Tickets
Shop
Nieuws 21 dec 2017

Van Tiel naar EK kunstrijden: 'Droom die uitkomt'

De selectiecommissie kunstrijden van de KNSB heeft Kyarha van Tiel aangewezen om deel te nemen aan de Europees kampioenschappen (15-21 januari in Moskou). Niki Wories voldeed niet aan de gestelde ISU-normen. Thomas Kennes behaalde voor de derde keer een startbewijs.

Wories reed afgelopen week op de Istanbul Bosphorous Cup een sterke korte kür met een resultaat van 55.36 punten (29.16 TES) waarmee ze zowel de ISU technische score van 20 punten behaalde voor de EK (en de WK), als de door de KNSB gestelde totaalscore van 47 punten. In de vrije kür kon ze daar geen vervolg aan geven en kwam tekort voor de ISU-norm, waardoor deelname voor haar was uitgesloten.

Van Tiel behaalde in eerdere wedstrijden al de ISU-limieten, maar net niet de door de KNSB gestelde totaalscore voor de korte kür. In november won zij de Open d'Andorra, waar zij voor haar korte kür 46.64 punten mocht noteren, 0.36 verwijderd van de KNSB-eis. Gezien het minieme verschil met de gestelde norm, welke uitzicht geeft op een finaleplaats, heeft de selectiecommissie kunstrijden besloten Van Tiel toch uit te zenden naar de EK.

De 17-jarige Van Tiel hoorde het goede nieuws op dinsdag. "Of het mij verraste? Ja, best wel eigenlijk. Ik heb die eisen tenslotte net niet gehaald", zegt de Rotterdamse. "Ik had wel een beetje hoop, je weet het natuurlijk nooit. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik een doel heb bereikt die ik wilde halen dit jaar. Eindelijk is een van mijn dromen uitgekomen." Van Tiel debuteert dit seizoen in de categorie senioren en maakte haar comeback na ruim een jaar blessureleed.

Open D’andorra 2017☺️

Een bericht gedeeld door Kyarha van Tiel (@kus.kyarha) op

Deelname aan de EK hing voor Van Tiel ook af van de prestaties van Wories in Istanbul. "De korte kür van Niki heb ik wel gezien, maar de lange kür was tegelijk met mijn wedstrijd in Amsterdam. Ergens in mijn achterhoofd dacht ik er aan, maar ik was meer bezig met mijn eigen ding." Hoe schat ze haar kansen in tijdens de EK? "Het is moeilijk te zeggen waar ik sta in dit deelnemersveld. Het is altijd afwachten. Maar die 47 punten zijn meestal genoeg voor een finaleplaats."

Oud en nieuw
Tot het toernooi in Moskou staan er geen andere wedstrijden meer op de kalender. "Ik ga nu volle bak trainen. Aan het begin van het nieuwe jaar heb ik nog een trainingskamp in Den Haag. Dat betekent geen oud en nieuw voor mij, maar ik hou niet zo van oud en nieuw dus dat scheelt", lacht Van Tiel.

Wories zag de Istanbul Bosphorous Cup zelf niet als laatste kwalificatiemoment. "Ik heb dat toernooi niet gereden om punten te halen", vertelt ze. "Ook als ik wel had voldaan aan de normen weet ik niet zeker of ik was gegaan. Ik moet er honderd procent achter staan en zeker weten dat ik er klaar voor ben."

Ze is blij dat de commissie besloten heeft om toch een schaatsster naar de EK te sturen. "Normen zijn er natuurlijk niet voor niks, maar het is goed om Nederland een kans te geven. Kyarha heeft de ISU scores gewoon gehaald. Het laat zien dat ik niet de enige ben in Nederland, er zijn meerdere meiden die goed kunnen schaatsen. Ik vind het alleen maar leuk."

With my new friend !!

Een bericht gedeeld door Niki Wories (@nikiwories) op

Ook voor Wories staat dit seizoen in het teken van terugkeren naar de top. Ze kampte afgelopen jaar met de naweeën van meerdere hersenschuddingen. In Istanbul verbeterde de meervoudige Nederlands kampioene haar personal best op de korte kür met twintig punten. "Dat ik zo'n korte kür kan neerzetten, zegt iets over hoe ik mentaal vooruit ben gegaan. Het is zo'n grote stap. Dat wil ik straks ook laten zien in trainingen en wedstrijden."

De 21-jarige kunstschaatsster uit Almere viert de feestdagen bij haar familie in Nederland en keert daarna weer terug naar Canada, waar ze traint en woont. "Ik heb weer stappen gezet in Turkije. Alle geplande wedstrijden ga ik rijden, waaronder de NK in Den Haag eind februari. Als er niks mis gaat, ik zal even afkloppen", besluit ze lachend.

Nieuwe doelen
Bij de heren zal Thomas Kennes Nederland vertegenwoordigen, hij verzekerde zich vroeg in het seizoen al van een startbewijs. Tijdens de Slovenia Open begin september werd de 21-jarige Oisterwijker tweede en voldeed tevens aan alle kwalificatienormen voor de EK. "Mijn doelen voor dit seizoen waren een podiumplek in een ISU-wedstrijd en het halen van de normen. Daar slaagde ik meteen in en dat had ik nooit verwacht. Vervolgens ben ik gaan nadenken hoe ik mijn seizoen verder in kon delen door nieuwe doelen te stellen. Ik wil nu de punten halen voor de WK in maart, dat is tot op heden nog niet gelukt."

Hij vindt het terecht dat Van Tiel naar Moskou mag. "Kyarha is een harde werker en ze heeft het verdiend. Ze doet een triple flip en een triple lutz, twee van de moeilijkste sprongen. Het is altijd fijn en leuk om een teamgenoot te hebben tijdens zo'n groot toernooi in een ander land."

Voor Kennes wordt dit de derde EK op rij. Afgelopen seizoenen kwam hij steeds net tekort voor een finaleplek. "Ik ben dit jaar beter geworden, heb een triple-triple sprong toegevoegd in mijn küren. Ik zie echt kansen voor mezelf. Ik moet clean rijden en dan is het afwachten." Ter voorbereiding op het kampioenschap is hij twee weken op trainingskamp in Chicago.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan