Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2016

Håvard Bøkko maakt zich op voor comeback

Håvard Bøkko (29) besloot afgelopen zomer, na motivatieproblemen, een pauze te nemen van het schaatsen. Even werd gevreesd voor het einde van de carrière van de Noor, maar Bøkko is klaar voor zijn comeback voor de Olympische Spelen van volgend seizoen.

"Ik ben op dit moment niet in staat om te doen wat nodig is om snel te schaatsen en mee te doen om de podiumplaatsen. Daarom kies ik om een pauze te nemen nu", meldde Bøkko half september.

Toch heeft hij de smaak een paar maanden later alweer te pakken. “Ik heb niet overwogen om echt te stoppen, maar veel kleine blessures tijdens de zomer zorgden ervoor dat ik te moe was”, vertelt Bøkko nu aan vg.no. Een van die blessures is er een aan zijn knieën, waarmee Bøkko al vorige winter begon te kwakkelen. 

“Als je knieën pijn doen heeft het allemaal geen zin, dan kun je misschien voor de achtste of negende plaats meerijden. Werken mijn knieën wel mee; dan komt het verlangen om te schaatsen misschien terug."

Drie weken geleden stapte Bøkko weer het ijs van Hamar op, voor een paar rondjes om apparatuur voor de schaatsbond te testen. En dat ging tegen alle verwachtingen in, zonder pijn aan de knieën of andere blessures. Maar, of dat ook de komende tijd zo blijft, mag Bøkko na de kerst gaan testen in Berlijn.

Eskil Ervik vroeg hem namelijk om samen met zijn studenten van het Sportgymnasium Wang uit Hamar in de Duitse stad te komen trainen. “Ik heb wat oefeningen van hem gekregen. Als dat allemaal positief verloopt kan ik weer beginnen met trainen en me op wedstrijden gaan richten, maar dan wel pas voor volgend seizoen.”

Beetje vreemd

Of hij het schaatsen en de wedstrijden deze eerste wintermaanden heeft gemist? “Ik heb niet staan popelen, maar het is een beetje vreemd om thuis te zitten en op tv te kijken wat de rest aan het doen is.”

Bøkko benadrukt dat hij zijn pijlen nu richt op het komende, olympische seizoen. Deelname aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea ongeveer 14 maanden zouden voor hem de vierde spelen worden. Teamleider van de Noren, Sondre Skarli, is naar eigen zeggen blij met de terugkomst van zijn pupil. “Maar of hij terug zal komen weet ik niet zeker”, vertelt hij. “Als blessures hem niet in de weg staan kan hij meedoen voor de medailles tijdens de Olympische Spelen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan