Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2017

Dit is de olympische schaatsploeg van 2018

Na vijf spannende dagen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) heeft de Selectiecommissie Langebaan (SCL) van de KNSB de twintig namen van de selectie voor PyeongChang 2018 vastgesteld. Technisch directeur Arie Koops maakte die namen vandaag bekend tijdens een persconferentie in Heerenveen, waar bondscoach Geert Kuiper ook de tweede man en vrouw voor de mass start aanwees.

Foto : Soenar Chamid

De olympische selectie ziet er als volgt uit. Achter de namen van de rijd(st)ers staan de afstanden die zij zullen rijden.

Vrouwen
Antoinette de Jong (3000 meter en ploegenachtervolging)
Ireen Wüst  (1000, 1500, 3000 meter en ploegenachtervolging)
Jorien ter Mors  (500 en 1000 meter)
Lotte van Beek (1500 meter)
Marrit Leenstra  (500, 1000, 1500 meter en ploegenachtervolging)
Irene Schouten (mass start)
Annouk van der Weijden (5000 meter en mass start)
Carlijn Achtereekte  (3000 meter)
Esmee Visser (5000 meter)
Anice Das (500 meter)

Mannen
Sven Kramer (5000, 10.000 meter, mass start en ploegenachtervolging)
Bob de Vries (5000 meter)
Kjeld Nuis (1000 en 1500 meter)
Jorrit Bergsma (10.000 meter)
Koen Verweij (1000, 1500 meter, mass start en ploegenachtervolging)
Ronald Mulder (500 meter)
Kai Verbij (500 en 1000 meter)
Jan Smeekens (500 meter)
Patrick Roest (1500 meter)
Jan Blokhuijsen (5000 meter en ploegenachtervolging)

Kai Verbij moest zich wegens een blessure afmelden voor de 1000 meter tijdens het OKT. Hij krijgt voor deze afstand een aanwijsplaats. Thomas Krol, die tijdens het OKT derde werd op de 1000 meter, zit niet bij de selectie. "Op grond van zijn prestaties in de voorbije twee seizoenen denkt de selectiecommissie dat Kai Verbij serieus kans maakt op een gouden medaille op deze afstand in PyeongChang", verklaart technisch directeur Arie Koops. "Hij won vorig jaar brons op de 1000 meter bij de WK afstanden en leidt dit seizoen het World Cup-klassement op die afstand. Om die reden hebben wij besloten hem aan te wijzen voor deze startplaats op de 1000 meter."

Hein Otterspeer mag nog een klein beetje hoop houden op zijn olympische debuut in Zuid-Korea. Koops heeft de sprinter van Team LottoNL-Jumbo als eerste reserve aangewezen voor de 500 en 1000 meter. Indien Verbij niet tijdig weer topfit is, mag Otterspeer diens twee olympische startplekken innemen.

De uiterste datum voor een eventuele vervanging is 7 februari. "In dit geval vervangen we dan een-op-een een schaatser. De vierde man op de 500 meter is Otterspeer en hij is ook een uitstekende schaatser op de 1000 meter", lichtte Koops toe bij de NOS. Otterspeer greep bij het OKT in Thialf net naast een olympisch ticket op de 500 meter. Hij eindigde op vier honderdsten van wereldkampioen Jan Smeekens, de nummer drie. Op de 1000 meter reed Otterspeer eveneens de vierde tijd.

Het besluit om Otterspeer als reserve aan te wijzen, valt niet goed bij Krol. Hij overweegt stappen tegen de schaatsbond. "Dit krijgt zeker nog een staartje. Met iSkate ben ik aan het uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om het besluit aan te vechten", aldus Krol tegen de NOS. "Ik heb me reglementair geplaatst, ik sta nota bene in de matrix die de bond zelf als uitgangspunt heeft genomen. Ze zeggen dat Otterspeer ook op 1000 meter goed uit de voeten kan. Ik heb hem verslagen op de 1000 meter, stond in Stavanger op het podium van de wereldbekerwedstrijd en sta vijfde in het wereldbekerklassement. Het lijkt me duidelijk."

Mass start
Bondscoach Geert Kuiper maakte bekend welke schaatsers in PyeongChang deel uitmaken van de achtervolgingsploegen. "Erg moeilijk was deze keuze niet. Ik had vooraf twee keer drie potentiële aanwijsschaatsers voor de achtervolgingsploegen genoemd. Al deze rijders hebben zich op individuele afstanden geplaatst voor PyeongChang, dus die teams waren snel rond. In Korea maak ik bekend wie de vierde rijder en rijdster worden."

Sven Kramer zal Koen Verweij vergezellen op de mass start. Bij de vrouwen wordt Annouk van der Weijden de tweede rijdster naast Irene Schouten. "Annouk heeft in de reeks nationale wedstrijden bewezen een goede mass start te kunnen rijden. Sven en Koen zullen een hecht duo vormen. Een duo waarmee we de internationale concurrentie het meest kunnen verrassen", aldus Kuiper.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan