Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2017

Verbij na 'wonder' weken buitenspel: 'Achteraf de juiste keus'

Strompelend loopt Kai Verbij door de gangen van het Van der Valk hotel in Wolvega. Met een spierscheuring in zijn rechterlies heeft hij vervroegd afscheid moeten nemen van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Het belangrijke selectiemoment duurde voor de sprinter van Team Plantina welgeteld één rondje.

Foto : Sander Chamid

De spierscheuring ontstond namelijk bij de 500 meter op de tweede dag van het toernooi. Bij de derde start (Dai Dai Ntab startte twee keer vals) schoot het er meteen in bij de Europees- en wereldkampioen sprint. Ondanks de pijn reed hij de rit toch uit en finishte in een tijd van 34,81. Het was uiteindelijk de tweede tijd en daarmee verzekerde hij zich van een olympisch ticket.

"Het is een wonder dat ik me nog heb kunnen plaatsen", stelt Verbij nog altijd met verbazing in zijn stem. "Misschien had ik moeten stoppen, maar dan had ik nu helemaal geen olympisch ticket gehad. Zo zie je maar wat adrenaline met je doet op zo'n moment. Ik denk wel dat het achteraf goed is geweest dat ik door ben gereden."

Ondanks het feit dat hij zich voor het eerst in zijn leven plaatste voor de Olympische Spelen, kon de 23-jarige sprinter toch niet helemaal blij zijn. Hij wist namelijk meteen dat er iets niet goed zat. "Na mijn rit ben ik meteen naar de fysiotherapeut gegaan. In eerste instantie dacht ik aan een verrekking, maar een dag later bleek uit foto's dat het toch om een scheurtje ging."

Normaal gesproken staat er voor een dergelijke blessure vijf weken, maar Verbij hoopt dat hij over drie à vier weken weer op het ijs kan staan. Hij zal in ieder geval de EK Afstanden in Kolomna, de World Cup in Erfurt en 'zeer waarschijnlijk' het NK Sprint aan zich voorbij moeten laten gaan. "Dit is heel zuur. Het is niet de ideale route richting de Spelen, maar ik maak me niet meteen zorgen."

Of hij op basis van de aanwijsprocedure nog in aanmerking komt voor een olympisch startbewijs op de 1000 meter, wordt na het toernooi bekendgemaakt. De selectiecommissie mag, in geval van calamiteiten bij het OKT, in totaal maximaal drie tickets toewijzen.

"Ik ben aanvoerder in het wereldbekerklassement. In dat opzicht heb ik bewezen dat ik mee kan doen om een olympische medaille. Dit is mijn favoriete afstand en het is jammer dat ik dat niet kan laten zien. Het is aan de selectiecommissie om een keuze te maken. Ik zal ermee moeten leven."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan