De Nederlandse dames hebben een vrij succesvol toernooi nog meer glans gegeven door goud te winnen op de team pursuit bij de WK junioren.

Op het aangename indoorbaantje in Changchun was het drietal Esther Kiel, Femke Markus en Loes Adegeest duidelijk sneller dan de concurrentie. Zuid-Korea eindigde met anderhalve seconde achterstand als tweede, het brons ging naar het trio van Japan dat 2,5 seconden langzamer was.

De gouden medaille maakte het WK voor Esther Kiel helemaal bijzonder. De 19-jarige Overveense had al individueel al drie plakken verzameld. Zilver op de 1500 meter, brons op de 3000 meter en  later kwam er nog zilver op de mass start bij.

Kiel begon de team pursuit niet eens perfect."De eerste twee passen gingen eigenlijk niet goed, maar daarna kwam ik snel in mijn slag waardoor het toch een snel rondje werd.” Zwaar was het wel, vooral voor de andere twee meiden. "Ik begon met een rondje 29,7 en toen was ik al meteen aardig dood,” verklaarde Markus."Ook als je wint is het zwaar, maar dat maakt die winst juist weer extra mooi,” voegde Adegeest er aan toe.  

"De meiden reden hier nog beter dan een week eerder tijdens de World Cup finale,” was de mening van Jong Oranje coach Jetske Wiersma. "Ze rijden met z’n drieën gewoon heel goed samen, in elkaars slag en ze blijven dicht bij elkaar. Het is een heel homogeen groepje. Juist dat is hun kracht.”

Vierde plaats heren

De mannenploeg kwam in Changchun niet verder dan de vierde plaats. Van het drietal Marcel Bosker, Chris Huizinga en Marvin Talsma had de laatste moeite om op snelheid te blijven, waardoor rondjes 28 al snel niet meer mogelijk waren. De Zuid-Koreanen toonden zich superieur, 5,5 seconden sneller dan Nederland. Canada en China finishten respectievelijk op vier en vijf seconden achter Zuid-Korea als tweede en derde.

Lees alles over het ISU WK Junioren op onze speciale pagina

 

Door Marco Meijer - Laatste update op 06 jul 2017 om 19:30