem, grijpt hij in. Dat is een fijne gedachte."

Foto : Tim Senden

Droom
In 't Hof mag dan al een aantal maanden meetrainen met Lotto-Jumbo. Echt geloven, doet ze het nog steeds niet. "Het moment dat ik van Johan (Freriksen, haar coach bij RTC Oost, red.) hoorde dat Lotto-Jumbo interesse in me had, viel mijn mond wijd open van verbazing. Ik dacht: dat meen je niet. Waarom willen ze mij hebben? Ik had er nooit rekening mee gehouden dat zo'n topteam aan zou kloppen. Van zo'n kans droom je natuurlijk."

De Schalkhaarse krijgt een grote glimlach op haar gezicht en zegt dan: "Ik weet nog precies wanneer Johan het mij vertelde. Het was vlak voor de World Cup voor junioren in het Duitse Erfurt. Ik weet niet of het nieuws mee heeft gespeeld, maar ik reed die wereldbeker verrassend hard, ha. Ik won de drie kilometer met bijna zes seconden verschil op de nummer twee, de Poolse Karolina Bosiek. Het leek wel of ik vleugels had", lacht ze.

Met de 27-jarige allroundster Carlijn Achtereekte in de ploeg heeft In 't Hof een perfect trainingsmaatje. "De laatste maanden heb ik enorm veel van haar geleerd. Carlijn is iemand met enorm veel ervaring. Het is mooi om te zien hoe zij haar kennis met mij wil delen. Niet alleen op het ijs, maar ook daarbuiten. Zo heb ik bijvoorbeeld van haar geleerd dat het belangrijk is om tussen de trainingen door goed mijn rust te pakken."

Foto : Neeke Smit

Ontwikkelseizoen
Het wordt voor In 't Hof haar eerste jaar bij de senioren. Het aankomende schaatsseizoen ziet ze naar eigen zeggen als een 'ontwikkelseizoen'. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen doelen heeft. "Ik wil eind oktober goed presteren bij de NK Afstanden in Heerenveen, al moet ik me daar nog wel even voor zien te plaatsen."

"Daarnaast hoop ik een ticket te bemachtigen voor een World Cup en zo hoog mogelijk te eindigen bij het NK Allround. Ik weet zo vlak voor het seizoen niet of dat allemaal realistisch is, omdat mijn voorbereiding volledig anders is dan vorig jaar, maar ik leg de lat graag hoog voor mezelf. Ik ga mijn uiterste best doen om het maximale eruit te halen."

Naast goede prestaties op het ijs heeft de negentienjarige schaatsster nog een wens. "De afgelopen maanden bij Lotto-Jumbo zijn enorm goed bevallen. Ik wil hier niet meer weg. Als ik zou mogen blijven, zou ik een gat in de lucht springen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan