Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2016

Bøkko verbijt pijn voor team pursuit

Al sinds de zomer kwakkelt Håvard Bøkko met zijn knie. Hij liet er in augustus tijdens een krachttraining een halterstang op vallen en sindsdien rijdt hij met pijn. Toch ploegt hij voort, want hij kan in Kolomna een gat op zijn palmares opvullen: een medaille op de team pursuit.

Foto : Margarita Bouma

Aanvankelijk leek de schade van de halterstang mee te vallen, maar tijdens een latere krachttraining kwam de pijn terug. Volgens de Noorse bondscoach Sondre Skarli is de weg naar herstel redelijk eenvoudig. “We weten hoe we het zouden moeten aanpakken, maar dat kan niet samengaan met schaatstraining en wedstrijden.”

Herstel is nog even niet aan de orde, want Bøkko wilde zijn seizoen niet afbreken, zelfs niet toen de klachten bij de World Cup in Inzell heviger werden. “Ik wil graag wedstrijden rijden en ik wil niet stoppen als ik nog kan schaatsen”, benadrukt hij.

“Het is uiteindelijk niet eens zo erg”, vertelt hij. Toch zijn de klachten dusdanig dat hij enkele keren per week pijnstillers moet nemen om te kunnen trainen. “Niet veel, maar anders doet het te veel pijn.”

De Noor is bekend met knieproblemen, want ook in het olympisch jaar kreeg hij ermee te maken. Hij ging na de Spelen onder het mes en moest bijna een volledige zomer revalideren. “Deze keer is het niet zo erg en ik hoop dat ik dat ik er sneller van hersteld zal zijn.”

Al een paar jaar lijkt Bøkko te worstelen met zijn vorm. In 2011 werd hij nog wereldkampioen op de 1500 meter, maar die prestatie heeft hij niet meer kunnen evenaren. Hij zakte weg en werd in eigen land voorbijgestreefd door Sverre Lunde Pedersen.

Zelf vindt Bøkko dat hij afgezien van zijn blessures niet aan niveau heeft ingeboet. “Ik werd het jaar erna nog derde op maar een tiende van Denny Morrison en op de Spelen eindigde ik maar 0,26 seconden van het brons”, benadrukt hij.

Motivatie

Toch moet ook hij erkennen dat hij al een paar jaar naast de pot piest. “Dat is zwaar, ja. Ik zou natuurlijk veel liever wel om de medailles strijden. Een deel van mijn plezier verdwijnt zo wel, maar het is niet zo dat ik boos of gefrustreerd raak. Ik probeer het juist als motivatie te gebruiken om terug te keren.”

Ook in Kolomna probeert hij die motivatie op te brengen, want er valt voor hem nog wat te verdienen. Ook al schaart hij zich individueel niet bij de medaillekandidaten, op de team pursuit hebben hij en zijn ploeggenoten wel een kans. En dat is de enige echte hiaat op zijn erelijst. “Inderdaad, naast de 500 en 1000 meter”, grapt hij.

In 2005 wonnen de Noren bij de allereerste keer dat de ploegenachtervolging op een WK werd verreden brons. Bøkko was daar bij, maar kwam als junior niet in actie. En sindsdien wisten de Noren het podium niet meer te halen. “Ik hoop echt dat dat nu wel lukt.”

En na de WK Afstanden? Dan trekt Bøkko ondanks zijn zwakke knie het seizoen toch nog even door. Ook in de laatste paar weken van het seizoen verkiest hij de competitie boven het herstel. En het WK Allround lonkt. “Als ik verder gezond blijf, rijd ik daar ook.”

Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan